Όποιος θυμάται τη δεκαετία του 80 και του 90, κάθε σπίτι είχε και από μία Alfa Romeo.

Πού πήγαν τα ιταλικά οικογενειακά;

19.196 Επισκέψεις στο άρθρο (28/12/2020)

Με την Alfa Romeo στα premium και την Lancia ξεχασμένη, που είναι τα ιταλικά οικογενειακά για όλους μας;


Ποιος είδε την Giulia και δεν την λαχτάρησε; Πόσοι όμως μπορούσαν να την αγοράσουν; Η επιστροφή της Alfa Romeo πριν μερικά χρόνια μπορεί να έγινε πανηγυρικά και με ανακούφιση για τον ανταγωνισμό που έφερε στους Γερμανούς, άφησε όμως μια τρύπα: Που είναι τα οικογενειακά ιταλικά μοντέλα;

Όποιος θυμάται τη δεκαετία του 80 και του 90, κάθε σπίτι στην Ελλάδα είχε και από μία Alfa Romeo. Από την πρώτη Alfasud, κατόπιν την πολύ επιτυχημένη 33 στις δύο γενιές της, αλλά και τις 146 και 147, η Alfa Romeo ήταν για πολλά χρόνια το αγαπημένο μοντέλο του Έλληνα οικογενειάρχη, με αποκορύφωμα φυσικά την άψογη 156.

Οι αλλαγές τα τελευταία χρόνια στο γκρούπ Fiat δημιούργησαν νέες ισορροπίες στις ιταλικές μάρκες. Η Alfa Romeo μετά από μεγάλο διάστημα ευτυχώς αποκαταστάθηκε σε μία premium μάρκα, που με την Giulia, και την Stelvio ανέβηκε κατηγορία, ενώ περιμένουμε πως και πως το νέο SUV της φίρμας, Tonale.

Η Lancia από την άλλη έχει μπει «στο ψυγείο», αφήνοντας πλέον την Fiat να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Με την ειδίκευση στα μίνι και μικρά μοντέλα, μόνο το Tipo μένει να καλύψει την μικρομεσαία κατηγορία με χάτσμπακ και σεντάν εκδόσεις. Όμως το Tipo όσο προσιτό, πλήρες και τίμιο κι αν είναι, δεν είναι Alfa Romeo.

Οι απαιτήσεις του κοινού από ένα ιταλικό αυτοκίνητο ξεπερνούν στην κατηγορία αυτή ότι μπορεί να προσφέρει η Fiat. Μπορεί στα μίνι και τα μικρά τα Panda & 500 να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, αλλά και το 500Χ στα SUV να καλύπτει ανάγκες με το στυλ και τη φινέτσα του, όμως στα μεγαλύτερα αυτοκίνητα υπάρχει κενό.

Ένα κενό που σήμερα καλύπτεται κυρίως από τα χάτσμπακ μικρομεσαία στα οποία ναι μεν η Alfa Romeo έχει παρουσία, με την Giulietta, όμως πρόκειται για ένα μοντέλο που βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, με το μέλλον του αντικαταστάτη της να παραμένει μέχρι κ σήμερα άγνωστο.

Μπορεί η Alfa Romeo να μην ενδιαφέρεται να φέρει έναν ανταγωνιστή του Qashqai, ή του Opel Astra, ή ένα μοντέλο να χτυπήσει την Octavia. Όμως ο Έλληνας οικογενειάρχης αυτά τα αυτοκίνητα αγοράζει για να καλύψει τις μεταφορικές του ανάγκες. Με μόνο το Tipo, ο ιταλικός όμιλος έχει δημιουργήσει ένα κενό στην αγορά αφήνοντας πολλούς λάτρεις της ιταλικής αυτοκίνησης να κοιτάζουν αλλού. Λείπει δηλαδή μία προσιτή Alfa ή μία Lancia για όλους τους άλλους.

Εσείς λοιπόν τι αγοράζετε στη θέση τους; Και τι θα θέλατε να δείτε από τους ιταλούς για να επιστρέψετε; Πόσο σας λείπει μία Alfa Romeo από την οικογένειά σας; Και τελικά τι θέλετε να έχει ένα ιταλικό οικογενειακό για να το προτιμήσετε και πάλι;

OPEL NEA MONTELA
test center