Ποια φώτα χρησιμοποιώ τη νύχτα;

63.259 Επισκέψεις στο άρθρο
Ποια φώτα χρησιμοποιώ τη νύχτα;
2 Φωτογραφίες »

- Υπάρχουν 4 διαφορετικές «σκάλες» στα φώτα
- Θέσεως (τα γνωστά «ψαράκια») που λειτουργούν και σαν ημέρας
- Διασταύρωσης (μεσαία σκάλα) & πορείας (μεγάλη σκάλα)
- Ομίχλης & έκτακτης ανάγκης που δεν τα ανάβει σωστά σχεδόν κανείς

Με τα φώτα βλέπεις αλλά και φαίνεσαι τη νύχτα!


Η νυχτερινή οδήγηση κρύβει πολλούς κινδύνους. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και πως τους αποφεύγουμε.

Η νυχτερινή οδήγηση κρύβει πολλούς κινδύνους. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και πως τους αποφεύγουμε.

Η σωστή χρήση των φώτων του αυτοκινήτου μας συμβάλει στην ασφαλέστερη μετακίνησή μας, αλλά και σε εκείνη των άλλων αυτοκινήτων, που βρίσκονται γύρω μας. Χρησιμοποιώντας σωστά τα φώτα του αυτοκινήτου, διευκολυνόμαστε ώστε να έχουμε την απαραίτητη ορατότητα, αλλά και να προειδοποιούμε -χωρίς να εμποδίζουμε- τους υπόλοιπους οδηγούς, που βρίσκονται στο ίδιο ή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει σαφείς κανόνες για τη σωστή χρήση όλων των φωτιστικών σωμάτων από τον οδηγό.

Φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα)

Τα φώτα πορείας απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε εντός κατοικημένων περιοχών, όπου ο φωτισμός του οδοστρώματος είναι αρκετός, καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σταθμευμένο. Συνεχή χρήση στα φώτα πορείας κάνουμε μόνο όταν βρισκόμαστε εκτός κατοικημένης περιοχής, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει σε μεγάλη απόσταση.

Φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα)

Κατά την οδήγηση, όταν εντοπίζουμε ένα όχημα το οποίο κινείται στο αντίθετο ρεύμα, ακόμα κι αν βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, σβήνουμε τα φώτα πορείας και ανάβουμε τα φώτα διασταύρωσης. Ακριβώς την ίδια κίνηση κάνουμε και όταν πλησιάζουμε κάποιο όχημα, το οποίο κινείται μπροστά μας στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας, διότι, αν και βρισκόμαστε πίσω του, η αντανάκλαση της δέσμης από τα φώτα μας στους καθρέφτες του τυφλώνει τον οδηγό, με αποτέλεσμα να εμποδίζουμε την ορατότητά του. Σε περίπτωση που θέλουμε να του δείξουμε τη πρόθεσή μας να τον προσπεράσουμε, του κάνουμε στιγμιαία σινιάλο με τη μεγάλη σκάλα. Γενικότερα, τα φώτα διασταύρωσης τα χρησιμοποιούμε οπουδήποτε απαγορεύεται η χρήση των φώτων πορείας. Συνέχεια του άρθρου >>>
Hyundai
vw