• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Τα μεσαία αιμορραγούν, αφού όχι μόνο χάνουν αγοραστές προς τα μικρομεσαία SUV, αλλά και από τα SUV της μεσαίας κατηγορίας.

Ποια κατηγορία κινδυνεύει περισσότερο από τα SUV;

Διαβάστηκε από 6533 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/1/2019
 

Ποια αυτοκίνητα σταματήσαμε να αγοράζουμε για χάρη των SUV; Ποιες κατηγορίες είδαν τις μεγαλύτερες απώλειες; Και ποιες κατηγορίες είναι πλέον παραδομένες στα SUV;

Μπορεί η Ελλάδα να είναι τελευταία στην Ευρώπη στην αγορά SUV αναλογικά με τις άλλες κατηγορίες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα SUV δεν έχουν κάνει τη «ζημιά» τους.

Έτσι μια ματιά στις πωλήσεις του 2018, δείχνει πως μία κατηγορία είναι ήδη στα «νύχια» των SUV, ενώ ακόμη μία ετοιμάζεται. Οι μόνες κατηγορίες που δεν κινδυνεύουν είναι τα μίνι, αφού δεν υπάρχουν SUV στο μέγεθος αυτό, και τα μίνι παραμένουν τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα.

Από και πάνω όμως το πράγμα είναι αλλιώς. Το 2018 κλείνει στη μικρομεσαία κατηγορία με τα SUV να αποτελούν το 48% της αγοράς αφήνοντας μόλις το 52% στα συμβατικά χάτσμπακ. Μέσα στην πρώτη 10άδα, πέντε μοντέλα είναι SUV, τα Qashqai, C-HR, Tiguan και X1, ενώ μια ανάσα πιο κάτω η GLA και το 3008 κλείνουν τη 15άδα. Η πίεση από τα SUV στα μικρομεσαία έχει μόνο ανασταλτικό παράγοντα την υψηλότερη τιμή των SUV σε σχέση με τα χάτσμπακ, όμως ο ξεχωριστός τους χαρακτήρας τα κάνει δημοφιλή και σε αγοραστές από τις μεγαλύτερες κατηγορίες.

Όπως τα μεσαία, που αιμορραγούν, αφού όχι μόνο χάνουν αγοραστές προς τα μικρομεσαία SUV που βρίσκονται στο ίδιο ή πιο συμφέρον εύρος τιμής, αλλά και από τα SUV της μεσαίας κατηγορίας. Εδώ τα SUV βρίσκονται ήδη στο 54% της κατηγορίας. Μπορεί η Octavia να κρατάει τα σκήπτρα της κατηγορίας, όμως στην πρώτη πεντάδα είναι το μόνο σεντάν μοντέλο, με τα άλλα τέσσερα, Kodiaq, XC60, X-Trail και GLC να είναι SUV.

Είναι εμφανές πως τα κλασσικά σεντάν, είναι πλέον εκτός μόδας, με μόνο το Passat να διατηρεί κάποιες πωλήσεις στην έκτη θέση, και τις μικρότερες Mercedes, CLA και C-Class να ακολουθούν. Η μεσαία κατηγορία είναι μάλλον είδος υπό εξαφάνιση, και τα SUV, τόσο τα μεσαία όσο και τα μικρομεσαία φαίνεται να είναι ο λόγος που αποδεκατίστηκε.

Ο επόμενος στόχος; Τα μικρά. Αν και το χαμηλό κόστος κτήσης παραμένει ο πρώτος λόγος αγοράς τους, τα μικρά SUV γίνονται όλο και περισσότερα, με την ψαλίδα να κλείνει στις τιμές.

Εσείς είστε από αυτούς που άφησαν ένα μικρομεσαίο ή μεσαίο για χάρη ενός SUV; Ή παραμένετε πιστός στα συμβατικά σχήματα των δύο κατηγοριών; Ποιο αυτοκίνητο προτιμήσατε τελικά και γιατί;

Tα πιο γρήγορα μικρομεσαία στα 19.000 ευρώ

Δοκιμή: Υβριδικό Hyundai Tucson

Αποκλειστικό: Νέο VW Tiguan

Αλκοόλ & οδήγηση: Μπορείς να οδηγήσεις την επόμενη μέρα;

Η κίνηση στους δρόμους

Γιατί το τρέχον Captur αξίζει προσοχής;

Citroen C3 Aircross vs Peugeot 2008 vs Renault Captur

Δοκιμή: Νέο Mazda 2

Αποκλειστικό: Νέο Audi eQ3

Πέθανε η «κούρσα» ή πέθανε μόνο η φθηνή «κούρσα»;

Είναι το πρώτο ΤΤ έτοιμο να γίνει κλασσικό;

Αυτόματο vs Μηχανικό κιβώτιο

Diesel ή βενζίνη;

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Civic σεντάν με 182 PS από 22.325€

SEAT: Tarraco το νέο μεγάλο SUV της Seat

FORD: Πλήρης έλεγχος για το μεταχειρισμένο που θέλεις

NISSAN: Έως 1.500 ευρώ έκπτωση στο Qashqai

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

RENAULT: Ανακάλυψε δροσιστικές, καλοκαιρινές προσφορές!

PEUGEOT: Mοναδικές τιμές Peugeot για όλα τα μοντέλα μέχρι τις 31 Αυγούστου

περισσότερα »