Θα αργήσουν να επικρατήσουν τα ηλεκτρικά; Μήπως και εμείς βιαζόμαστε;

Μήπως βιαζόμαστε με τα ηλεκτρικά;

3.306 Επισκέψεις στο άρθρο (7/12/2017)

Θα αργήσουν να επικρατήσουν τα ηλεκτρικά; Μήπως και εμείς βιαζόμαστε;

Αγοράζεις αυτοκίνητο και σκέφτεσαι μήπως θα είναι αρχαίο όταν θα θες να το πουλήσεις; Ακούς για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έρχονται αλλά δεν τα βρίσκεις πουθενά στις εκθέσεις; Τελικά πότε θα επικρατήσουν τα ηλεκτρικά και πότε θα πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις;

Είναι τα ηλεκτρικά της μόδας; Ή είναι τόσα πολλά και εμείς απλά δεν τα βλέπουμε; Ή μήπως απλά γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτε;

Αλήθεια είναι πως ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλούνται αρκετά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα αμιγώς ηλεκτρικά είναι λίγα, όμως είναι πολλά τα υβριδικά με πρίζα, τα plug-in όπως λέγονται, και έτσι η εντύπωση πως η ηλεκτροκίνηση έχει έρθει ήδη είναι αρκετά έντονη.

Στα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης οι δωρεάν σταθμοί φόρτισης είναι πάντα γεμάτοι με μοντέλα όπως της Tesla, BMW i3 κλπ και άλλα πιο «απλά» αυτοκίνητα, όμως μιλάμε για μια χούφτα αμάξια σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά παρκαρισμένα.

Σήμερα τα ηλεκτρικά βρίσκονται στο όριο του 1% των πωλήσεων παγκοσμίως, και με την τεχνολογία της μπαταρίας να βελτιώνεται συνέχεια, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές θα μπορούν να μπουν στο παιχνίδι με αυτοκίνητα χαμηλού κόστους και υψηλής αυτονομίας.

Αυτή όμως η στιγμή αργεί. Σύμφωνα με μελέτες μέχρι και το 2040, με τον σημερινό ρυθμό εξέλιξης των μπαταριών, μόλις το 10% των ταξινομήσεων παγκοσμίως θα είναι ηλεκτροκίνητα μοντέλα. ¶ρα ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την ταχύτητα εξέλιξης των μπαταριών, τα ηλεκτροκίνητα αργούν πολύ από το να κυριαρχήσουν στους δρόμους.

Η πραγματική ερώτηση, λοιπόν είναι ως προς το ποια τεχνολογία θα κινεί το υπόλοιπο 90% των μοντέλων που θα κινούνται στους δρόμους στα επόμενα είκοσι χρόνια. Η απάντηση σε αυτό είναι μάλλον απλή.

Βενζινοκινητήρες με μικρότερη ή μεγαλύτερη συμμετοχή ενός ηλεκτροκινητήρα. Από απλά 48βολτα μοντέλα με μεγαλύτερες μπαταρίες, ηλεκτρικά τούρμπο και συστήματα ανάκτησης ενέργειας, μέχρι παράλληλα υβριδικά με φόρτιση από την πρίζα.

Πριν λοιπόν κοιτάξετε να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πρώτα θα πρέπει να πάτε σε ένα υβριδικό κάποιου είδους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα είναι ντίζελ τα αυτοκίνητα στα επόμενα χρόνια.

Εσείς λοιπόν τι τεχνολογία κοιτάτε για την επόμενη αγορά σας; Είναι τα υβριδικά στα σχέδιά σας; Ή πάτε για έναν μικρό τούρμπο βενζινοκινητήρα; Μήπως επιμένετε ντίζελ; Τι λέτε;

Mercedes
moto