Πρόστιμα 2,5 δις ¤ σε VW & FCA για τους ρύπους

1.725 Επισκέψεις στο άρθρο (26/6/2019)

VW Group και FCA Group θα δεχθούν πρόστιμο 1,83 δις ευρώ και 746 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, αν δεν καταφέρουν να πιάσουν τα όρια εκπομπών ρύπων το 2021 σύμφωνα με νέα έκθεση της AlixPartners που δημοσίευσε η Automotive News.


Η έρευνα της συμβουλευτικής φίρμας, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, δείχνει πόσο δύσκολο είναι να πιαστεί ο μέσος όρος των 95 γρ. CO2 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύνολο του στόλου των επιβατικών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, λοιπόν, οι πιθανές κυρώσεις που αναμένεται να δεχτούν οι κολοσσοί του χώρου της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι τσουχτερές.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως, οι Toyota και Volvo είναι οι μόνες δύο εταιρείες που είναι αρκετά κάτω από τα όρια και έχουν το πλεονέκτημα ακόμα και να πουλήσουν το «άνοιγμα» που περισσεύει, έως ότου φτάσουν στο όριο, σε άλλες πιο «βρώμικες» μάρκες. Το γερμανικό γκρούπ αναμένεται να αντιμετωπίσει τα βαρύτερα πρόστιμα, καθώς καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη Γηραιά Ήπειρο, που υπολογίζεται στο 24,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ACEA. Για να συμμορφωθεί έγκαιρα με τα νεότερα πρότυπα θα πρέπει να καταφύγει στη μαζική παραγωγή αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αρχής γενομένης από την επόμενη χρονιά. Το FCA Group από την αλλή προτίθεται να δοκιμάσει την έταιρη λύση, αυτή της καταβολής προστίμων που σύμφωνα με δημοσιεύματα θεωρείται και η πιο... οικονομική.

Τέλος, σημαντικό εύρημα της έρευνας αποτελεί το κόστος για τις μεγάλες εταιρείες προκειμένου να κατασκευάζουν ηλεκτρικά και συμβατικά αυτοκίνητα. Λόγω της διαφορετικής αρχιτεκτονικής δημιουργούνται νέες πλατφόρμες με το συνολικό χρηματικό ποσό για την εξέλιξη αυτών να ξεπερνά τα 2,3 δις δολάρια ετησίως.

ELASTIKA 2024
moto