• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Ξεχωρίζετε κάποιες μάρκες στις οποίες θα δίνατε παραπάνω χρήματα για ένα αυτοκίνητο που παρόμοιό του προσφέρει κάποια άλλη με λιγότερα;

Ποια μάρκα θα πληρώνατε ακριβότερα;

Διαβάστηκε από 3821 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/7/2017

Όταν συγκρίνετε τιμές, πόσο εύκολα δέχεστε το ότι απλά μία μάρκα είναι πιο ακριβή από μία άλλη; Εσείς ποια θα πληρώνατε ακριβότερα;

 
Αφήνοντας εκτός τις premium μάρκες που μας έχουν μάθει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό για την υψηλότερη τιμή αγοράς που ζητούν, εσείς δέχεστε έτσι απλά, χωρίς δεύτερη σκέψη το ότι μία μάρκα είναι πιο ακριβή από μία άλλη; Και τελικά ποια μάρκα θα πληρώνατε ακριβότερα για να την αποκτήσετε;

Το ερώτημα κρύβει μία πτυχή που συνήθως περνάει στην υποκειμενικότητα της επιλογής ενός αυτοκινήτου. Στο «μου αρέσει», που αφήνει απ΄έξω τελικά τα κριτήρια σύγκρισης που γίνονται τη στιγμή της αγοράς. Όμως στο δια ταύτα αυτή η διάθεσή μας να δίνουμε κάτι παραπάνω για να πάρουμε αυτό που «μας αρέσει» είναι που τελικά διαμορφώνει και το πώς μπορεί μία μάρκα να είναι ακριβότερη από μία άλλη. Είναι και αυτό θέμα προσφοράς και ζήτησης.

Πως μετριέται; Όταν ένα μοντέλο κάνει έναν ετήσιο κύκλο πωλήσεων και η μέση τιμή πώλησής του είναι υψηλότερη από ενός άλλου, είναι εμφανές πως ο κόσμος, ακόμη και αν είναι λιγότεροι αυτοί που το προτιμούν, είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω για να το αποκτήσει.

Στην Αμερική που μετράνε περισσότερα πράγματα απ` ότι στην Ελλάδα, παρατήρησαν πως για παράδειγμα στη μεσαία κατηγορία οι αγοραστές ρίχνουν περισσότερα λεφτά σε ένα μοντέλο μίας μάρκας απΆότι μίας άλλης, παρότι σε άλλο ερώτημα φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για το αυτοκίνητο του δεύτερου κατασκευαστή και όχι του πρώτου.

Που μεταφράζεται στο ότι η εντύπωση που έχουν για το ποια μάρκα αξίζει περισσότερα από τα χρήματά τους είναι τελείως λανθασμένη. Γιατί άλλο λένε και άλλο πληρώνουν. Αν τώρα σταθούμε στο ότι αυτό που μετράει είναι που βάζεις τα λεφτά σου και όχι τα λόγια σου, μάλλον τελικά οι ισορροπίες πρέπει να αλλάξουν.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη ανάγνωση του φαινομένου, το ότι δηλαδή η σύγκριση τιμών σταματάει νωρίς. Μένουν δηλαδή οι περισσότεροι στην αρχική διαφορά, πάνε στον φτηνότερο και τελικά «χτίζοντας» το αυτοκίνητό τους καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα γιατί απλά δεν σύγκριναν πάλι ακριβώς πριν βγάλουν το πορτοφόλι από την τσέπη.

Το πιθανότερο είναι και τα δύο αυτά να συμβαίνουν και στην Ελλάδα. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, δε θα είναι περίεργο και στην ελληνική αγορά να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τι λέμε ότι αξίζει περισσότερα χρήματα και στο που δίνουμε τελικά περισσότερα χρήματα. Ειδικά ανάμεσα σε μάρκες του ίδιου προφίλ και κατηγορίας, τέτοιες παρεκτροπές πρέπει να είναι συνήθεις.

