Αντίθετος με την στρατηγική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ο Αλέν Προστ.

Προστ: «Ηλίθιο αυτό που συμβαίνει με τα ηλεκτρικά»

10.431 Επισκέψεις στο άρθρο (25/2/2020)

Πυρ και μανία κατά των ευρωπαίων κυβερνόντων που ετοιμάζονται να απαγορεύσουν την πώληση υβριδικών και με κινητήρες καύσης αυτοκινήτων υπέρ των ηλεκτρικών, είναι ο «θρύλος» της Formula 1, Αλέν Προστ, ο οποίος χαρακτήρισε ηλίθιες τις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Για αυτούς που δεν είναι ενήμεροι, πολύ γρήγορα να θυμίσουμε ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις χωρών της Ευρώπης σκοπεύουν να απαγορεύσουν την πώληση οχημάτων με κινητήρες βενζίνης/ντίζελ αλλά και υβριδικών, απόφαση η οποία θα έχει γίνει πράξη το αργότερο έως το 2040. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, Αλέν Προστ κλήθηκε να σχολιάσει αυτές τις κινήσεις, εκφράζοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή του.
 
Μιλώντας σε ξένα μέσα ο 65χρονος πλέον Προστ σημείωσε πως υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση, ενώ πρόσθεσε πως παρόλο τις κινήσεις που ετοιμάζονται, οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα δε θα μειωθούν στο σημείο που λέγεται ότι θα συμβεί. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, υποστηρίζοντας πως θα χαθούν πολλές θέσεις.
 
«Είμαι πραγματικά αναστατωμένος με αυτά που γίνονται σήμερα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Θα δώσουμε τα πάντα στο κατασκευαστικό κομμάτι στην Κίνα, η οποία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα αρχίσει να εξάγει τα δικά της μοντέλα στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει. Δεν με νοιάζει γιατί δεν είμαι μέλος της βιομηχανίας, αλλά το μισώ πραγματικά. Είναι μια ηλίθια, ηλίθια κίνηση», είπε αρχικά για τα ηλεκτρικά και συνέχισε «Θα δείτε πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ένα εκατομμύριο άνθρωποι που απασχολούνται στο χώρο θα χάσουν τις δουλειές τους. Αν είχατε ένα αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα και το σωστό φίλτρο δε θα ήταν πρόβλημα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος».
 
Παράλληλα ο Γάλλος μίλησε και για το γεγονός πως δεν υπάρχει συνδυασμένη σκέψη στην Ευρώπη όσον αφορά την υποδομή φόρτισης για τα ηλεκτρικά φέρνοντας ως παράδειγμα τη χώρα του….. «Μιλάμε για τις Βρυξέλλες, για την Ευρώπη, αλλά γιατί δεν έχουμε όλοι τα ίδια βύσματα και το ίδιο σύστημα επαναφόρτισης; Έχουμε δύο ανταγωνιστές στη Γαλλία και έχουν δύο διαφορετικά συστήματα. Είναι εντελώς ηλίθιο».
 
Αναφορικά με τα υβριδικά είπε: «Νομίζω ότι όταν θα οδηγήσετε για περισσότερα χιλιόμετρα με ένα υβριδικό αυτοκίνητο, οι εκπομπές ρύπων CO2 θα είναι η ίδια ή ακόμα χειρότερη (σε σχέση με ένα μη-υβριδικό αυτοκίνητο) επειδή το βάρος του αυτοκινήτου θα είναι πολύ μεγαλύτερο και αυτό το ξέρουμε. Απαγορεύουμε το πετρέλαιο αλλά στο τέλος είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να μειώσουμε το CO2 με αυτά τα μέτρα. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε διαφορετικά».
 
Τέλος οι εκπρόσωποι των μέσων δεν θα μπορούσαν να μην τον ρωτήσουν για τη Formula 1 και την επιρροή που μπορεί να έχει πάνω της όλα όσα συμβαίνουν στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η απάντηση του Προστ απλή: «Όταν με ρωτάς για την F1, απαντώ πάντα: φροντίστε πρώτα την αυτοκινητοβιομηχανία και η F1 θα είναι απόλυτα υγιής».

Hyundai
NISSAN