8 φωτογραφίες »

Mercedes S-Class: S-υνώνυμο της high-tech καινοτομίας

39.107 Επισκέψεις στο άρθρο (24/10/2020)

Η ναυαρχίδα της Mercedes-Benz για πάνω από 65 χρόνια εκτός από συνώνυμο της πολυτέλειας και της άνεσης λειτουργεί και ως βιτρίνα καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας αποτελώντας σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της αυτοκίνησης γενικότερα.

Ανέκαθεν η S-Class, ως ναυαρχίδα της Mercedes-Benz, ενσάρκωνε την απόλυτη τεχνολογική κορυφή του γερμανικού εργοστασίου αποτελώντας ουσιαστικά μια βιτρίνα καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Το κυριότερο όμως είναι πως λειτούργησε ως προπομπός για τα περισσότερα μηχανολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα άνεσης και ασφάλειας, που τοποθετούνται στην σημερινή πλειοψηφία των σύγχρονων οχημάτων και που έλκουν την καταγωγή τους από το κορυφαίο μοντέλο της Mercedes-Benz. Για αυτό κάθε φορά που παρουσιάζεται μια S-Class, συντελείται στην αυτοκίνηση ένα τεχνολογικό θαύμα, το οποίο δείχνει το μέλλον και τις σχετικές τάσεις με νέα στοιχεία τα οποία σιγά-σιγά περνούν και στις μικρότερες κατηγορίες. Τα τεχνολογικά highlights της νέας S-Class (W223) είναι:
 
Μετωπικοί αερόσακοι για τους πίσω επιβάτες
Η S-Class κάνει την υπέρβαση στον τομέα της ασφάλειας στην 7η γενιά της, ενσωματώνοντας μετωπικούς αερόσακους για τους πίσω επιβάτες. Αυτοί βρίσκονται στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων και βασίζονται σε διαφορετική λογική λειτουργίας από τους γνωστούς μας αερόσακους, αφού έχουν την ιδιότητα να αναπτύσσονται σταδιακά (από 16 έως 70 λίτρα) χρησιμοποιώντας ατμοσφαιρικό αέρα, ενώ όταν ανοίξουν έχουν την ιδιότητα να προσαρμοστούν στον εκάστοτε επιβάτη είτε είναι ενήλικος είτε παιδί.
 
DRIVEPILOT για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3
Η S-Class διαθέτει το σύστημα DRIVEPILOT για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3. Αυτό αναλαμβάνει την οδήγηση του οχήματος και εντός πόλης μέχρι τα 60 χλμ./ώρα, ενώ λαμβάνει υπ όψιν του τόσο την κατάσταση του δρόμου, το προφίλ της διαδρομής, την κυκλοφορία και ενδεχόμενα συμβάντα στον δρόμο, αντιμετωπίζοντάς τα ή ενημερώνοντας τον οδηγό της. Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρα LiDAR(ανιχνευτές φωτός και εύρους φωτός) και κάνει οπτική μέτρηση απόστασης και ταχύτητας, ενώ συνδυάζεται με έναν εξαιρετικά ακριβή χάρτη υψηλής ευκρίνειας.

MBUX σε άλλο επίπεδο…
Το σύστημα MBUX μπορεί να το γνωρίσαμε στην A-Class, αυτό όμως επιτρέπει στην S-Class να το εξελίξει και να το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Aρχικά η κεντρική οθόνη έχει διαγώνιο 12,8 ιντσών και είναι τεχνολογίας OLED. Μέσα στις λειτουργίες του συγκαταλέγεται επιπλέον και λειτουργία HomeFunction μέσω της οποίας ο οδηγός μπορεί να μάθει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο σπίτι του, ενώ μπορεί να ρυθμίσει και λειτουργίες, όπως για παράδειγμα το σύστημα ψύξης θέρμανσης. Κατά τα άλλα το σύστημα είναι πιο προηγμένο, μαθαίνει πιο γρήγορα και επικοινωνεί καλύτερα με τον οδηγό-χρήστη του, ενώ έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει πολλές από τις επιθυμίες, εξετάζοντας την θέση του κεφαλιού, τις κινήσεις των χεριών και τη γλώσσα του σώματος των επιβατών της S-Class.
 
ΗeadUpDisplay επαυξημένης πραγματικότητας
Έτσι το ονομάζει η Mercedes και είναι ένα προηγμένο σύστημα HUD, το οποίο αναπαράγει πληροφορίες για την ταχύτητα της S-Classκαι την πλοήγηση σε μια γωνία στο εσωτερικό του παρμπρίζ με άνοιγμα 10 μοίρες οριζόντια και 5 μοίρες κάθετα. Αυτό δημιουργεί ένα 3D effect μέσα στο δρόμο, για όλες τις πληροφορίες, ενώ η διαγώνιος της απεικόνισης ισούται σαν μιας οθόνης 77 ιντσών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που εφαρμόζεται σε projectors στους κινηματογράφους.

