Opel Grandland X Hybrid4
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Opel Grandland X Hybrid4

137.842 Επισκέψεις στο άρθρο

Την τετρακίνητη plug-in υβριδική έκδοση του Grandland X αποκάλυψε η Οpel στα πλαίσια της Έκθεσης Αυτοκινήτου στη Φρανκφούρτη, αλλά και του νέου της στρατηγικού σχεδίου της με την ονομασία PACE! Η έκδοση αυτή τοποθετείται στο άνω άκρο της γκάμας του μεγαλύτερου SUV της φίρμας και, σε σχέση με τις εκδόσεις που έχουν αποκλειστικά κινητήρες εσωτερικής καύσης, το μοντέλο θα προσφέρεται προαιρετικά με μαύρο καπό για να ξεχωρίζει.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φυσικά η πηγή ισχύος του υβριδικού Grandland X. Αυτή θα αποτελείται λοιπόν από έναν 4κύλινδρο 1.600άρη κινητήρα βενζίνης απόδοσης 200 ίππων σε συνδυασμό με δύο ηλεκτρικά μοτέρ απόδοσης 109 ίππων (τοποθετημένα στους δύο άξονες) με την συνολική ιπποδύναμη του συνόλου να φτάνει τα 300 άλογα. Η Οpel ανακοινώνει πως η κατανάλωση θα περιορίζεται στα 2,2 λίτρα/100χλμ και οι εκπομπές ρύπων στα 49γραμ.CO2/χλμ., σύμφωνα με τα νέα τεστ WLTP. Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας είναι ενσωματωμένος σε ένα οκτατάχυτο, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ενώ ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας, ο μετατροπέας και το διαφορικό είναι ενσωματωμένα στον πίσω άξονα, επιτρέποντας την πρόσφυση σε όλους τους τροχούς, ανάλογα με τις απαιτήσεις. 

Ο θερμικός κινητήρας θα χρησιμοποιείται σε μεσαίες και μεγάλες ταχύτητες, ενώ την κίνηση έως τα 50 χλμ./ώρα θα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα δύο μοτέρ. Το Grandland X θα φέρει μαζί του είτε έναν 3,3 kW είτε έναν 6,6 Kw φορτιστή με την Opel πάντως να ανακοινώνει πως η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου 13,2 kWh, που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα, μέσω του ταχυφορτιστή, χρειάζεται μια ώρα και 50 λεπτά. 

Τέσσερα είναι τα προγράμματα λειτουργίας – ηλεκτρικό, υβριδικό, AWD και Sport – επιτρέποντας στους οδηγούς να επιλέγουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους ή τις συνθήκες οδήγησης. Για παράδειγμα, με την επιλογή της υβριδικής λειτουργίας (hybrid mode) ενεργοποιείται αυτόματα η πλέον αποδοτική λειτουργία, με δυνατότητα αλλαγής σε ηλεκτρική (electric mode) με μηδενικούς ρύπους, για κίνηση στο κέντρο της πόλης. Η επιλογή της τετρακίνησης (AWD mode) ενεργοποιεί έναν ηλεκτροκίνητο πίσω άξονα για μέγιστη πρόσφυση σε όλα τα είδη δρόμων.Το Grandland X Hybrid4 διαθέτει σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης για την ανάκτηση της ενέργειας που παράγεται κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση, που μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση. Σε ένα συμβατικό σύστημα πέδησης, η μηχανική ενέργεια που παράγεται από την τριβή των φρένων χάνεται με τη μορφή θερμότητας. Χάρη στη μετατροπή αυτής της περίσσειας κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική και στην αξιοποίησή της είτε άμεσα είτε με αποθήκευσή της στη μπαταρία, η πλήρως ηλεκτρική αυτονομία του Grandland X Hybrid4 μπορεί να αυξηθεί μέχρι 10%, κατά μέσο όρο.

Ο οδηγός μπορεί ακόμα και να επιλέξει «Ανατροφοδότηση κατεπιλογή» για μέγιστη ανάκτηση ενέργειας. Η ροπή πέδησης του ηλεκτροκινητήρα είναι τόσο υψηλή, ώστε δεν απαιτείται καν πίεση του πεντάλ φρένου για να σταματήσει πλήρως το όχημα σε κανονικές συνθήκες κίνησης. Επομένως, το Grandland X Hybrid4 ελέγχεται μέσω του πεντάλ του γκαζιού (One Pedal Driving).

Το νέο Grandland X Hybrid4 αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επόμενης γενιάς ηλεκτροκίνητων οχημάτων Opel. Ενώ το Ampera-e εξακολουθεί να πωλείται σε ορισμένες αγορές, ο κατασκευαστής θα λανσάρει σε όλο τον κόσμο στους επόμενους 20 μήνες το νέο Corsa, το νέο Zafira Life MPV, το νέο Vivaro LCV και το διάδοχο του Mokka X – καθένα από τα οποία θα περιλαμβάνει μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση με μπαταρία.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Toyota
test center