Μάντρα ή ιδιώτη; Εσείς τι προτιμάτε;

Μεταχειρισμένο: Αγοράζεις από μάντρα ή ιδιώτη;

25.398 Επισκέψεις στο άρθρο (13/5/2021)

Μάντρα ή ιδιώτη; Από που προτιμάτε να αγοράσετε μεταχειρισμένο; Τι ρίσκα έχει η κάθε επιλογή;


Μετράει το από που θα αγοράσεις όσο και το τι θα αγοράσεις; Ή μήπως μετράει περισσότερο; Μήπως οι αναζητήσεις σας για μεταχειρισμένο περιορίζονται στο αν θα το αγοράσετε από μάντρα ή από ιδιώτη; Και τελικά τι προτιμάτε;

Το να μιλήσεις στο τηλέφωνο με έναν άνθρωπο σαν κι εσένα, που απλά αποχωρίζεται το αυτοκίνητό του για οποιονδήποτε λόγο και να περιμένεις ειλικρίνεια και τιμιότητα είναι ανθρώπινο. Είναι όμως πιθανό;

Θα περίμενε κανείς πως όταν αγοράζεις μεταχειρισμένο από ιδιώτη, υπάρχει μια αλληλεγγύη, μια φροντίδα για τον συνάνθρωπο, τον συμπολίτη, και πως ο λόγος είναι τιμή και υπόσχεση και πως μπορείς να βασιστείς και να εμπιστευτείς πως το αυτοκίνητο που αγοράζεις είναι καλό και ασφαλές. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι.

Η αγορά από ιδιώτη έχει το επιπλέον ρίσκο ότι δεν αγοράζεις απολύτως καμία εγγύηση, και με λίγα λόγια αποποιείσαι κάθε πιθανό δικαίωμα που έχεις ως αγοραστής, αφού όλη η συμφωνία βασίζεται σε λόγια. Σαφώς αν θεωρήσεις πως εξαπατήθηκες τα δικαστήρια υπάρχουν για να σε δικαιώσουν, όμως όταν αγοράζεις από ιδιώτη, δεν έχεις ούτε πόρτα να χτυπήσεις για να παραπονεθείς.

Ενώ με τη μάντρα έχεις; Θεωρητικά ναι. Έχεις να κάνεις με μία επιχείρηση που θέλει να έχει καλό όνομα στην αγορά, μετράει τους πελάτες της και στο κάτω κάτω έχει και ένα νομικό πρόσωπο το οποίο μπορεί να εγκληθεί και να ανταποκριθεί σε παράπονα ή και προβλήματα. Θεωρητικά, η μάντρα ακούγεται καλύτερη.

Από τη θεωρία στην πράξη βέβαια το πράγμα έχει απόσταση, και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοκίνητα από μάντρες έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα ή πλημμελή συντήρηση και είτε στην καλύτερη περίπτωση βγάζουν ζημιές, ή στην χειρότερη είναι επικίνδυνα. Οι δύσκολες εποχές εξάλλου έχουν σπρώξει πολλές φορές κάποιες επιχειρήσεις στα όρια της ηθικής κι ακόμη παραπέρα.

Και μετά είναι η τιμή. Οι μάντρες θεωρητικά είναι ακριβότερες. Έχουν όμως την έκθεση, την ποικιλία, προσφέρουν αρκετές υπηρεσίες και πληρώνεις στο κάτω κάτω και το κόστος μικρότερου ρίσκου. Οι ιδιώτες πουλάνε φθηνότερα αφού θέλουν να «διώξουν» το μεταχειρισμένο τους, και έτσι συχνά μπορείς να βρεις τρελά κελεπούρια.

Εσείς όμως τι προτιμάτε; Ιδιώτη ή μάντρα για μεταχειρισμένο; Γιατί; Έχετε εμπειρίες και από τις δύο περιπτώσεις και ποια ήταν καλύτερη;

AUTOFIT PASXA
NISSAN