Εσείς ποιο αυτοκίνητο δεν θα πετούσατε ποτέ;

Ποια μοντέλα δεν πάνε ποτέ για πέταμα ή απόσυρση;

33.312 Επισκέψεις στο άρθρο (27/12/2020)

Τι αυτοκίνητα είναι έγκλημα να πάμε για πέταμα ή για απόσυρσή; Εσείς τι λέτε; Ποιο αυτοκίνητο δεν θα πετάγατε ποτέ;


Όταν τα αυτοκίνητα παλιώνουν πολύ, είναι ώρα να πάνε για απόσυρση, είτε πέταμα, είτε σε αναμονή κάποιου προγράμματος που θα τα βγάλει από την κυκλοφορία με μείωση τιμής ενός καινούργιου. Υπάρχουν όμως μοντέλα που δεν πρέπει να πετάγονται;

Κάθε φορά που ανακοινώνεται μία νέα απόσυρση, όπως αυτή στην οποία ελπίζουμε να προχωρήσει η κυβέρνηση σύντομα, εκτός από την απαραίτητη ανανέωση του στόλου, γίνεται και ένα μικρής διάστασης έγκλημα εναντίον ιστορικών αυτοκινήτων. Δεν έχουν όλοι, βλέπεις, την όρεξη ή την υπομονή να σώσουν ένα αυτοκίνητο που αξίζει από την καταστροφή. Ποιά είναι όμως αυτά τα μοντέλα που δεν πρέπει ποτέ να πάνε στην πρέσα;

Επειδή δεν έχουμε όλοι την τύχη να κληρονομήσουμε μία DeTomaso Pantera για να μας πει κάποιος αντί να την πάμε απόσυρση, απλά να την πουλήσουμε μια περιουσία, μιλάμε για κοινά αυτοκίνητα, όχι τα προφανώς ακριβά και μοναδικά.

Πολλοί θα πουν πως δεν πρέπει να πετιούνται οι Alfa Romeo. Εξήγησέ τον βέβαια αυτό στον τύπο με την 33 που περιμένει πως και πως να τη δώσει να πάρει ένα νέο Toyota Yaris να μην καίει. Και πάλι όμως άλλοι θα πουν πως τέτοια μοντέλα ευρείας παραγωγής των Ιταλών, δεν είναι και τόσο σπουδαία. Μία 75 ίσως ή μία πιο σπάνια 145, αλλά η 146 πιθανώς να μην είναι τόσο ιδιαίτερη.

Αλλοι θα πουν το ίδιο για όλες τις BMW και τις Mercedes. Και πάλι όμως είναι εύκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ ή κατά και των δύο. Το θέμα είναι τα άλλα αυτοκίνητα που δεν έχουν το «όνομα». Ας πούμε, πας ένα παλιό Mazda 323F για πέταμα; Ένα RX7; Το δεύτερο μάλλον όχι.

Και υπάρχουν κι άλλα αυτοκίνητα που πολλοί λυπούνται. Ένα Peugeot 205 για παράδειγμα. Καλά οι εκδόσεις GTI είναι σίγουρα έγκλημα να πάνε πρέσα, αλλά οι απλές; Και το 306; Που έβγαινε και  GTI και Rallye; Τα 107; Πάει μακριά εδώ η συζήτηση.

Πολλοί θα πουν πως αρκετά μοντέλα που ήταν ιδιαίτερα στη γκάμα τους, πρέπει να σώζονται. Όπως η Toyota Celica κάθε γενιάς και έκδοσης. Ή το VW Corrado και το Audi Quattro. Αλλοι θα βάλουν και το Hyundai Coupe στη λίστα, ενώ κανείς μπορεί να δει και κάποια Subaru, ειδικά τις WRX εκδόσεις στη λίστα αυτή.

Εσείς τι λέτε; Τι αυτοκίνητα είναι έγκλημα να πάνε για πέταμα ή απόσυρση; Εσείς ποιό αυτοκίνητο δεν θα πετούσατε ποτέ; Ποιά μοντέλα νομίζετε πρέπει να γίνουν είδη "υπό προστασία"; Και τελικά τι θα τα κάνατε αν είχατε ένα τέτοιο;

Mercedes
test center