3 φωτογραφίες »

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς: O δημιουργός του ελληνικού «Tesla»

3.456 Επισκέψεις στο άρθρο (24/11/2020)

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο Έλληνας που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ.


Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς αποφοίτησε από το γνωστό πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ, δούλεψε για την ΝΑSA και λίγο καιρό αργότερα έγινε αυτός που δημιούργησε το Εnfield 8000, ένα λιλιπούτειο 2θέσιο αυτοκίνητο με χώρο αποσκευών πίσω από την πλάτη των επιβατών.

Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Enfield γινόταν σε οκτώ μπαταρίες μολύβδου, έξι στοιχείων και χωρητικότητας 120 Ah, μοιρασμένες στο εμπρός και το πίσω μέρος του αμαξώματος. Έδιναν κίνηση στον ηλεκτροκινητήρα συνεχούς ρεύματος των μόλις 8,2 ίππων που μετέφερε την κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ για τα βοηθητικά κυκλώματα φρόντιζε μία επιπλέον μπαταρία 55 Αh.

Η εξέλιξη του αυτοκινήτου έλαβε χώρα στην Αγγλία, όπου και κατάφερε να διακριθεί σε ένα διαγωνισμό του Συμβουλίου Ηλεκτρικής Ενέργειας απέναντι στις προτάσεις της Ford και της Leyland για την προμήθεια περίπου εξήντα αυτοκινήτων. Η γραμμή παραγωγής ωστόσο μεταφέρθηκε στην Σύρο, πολύ κοντά στα ναυπηγεία του Νεωρίου, σε χώρο που είχε αποκτήσει ο Γιάννης Γουλανδρής, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Το πρώτο Enfield βγήκε από την γραμμή παραγωγής τον Οκτώβριο του 1973.

Συνολικά, βγήκαν από την γραμμή παραγωγή 120 αυτοκίνητα, με τρία από αυτά να συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Το ένα μάλιστα από αυτά έχει περιέλθει στην περιουσία του Δήμου Σύρου και εκτίθεται στο Βιομηχανικό Μουσείο του νησιού.

Την είδηση του θανάτου του Έλληνα μηχανικού έκανε γνωστή ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, στον λογαριασμό του στο Facebook, όπου έγραψε μεταξύ άλλων: «Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, είναι ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield (κάποτε ίσως εξιστορήσω το πως τα οικονομικά συμφέροντα το έθαψαν). Ο εκλιπών υπήρξε φίλος του πατέρα μου, στη συνέχεια δικός μου και γείτονας μου στο Λονδίνο τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση συμπάθειας και εκτίμησης. Απόφοιτος του MIT στην αστρονομία και αστροναυτική δούλεψε για τη NASA και προσωπικά τον αξιολογώ ως τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ που έχω γνωρίσει. Καλή ανάπαυση».
 

Hyundai
NISSAN