Βρίσκεται σωστό ή δίκαιο το μέτρο της επιστροφής των πινακίδων σε κάθε γιορτή;

Βρίσκεται σωστό ή δίκαιο το μέτρο της επιστροφής των πινακίδων σε κάθε γιορτή;

Πάρε κόσμε πινακίδες!

3.262 Επισκέψεις στο άρθρο (19/4/2017)

Κάθε χρόνο, Χριστούγεννα και Πάσχα, οι πινακίδες επιστρέφονται σε όσους τις είχαν χάσει λόγω παραβάσεων του ΚΟΚ, «για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», όπως λένε. Είναι όμως διευκόλυνση αυτό ή απλά βγαίνουν στο δρόμο όλοι οι «Χάροι» για τις γιορτές;

Οι χαρούμενες και γιορτινές ημέρες του Πάσχα πέρασαν ανεπιστρεπτί και μετά από λίγη σκέψη γεννήθηκαν κάποιες απορίες. Μια από αυτές ήταν το πόσο σωστή και δίκαιη μπορεί να είναι η επιστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας στις γιορτές.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Η λογική της τιμωρίας είναι λίγο περίεργη στην Ελλάδα. Από τη μία θες να τιμωρήσεις κάποιον που παρανόμησε, και γι αυτό του αφαιρείς τη δυνατότητα να οδηγεί το αυτοκίνητό του για μερικές ημέρες. Θεωρείς πως μια τέτοια τιμωρία θα τον αποτρέψει στο μέλλον από το να συνεχίσει την ίδια παραβατική συμπεριφορά και πως ο οδηγός κατόπιν αυτού θα συμμορφωθεί.

Έρχονται όμως οι γιορτές και ξαφνικά η τιμωρία ακυρώνεται, και οι πινακίδες επιστρέφονται. Αρα πως θα συμμορφωθεί ο οδηγός; Στην λογική αυτή, με την ακύρωση της τιμωρίας ακυρώνεται και η συμμόρφωση. Σα να του λες «άντε λεβέντη και συνέχισε να γράφεις τον ΚΟΚ στα παλιά σου τα παπούτσια».

Εδώ βέβαια τίθενται δύο θέματα. Πρώτον κατά πόσο κανείς θα «μάθει» να μην παραβιάζει τον ΚΟΚ επειδή του αφαιρέθηκαν οι πινακίδες. Πιθανώς την επόμενη φορά να το σκεφτεί δύο φορές πριν το ξανακάνει, αλλά μάλλον είναι θέμα χρόνου να υποτροπιάσει και να συνεχίσει στην ίδια λογική.

Σε άλλες χώρες, για πράξεις που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως η παραβίαση του κόκκινου, ή του στοπ, η επικίνδυνη οδήγηση και άλλα, ο οδηγός, όχι το όχημα, χάνουν την δυνατότητα κυκλοφορίας. Το δίπλωμα είναι αυτό που αφαιρείτε, και αφού προστεθούν πόντοι και η ασφαλισιμότητα του οδηγού πάει στα ύψη, επιστρέφεται κατόπιν παρόδου εύλογου διαστήματος (6 μήνες).

Σε περπτώσεις που η παραβίαση του ΚΟΚ είναι ταχύτητα εντός του 15% πάνω από το όριο, ο οδηγός προκειμένου να γλιτώσει τους πόντους, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα 5ωρο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ταχύτητα, που είναι τόσο ενοχικό, τόσο συγκλονιστικό, που 80% των συμμετεχόντων φαίνεται πως συμμορφώνεται.

Το δεύτερο θέμα που τίθεται είναι το είδος της παράβασης για την οποία αφαιρούνται οι πινακίδες. Θα πει κανείς πως οι άνθρωποι αυτοί που παίρνουν τις πινακίδες τους πίσω δεν είναι ούτε «Χάροι», ούτε επικίνδυνοι, απλά πάρκαραν παράνομα εντός του Δήμου Αθηναίων. Και αυτό είναι όντως η αλήθεια, καθότι μόνο το πάρκινγκ έχει τέτοια τιμωρία στην Ελλάδα, οπότε μάλλον μιλάμε για πταίσμα και άρα τα περί τιμωρίας, κινδύνου και «Χάρων» είναι υπερβολικό.

Ή όχι; Εσείς τι λέτε; Βρίσκεται σωστό ή δίκαιο το μέτρο της επιστροφής των πινακίδων σε κάθε γιορτή;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

peugeot
skoda