3 φωτογραφίες »

Νέο Ford Evos: Crossover αντικαταστάτης του Mondeo

29.640 Επισκέψεις στο άρθρο (26/9/2020)

Η Ford εργάζεται πάνω στην εξέλιξη ενός Crossover μοντέλου που θα έρθει να αντικαταστήσει το Mondeo και πιθανότατα θα ακούει στον όνομα Evos ή Stromtrak. Μάθετε όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, αλλά και πότε αναμένεται το νέο μοντέλο.


Στις αρχές της χρονιάς είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας μερικές κατασκοπευτικές εικόνες από ένα καμουφλαρισμένο «μουλάρι» δοκιμών που έμοιαζε με ένα επιμηκυμένο Focus wagon. Οι φήμες για την αντικατάσταση του Mondeo είχαν ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα, οπότε, ενώνοντας τα κομμάτια του παζλ βγήκε το συμπέρασμα για την αντικατάστη του μοντέλου από ένα wagon σχήμα με Crossover στοιχεία.

Το επερχόμενο μοντέλο της αμερικανικής φίρμας, το όνομα του οποίου δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά φημολογείται ότι θα λανσαριστεί ως Evos ή Stormtrak θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ford τόσο από την κλασική αγορά μεγάλων hatchback όσο και από την κατηγορία των πολυμορφικών. Υπενθυμίζουμε ότι το Evos ήταν ένα πρωτότυπο plug-in υβριδικό grand tourer με κουπέ στιλιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2011 στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νέα για την ημερομηνία λανσαρίσματος, το αυτοκίνητο αναμένεται να καταφθάσει στις αρχές του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, το μελλοντικό crossover, που στους διαδρόμους της Ford έχει την κωδική ονομασία CD542, έχει ξεκινήσει να δοκιμάζεται στο δρόμο φορώντας το «κοστούμι» του Focus wagon με τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως η επιμήκυνση του αμαξώματος γίνεται πίσω από τις πόρτες των πίσω επιβατών, εκεί που με λίγο κόψε-ράψε έχει προστεθεί ένα έξτρα τμήμα στην «καρότσα» για να εφαρμόσει πάνω στη νέα πλατφόρμα. Ουσιαστικά, μιλάμε για μεγαλύτερο μεταξόνιο ενώ παράλληλλα οι τροχοί που προεξέχουν αφήνουν να εννοηθεί πως και το μετατρόχιο θα είναι μεγαλύτερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρυχωρία του μοντέλου στην καμπίνα και τον χώρο αποσκευών. Επιπρόσθετα, σημειώστε πως έχει αυξηθεί η απόσταση του δοκιμαστικού μοντέλου από το έδαφος λόγω των αναρτήσεων με μεγαλύτερη διαδρομή.

Η νέα πρόταση της Ford θα κατασκευαστεί πάνω στην «υπερ-εύκαμπτη» πλατφόρμα C2 της Ford, πάνω στην οποία βασίζεται το νέο Focus, ενώ θα προσφέρεται με βενζινοκινητήρες, πετρελαιοκινητήρες, καθώς και ως ήπια υβριδικό με σύστημα 48V. Στην κορυφαία του έκδοση ο βασικός κινητήρας αναμένεται να είναι το μοτέρ βενζίνης 1,5 λίτρων της Ford ενώ όσον αφορά στους κινητήρες πετρελαίου είναι δεδομένο πως θα εναρμονίζονται με τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές Euro 6d Temp.

Αισθητικά, το νέο μοντέλο της εταίρειας αναμένεται να υιοθετεί στοιχεία από σχεδόν όλη τη γκάμα, αφού στις ψηφιακές προτάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο το Evos ή Stromtrak αποτελεί ένα σχεδιαστικό συνονθύλευμα από το Focus Active, την περιπετειώδη έκδοση του μικρομεσαίου της Ford, το Puma και τη Mustang Mach-E.
 
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως παρά το γεγονός ότι το νέο μεσαίο crossover με στιλ που παραπέμπει σε wagon θα αντικαταστήσει τρία οχήματα με πολύ διαφορετικό σχήμα, η Ford πιστεύει πως θα καταφέρει να ξεπεράσει σε πωλήσεις το συνολικό αριθμών αυτών των μοντέλων. Πέρυσι στην Ευρώπη η Ford πούλησε περίπου 50.000 Mondeo, 24.000 S-Max και 12.000 Galaxy.

Hyundai
NISSAN