Το Opel Zafira.

Το Opel Zafira.

Opel: 64,8 εκατ. ευρώ πρόστιμο για ψεύτικους ρύπους

1.806 Επισκέψεις στο άρθρο (21/10/2021)

Η Opel τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 64,8 εκατομμυρίων ευρώ για υψηλότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με αυτές που είχε αναφέρει για ντίζελ μοντέλα της, την ίδια ώρα που η μάρκα ξεκαθαρίζει ότι η ποινή δεν σχετίζεται με κάποια παράνομη συσκευή που αλλοίωνε τα στοιχεία!

Στην επικαιρότητα φέρνουν τα Μέσα του εξωτερικού την Opel αλλά όχι για ευχάριστο λόγο, αφού δημοσιεύματα συνδέουν τη γερμανική μάρκα με ένα περιστατικό που θυμίζει το σκάνδαλο dieselgate που είδαμε πριν χρόνια στον Όμιλο VW.  

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 

Επέσε βαρύ πρόστιμο για ρύπους

Μετά από έρευνα της εισαγγελίας στη Φρανκφούρτη, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2016, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 64,8 εκατομμυρίων ευρώ στην Opel καθώς διαπιστώθηκε πως πετρελαιοκίνητα μοντέλα της εξέπεμπαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ρύπων από αυτά που αναφέρθηκαν στην Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών. Οι επιπλέον ρύποι είχαν εντοπιστεί αρχικά στο Zafira, με την Opel να αναφέρει πως χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό στον κινητήρα που απενεργοποιούσε τα συστήματα επεξεργασίας καυσαερίων υπό ορισμένες συνθήκες ταχύτητας και πίεσης του τούρμπο, για να προστατεύσει τον κινητήρα.
 

Τα μοντέλα είχαν ανακληθεί το 2018

Μάλιστα το 2018, η Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών στη Γερμανία επέβαλε υποχρεωτική ανάκληση στα μοντέλα της Opel, μόλις διαπιστώθηκε πως εξέπεμπαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ρύπων από αυτό που είχε δηλώσει επίσημα η εταιρεία. Η Opel απάντησε με ένα τροποποιημένο λογισμικό με το οποίο αντικατέστησε το προβληματικό.
 

Δεν υπάρχει κατηγορία απάτης αναφέρει η Opel

Μιλώντας για το θέμα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) εκπρόσωπος της Opel ξεκαθαρίζει ότι το πρόστιμο έχει πληρωθεί, ενώ υποστήριξε πως οι αρχές που ερευνούσαν το συγκεκριμένο περιστατικό ολοκλήρωσαν την έρευνα τον Φεβρουάριο και ουσιαστικά το θέμα θεωρείται λήξαν, μετά την καταβολή του προστίμου. Παράλληλα οι άνθρωποι της Opel επισήμαναν πως το βαρύτατο πρόστιμο που τους επιβλήθηκε δεν αφορά κατηγορίες ποινικού αδικήματος ή απάτης, ενώ δεν βρέθηκε καμία παράνομη συσκευή στους κινητήρες που να αλλοιώνει τα στοιχεία των εκπομπών ρύπων.

Βαρύς ο πέλεκυς στην Opel.
-64,8 εκατ. ευρώ πρόστιμο για υψηλότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με αυτές που είχε αναφέρει για ντίζελ μοντέλα της.
-Πληρώθηκε το ποσό αναφέρει η εταιρεία.
Θεωρείς σωστή την επιβολή του συγκεκριμένου προστίμου ή θα έπρεπε να τιμωρούνταν με ένα μεγαλύτερο ποσό;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Toyota
moto