Μόνο 3/10 νέα αυτοκίνητα έχουν χειροκίνητο χειρόφρενο

3.541 Επισκέψεις στο άρθρο (18/9/2019)

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της αυτοκίνησης φαίνεται πως θα μπει πολύ σύντομα το χειροκίνητο χειρόφρενο.


Mόνο τρία στα δέκα καινούρια μοντέλα προσφέρονται με χειροκίνητο χειρόφρενο σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σχετικά έρευνα που σημειώνει επίσης πως εταιρείες όπως η Mercedes, η Lexus και η Porsche προσφέρουν μόνο ηλεκτρονικά χειρόφρενα σε όλα τα μοντέλα της γκάμας τους.

Η τάση για την αντικατάσταση τους με ηλεκτρονικά αυξάνεται συνεχώς: το 2018 το 37% των αυτοκινήτων είχε χειροκίνητο χειρόφρενο, ενώ σήμερα το ποσοστό φτάνει μόνο το 30%. Η Dacia και η Suzuki είναι κάποιες από τις εταιρείες που συνεχίζουν να προσφέρουν χειροκίνητο χειρόφρενο στα μοντέλα τους αλλά, με δεδομένο ότι τα 7 από τα 10 νέα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται έρχονται στον στάνταρ εξοπλισμό με ηλεκτρονικό χειρόφρενο, ο χαρακτηριστικός ήχος του χειροκίνητου είναι πολύ πιθανόν να ανήκει σύντομα στην ιστορία.

Ο Chris Knapman, συντάκτης του Cargurus, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Την πρώτη φορά που το ηλεκτρονικό χειρόφρενο μπήκε σε αυτοκίνητο με την 7άρα BMW το 2001 αντιμετωπιζόταν ως καινοτομία αλλά πλέον είναι πολύ σύνηθες. Αυτά τα συστήματα μπορεί να μην έχουν την αίσθηση της αφής που κάποιοι οδηγοί εκτιμούν από ένα παραδοσιακό χειρόφρενο, αλλά φέρνουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ευκολία, την ασφάλεια και την εργονομία».

Ο Jack Coursens, επικεφαλής σε οργανισμό που ασχολείται με την οδική ασφάλεια δήλωσε:«Eίναι ένα δείγμα προς τα πού οδεύει η τεχνολογία. Υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα με το ηλεκτρονικό χειρόφρενο αφού προσφέρει μεγαλύτερη υποβοήθηση στον οδηγό σε αναφορές ενώ δεν «λύνεται» τόσο εύκολα όπως το χειροκίνητο. Φυσικά, οι νεαροί οδηγοί πρέπει να αρχίσουν να εξοικειώνονται με αυτό και ίσως γίνονται λάθη.»

Φυσικά, κάτι που θα εκλείψει σιγά σιγά θα είναι η τέχνη της «χειροφρενιάς» μέσα στις πίστες. Αντίθετα, δεν θα μας λείψουν οι «τανζανιές» στους δρόμους της γειτονιάς…

Hyundai
vw