3 φωτογραφίες »

Τα σήματα (πάνω αριστερά στην εικόνα) θα πρέπει να βρίσκονται σε όλα τα βαρέα οχήματα, προειδοποιώντας τους άλλους χρήστες του δρόμου ότι ο οδηγός δεν μπορεί να τους δει.

Ευρωπαϊκή χώρα υποχρεώνει τα φορτηγά να έχουν σήμα για τυφλά σημεία!

2.907 Επισκέψεις στο άρθρο (27/1/2021)

Μια νέα νομοθετική πράξη που έχει σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων χρηστών του δρόμου όπως οι μοτοσυκλετιστές, οι ποδηλάτες και οι πεζοί, κάνει υποχρεωτική την ύπαρξη ενδείξεων για τυφλά σημεία για κάθε όχημα άνω των 3,5 τόνων. Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει.

Οι «νεκρές γωνίες» ή αλλιώς «τυφλά σημεία» αποτελούν μια συχνή αιτία ατυχημάτων στους δρόμους της υφηλίου, την οποία οι ερευνητικές ομάδες των αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν. Και το κατάφεραν, ενσωματώνοντας μερικές ενδείξεις (οπτικές ή ηχητικές) που προειδοποιούν τον οδηγό για την ύπαρξη κάποιου άλλου οχήματος ή ανθρώπου στα τυφλά σημεία.

Η ενδιαφέρουσα είδηση της ημέρας μας έρχεται από την Γαλλία και αφορά την προσπάθεια των αρμόδιων αρχών, να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια στις ευάλωτες ομάδες χρηστών των δρόμων. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου είναι υποχρεωτικό για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, να χρησιμοποιούν ειδικά σήματα προειδοποίησης για τα τυφλά σημεία, τοποθετημένα σε ανάλογα σημεία του οχήματος ώστε να είναι ορατά από οποιαδήποτε επικίνδυνη πλευρά. Σημειώστε πως, σε αντίθεση με τα επιβατικά αυτοκίνητα, που οι νεκρές γωνίες περιορίζονται κυρίως στα πλαϊνά τους, τα βαριά οχήματα έχουν τυφλά σημεία μπροστά, πίσω, στα πλάγια και διαγώνια, κάτι που πολλοί πεζοί ή άλλοι χρήστες του δρόμου δεν αντιλαμβάνονται πάντα.
 
Το σήμα, ένα υπόδειγμα του οποίου βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, πρέπει να είναι τοποθετημένο σύμφωνα με ισχύουσες οδηγίες, στα κατάλληλα σημεία ενός βαρέος οχήματος, όπως στις πλαϊνές πλευρές και στο πίσω μέρος. Μπορείτε μάλιστα να δείτε συγκεκριμένα τον τρόπο τοποθέτησης τους, κάνοντας ένα κλικ εδώ.
 


Τα σήματα θα προειδοποιούν τους άλλους χρήστες του δρόμου, ότι πιθανόν να βρίσκονται στην νεκρή γωνία του βαρέος οχήματος και άρα να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, παίρνοντας την κατάλληλη απόσταση και ίσως επιδιώκοντας και την άμεση οπτική επαφή με τον οδηγό του, αν αυτό είναι απαραίτητο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η υποχρέωση αφορά το σύνολο των βαρέων οχημάτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Γαλλίας, ακόμη και αν απλώς διέρχονται από την χώρα ή μπαίνουν από το εξωτερικό (εξαιρείται η περίπτωση, το όχημα να ακολουθεί ήδη ισοδύναμους κανόνες που ισχύουν σε άλλο κράτος-μέλος).
 
Πως σας φαίνεται η εξέλιξη; Μήπως ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί καθολικά, στην Ε.Ε. και φυσικά στην χώρα μας;

Mercedes
moto