Ανάρτηση E-Active Body Control
H ανάρτηση της S-Class με την ονομασία E-Active Body Control είναι ένα σύστημα υδροπνευματικής ανάρτησης το οποίο χρησιμοποιεί πέντε πολυπύρηνους επεξεργαστές, περισσότερους από 20 αισθητήρες και τις κάμερες του αυτοκινήτου για να διαβάζει το δρόμο 1.000 φορές το δευτερόλεπτο και να ρυθμίζει κατάλληλα τη λειτουργία της ανάρτησης. Επιπλέον, διαθέτει το σύστημα Pre-Safe, το οποίο όταν αντιληφθεί π.χ επικείμενη πλευρική σύγκρουση ψηλώνει το αμάξωμα από τη μεριά του κινδύνου έως 8 εκατοστά μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου, για την καλύτερη προστασία των επιβατών.

4D surround σύστημα ήχου
Μέσα στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της νέας S-Class δε θα μπορούσε να μην είναι και τα ηχοσυστήματα της γνωστής εταιρείας Burmester. Προαιρετικά το κορυφαίο από αυτά είναι το 4D surround system, το οποίο διαθέτει 32 ηχεία και 2 ενισχυτές. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει 2 woofer, 4 subwoofer, 7 tweeter, 6 3Dηχεία,1 κεντρικό ηχείο, 2 surroundηχεία, 4 subwooferμεσαίων συχνοτήτων και 4 ηχεία χαμηλών συχνοτήτων.
 
Tετραδιεύθυνση για ευελιξία μικρού αυτοκινήτου
To σύστημα τετραδιεύθυνσης, που εφοδιάζει την νέα S-Class, την καθιστά τόσο ευέλικτη όσο ένα μοντέλο της μικρής κατηγορίας παρά τα 5.210 χλστ. του μήκους της. Αυτό περιλαμβάνει ένα ηλεκτρικό μοτέρ που εδράζεται στον πίσω άξονα και στρίβει τους πίσω τροχούς ανάλογα με το πόσο στρίβουν οι εμπρόσθιοι, έχοντας τη δυνατότητα κλίσης έως και 10 μοίρες. Μάλιστα, υπάρχουν δύο version του συστήματος, μία που στρίβει έως και 4,5 μοίρες και η προαναφερθείσα με τις 10 μοίρες. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο κύκλος στροφής της να είναι μικρότερος από 11,0 μέτρα.
 
Over the air ενημέρωση λογισμικού
Περισσότερα από 50 συστήματα της νέας S-Class μπορούν να κάνουν ενημέρωση λογισμικού ασύρματα (overtheair - OTA). Ορισμένα από αυτά είναι το σύστημα infotainment MBUX, η οθόνη οδηγού, τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και τα συστήματα φωτισμού MULTI BEAM LED και DIGITAL LIGHT. Επιπλέον, το αυτοκίνητο διαθέτει πάντα την τελευταία ενημέρωση λογισμικού, ώστε να είναι εξοπλισμένο πάντα με νέες λειτουργίες.
 
IntelligentParkPilot για να παρκάρεις από το κινητό σου
Αλλο ένα εντυπωσιακό σύστημα που διαθέτει η νέα S-Class είναι το σύστημα αυτόνομου παρκαρίσματος, αλλά και το σύστημα χειρισμού της από το smartphone. Πιο συγκεκριμένα, τοσύστημα RemoteParkingAssist επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει τη διαδικασία στάθμευσης όταν βρίσκεται έξω από το όχημα αλλά σε κοντινή απόσταση. Το σύστημα αυτό λειτουργεί μέσα από το μενού της εφαρμογής «Mercedesme».

Παιχνίδια με τις αισθήσεις…
To εντυπωσιακό εσωτερικό της νέας S-Class παίζει με τις αισθήσεις. Όλα τα στοιχεία στο εσωτερικό είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις όπως την όραση, την ακοή, την όσφρηση και την αφή. Επιπλέον διαθέτει 10 επιπλέον λειτουργίες μασάζ από των κλασικών, ενώ ο χειρισμός των συστημάτων με «χειρονομίες» έχει την τιμητική του. Χαρακτηριστικό είναι το άνοιγμα της ηλιοροφής με μια απλή κίνηση του χεριού.

Επόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
skoda