Ποιό μοντέλο που αγάπησες θες να ξαναδείς ως ηλεκτρικό;

2.170 Επισκέψεις στο άρθρο (26/1/2021)

Η ηλεκτροκίνηση λύνει τα χέρια των σχεδιαστών, και οι αναβιώσεις δίνουν και παίρνουν, με τα ηλεκτρικά μοντέλα που ανακοινώνονται να είναι είτε κάποιο παλιό που λανσάρεται ως σύγχρονο, είτε κάποιο καινούργιο με σαφείς αναφορές. Εσύ ποιο θες να ξαναδείς;


Μπορεί να μην το κατάλαβες, αλλά η Fiat ξαναλανσάρισε το 500 και αυτή τη φορά είναι μόνο ηλεκτρικό. Μπορεί η μετάβαση από το συμβατικό να μην είναι απότομη, καθότι σχεδιαστικά τα αυτοκίνητα μοιάζουν, όμως το ηλεκτρικό 500 είναι το μόνο που θα λέγεται 500, είναι τελείως διαφορετικό μηχανολογικά, και θα είναι και το μόνο που θα συνεχίσει να παράγεται όταν το συμβατικό «τελειώσει».

Η ηλεκτροκίνηση όμως δεν έδωσε μόνο στη Fiat φτερά. To σημαντικό είναι πως οι ηλεκτρικές πλατφόρμες μπορούν να έχουν ότι διαστάσεις και αναλογίες θέλουν οι σχεδιαστές. Απαλλαγμένες από συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ κινητήρα και εμπρός άξονα στα προθσιοκίνητα, τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα μπορούν να έχουν κοντούς εμπρός πρόβολους, πολύ καλύτερες αναλογίες χωρίς «κρεμασμένες» μούρες, και φυσικά, αν θέλουν οι κατασκευαστές, να έχουν την κίνηση σε όποιο άξονα επιθυμούν, χωρίς πρόβλημα.

Έτσι η Honda χωρίς να χάσει χρόνο μας έδωσε τη δική της αναβίωση, το Honda e, ενώ η Renault μας έδειξε και εκείνη πως επιτέλους το 5 επιστρέφει με ένα απίθανο σχέδιο, που με την ελευθερία που επιτρέπει η ηλεκτροκίνηση έχει τις ίδιες όμορφες αναλογίες με το παρελθόν, και ακόμη πιο όμορφη σχεδίαση.

Και αυτά είναι που έχουμε δει προς το παρόν έτοιμα για παραγωγή. Γιατί έχουμε δει και άλλα, ως πρωτότυπα. Το σπορ e-Legend της Peugeot, μια αναβίωση του 508 Coupe, και φυσικά το απίθανο Nissan iDΧ, o ηλεκτρικός απόγονος του Datsun 510.

Με τους κατασκευαστές να «σφάζονται» για το μεγαλύτερο κομμάτι από την ακόμη άκοπη πίτα της ηλεκτροκίνησης, το ντιζάιν θα έχει την τιμητική του. Είναι εξάλλου ο νούμερο 1 λόγος αγοράς ενός αυτοκινήτου, και η ελευθερία που επιτρέπει στις μάρκες η ηλεκτροκίνηση θα μας δώσει πολλές αναβιώσεις.

Με δεδομένο ότι στα ηλεκτρικά όλες οι μάρκες ξεκινάνε από το μηδέν, οι αναβιώσεις και η υπενθύμιση των περασμένων μεγαλείων, της παράδοσης, και του συναισθήματος που τα παλιά αγαπημένα μοντέλα δημιουργούν, αναμένεται να δούμε πολλά από αυτά τα αγαπημένα μοντέλα ξανά στην αγορά. Οι φήμες μιλάνε για Fiat Barchetta, 127 και Coupe από τους Ιταλούς, ένα Ibiza βασισμένο στην πρώτη γενιά από τη Seat, και πιθανώς έναν Σκαραβαίο ακόμη από τη VW.

 

Εσύ ποιό δικό σου αγαπημένο θα ήθελες να ξαναδείς και θα αγόραζες με κλειστά μάτια;

PEIRAIOS LEASING
test center