Το θέμα είναι, ανάμεσα σε μάρκες που απευθύνονται στους ίδιους πελάτες, έχετε εσείς ήδη μια εικόνα το που αξίζει να ρίξεις περισσότερα λεφτά και που όχι; Όταν τα αυτοκίνητα είναι παρόμοιας ποιότητας, τεχνολογίας, κατηγορίας και λογικής;

Οι κατασκευαστές ξέρουν τι εικόνα έχουμε γι αυτούς και τιμολογούν αναλόγως, όμως στο δια ταύτα, με βάση την αμερικανική έρευνα, οι αγοραστές αποφασίζουν διαφορετικά και πληρώνουν παραπάνω εκεί που οι ίδιοι νομίζουν.

Εσείς τι λέτε; Ξεχωρίζετε κάποιες μάρκες στις οποίες θα δίνατε παραπάνω χρήματα για ένα αυτοκίνητο που παρόμοιό του προσφέρει κάποια άλλη με λιγότερα; Και πως κρίνετε; Τη θεωρείτε καλύτερη; Πιο ειδική; Έχει κάποιο χαρακτηριστικό που την κάνει να αξίζει περισσότερα χρήματα;

Και όταν αγοράζετε; Τα χαλαλίζετε τα παραπάνω σε αυτή τη μάρκα ή τελικά κοιτάτε πως θα μείνουν στην τσέπη σας; Μήπως αντίθετα τελικά πάτε αλλού και δίνετε ακόμη περισσότερα γιατί είδατε αυτό το κάτι που αξίζει σε εκείνο το μοντέλο;

Και μέχρι ποια φάση της επιλογής σας συγκρίνετε πόσα λεφτά δίνετε; Όταν διαλέγετε έκδοση; Εξοπλισμό; Το χρώμα και τα έξοδα «φακέλου»; Προσέχετε μήπως τελικά πληρώσετε παραπάνω για κάτι που ξεκινήσατε να αγοράσετε επειδή αρχικά θεωρήσατε φτηνότερο;

Και τελικά ποια μάρκα αξίζει περισσότερα λεφτά από την άλλη;

Tags: PREMIUM
 
 • France

  Αν κοιτάξουμε από Γερμανία μεριά χαλαρά θα δούμε πρώτη τη Μερσεντές δεύτερη την bmw(άσχετα αν εγώ την προτιμώ από τη Μερσεντές) και ουραγό όπως πάντα κι όπως λένε και οι Γερμανοί την audi που τις λείπει το ίματζ για να χτυπήσει τις άλλες δύο,αλλά προσωπικά θα προτιμούσα και premium και αξιοπιστία οπότε αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε lexus, infiniti(nissan)

    12
 • Νικόλαος Τσουκαλάς

  ΚΑΜΙΑ! Αξίζει να πληρώσεις μόνο custom πράγματα, ΕΑΝ σκαμπάζεις από σχεδίασή τους και συμμετέχεις σ' αυτή.ΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΑΕΙΣ...:-)

    6
 • Τάκης Μπ.

  Δέν έχω διάθεση να πληρώνω φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αν και διαφωνώ με το ύφος περισσότερο με αντιπροσωπεύει το σχόλιο του κου Τσουκαλά , άλλως όσοι διαλέγουν κάποια κριτήρια σίγουρα έχουν.... τώρα αν είναι αποτέλεσμα διαφημιστών το αποτέλεσμα δεν αργεί... σε κάποια γερή βροχή, σε κάποιο έλεγχο συνεργείου μετά από 2 σέρβις ή και στο φθαρμένο -οικολογικό και ακριβοπληρωμένο χρώμα- μετά από 12-16 μήνες.

    4
 • Giusto

  Αντικειμενικά η πιο premium εταιρία αυτή τη στιγμή είναι η audi. Απόδειξη το Α8 που ξεχωρίζει με διαφορά από τον ανταγωνισμό. Η ναυαρχίδα κάθε εταιρείας είναι και το σημείο αναφοράς της και η αξία της. Έτσι για αυτή την εταιρεία αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω.

    4