Πτώση 8,7% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον τελευταίο μήνα του 2018, επηρεάζοντας έτσι και τους περισσότερους ομίλους αυτοκινήτων.

Ο WLTP «χτύπησε» τις πωλήσεις και το Δεκέμβρη

3.176 Επισκέψεις στο άρθρο (16/1/2019)

Πτώση 8,7% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον τελευταίο μήνα του 2018, επηρεάζοντας έτσι και τους περισσότερους ομίλους αυτοκινήτων.

Μάλιστα όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο νέος κύκλος δοκιμών WLTP, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους φορείς: «Το Δεκέμβριο του 2018, η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα ... συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε με την εισαγωγή του WLTP το Σεπτέμβριο»
 
Σε ότι αφορά συγκεκριμένους αριθμούς γίνεται λόγος πως 1,04 εκατομμύρια αυτοκίνητα πωλήθηκαν τον Δεκέμβρη, ενώ οι πωλήσεις για ολόκληρο το έτος ήταν αμετάβλητες στα 15,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, με τις απώλειες των τελευταίων μηνών να περιορίζουν το προηγούμενο βελτιωμένο ποσοστό στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων.
 
Τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις του Ομίλου Volkswagen μειώθηκαν κατά 9,3%, ενώ η ζήτηση για τις premium μάρκες Audi και Porsche μειώθηκε κατά 20% και 17% αντίστοιχα. Οι εγγραφές της μάρκας VW σημείωσαν πτώση 6,2%, ενώ η SEAT μειώθηκε κατά 13% και η Skoda 2,7%.
 
Η Όμιλος Renault σημείωσε πτώση 17%, με τη μάρκα να ακολουθεί κατά 23%. Ο εταίρος της συμμαχίας Nissan είδε πτώση 29%.
 
Οι πωλήσεις στον όμιλο Toyota μειώθηκαν κατά 10%, ενώ κατά 11% υποχώρησε η μάρκα Toyota. Οι πωλήσεις του Ομίλου BMW μειώθηκαν κατά 8,7%, με τις πωλήσεις της φίρμας να μειώνονται κατά 11%. Ο όμιλος PSA είδε μείωση κατά 6%, ενώ η Peugeot υποχώρησε 11%, η Opel / Vauxhall κατά 5,8%, ενώ οι πωλήσεις της Citroen αυξήθηκαν κατά 2,4%.
 
Η Ford κινήθηκε πτωτικά κατά 4,8% και κατά 2,5% ο Όμιλος Fiat Chrysler, παρά την αύξηση σχεδόν κατά 36% των πωλήσεων της Jeep . Οι πωλήσεις της μάρκας Fiat έπεσαν 9,6%. Οι πωλήσεις της Daimler αυξήθηκαν κατά 8,5%, με την Mercedes-Benz να ακολουθεί με 11%. Η ζήτηση για οχήματα από τον όμιλο Jaguar Land Rover αυξήθηκε κατά 9,7%, ενισχυμένη από ένα άλμα 41% που έκανε η Jaguar. Οι πωλήσεις της Land Rover μειώθηκαν κατά 5,7%.
 
Τέλος και στις πέντε μεγάλες αγορές, εκτός από την Ιταλία, σημειώθηκε πτώση. Συγκεκριμένα στη Γαλλία κατά 15%, στη Γερμανία 6,7%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 5,5% και στην Ισπανία 3,5%. Οι ιταλικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2%.

Mercedes
moto