• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Αλλάζετε τα λιπαντικά στην ώρα τους και τι λιπαντικά επιλέγετε;

Πώς επιλέγετε λιπαντικά;

Διαβάστηκε από 8632 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/11/2017

Τηρείς τα διαστήματα αλλαγής λιπαντικών ή όχι; Και τελικά, διαλέγεις αυτά που λέει ο κατασκευαστής, αυτά που σου είπαν ότι είναι καλύτερα ή τα φθηνότερα;

 
Το λιπαντικό αποτελεί κύρια παράμετρο στη λειτουργία του κινητήρα. Στόχος του είναι να μειώνει στο ελάχιστο τις τριβές των μηχανικών μερών στο εσωτερικό του, ώστε να μη δημιουργηθεί φθορά στα τμήματα αυτά. Επίσης, έχει την ικανότητα να απορροφά τις υψηλές θερμοκρασίες από τα τμήματα που διαπερνά, ιδιαίτερα στα υπερτροφοδοτούμενα μηχανικά σύνολα, όπου οι θερμοκρασίες στο τούρμπο φτάνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Τέλος, με τα ειδικά χημικά πρόσθετα που εμπεριέχει, καθαρίζει τον κινητήρα από υπολείμματα καύσης, που δημιουργούνται στο πέρασμα του χρόνου. 

Επειδή, όμως, κάθε λιπαντικό έχει συγκεκριμένο όριο ζωής, μέχρι το οποίο προσφέρει σωστή λίπανση, ο κάθε κατασκευαστής ορίζει -ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα- το πότε θα πρέπει να αντικαθίστανται τα λάδια. Από την άλλη πλευρά, τα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας χρειάζονται αλλαγή λαδιών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, κάθε 15.000 -και παραπάνω- χιλιόμετρα, νούμερο που σε πολλούς φαίνεται φυσιολογικό και σε άλλους υπερβολικό. Τα λιπαντικά αυτά συνήθως φέρουν την ονομασία «long life» (μακράς διάρκειας), κάτι που υποδηλώνει ότι έχουν την ικανότητα να αντέχουν το όριο που ορίζει ο κατασκευαστής. 

Ελέω οικονομικής κρίσης είναι αρκετοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα σημερινά λιπαντικά αντέχουν για περισσότερα χιλιόμετρα, από κείνα που ορίζουν οι κατασκευαστές ή ακόμη ότι μπορείς να τα κρατάς για χρόνια αν δεν έχεις συμπληρώσει τα απαιτούμενα χιλιόμετρα.

Εσείς όμως τι κάνετε; Αλλάζετε τα λιπαντικά στην ώρα τους ή τα αφήνετε για χρόνια; Τηρείτε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή ή επιλέγετε να χρησιμοποιείτε οικονομικές λύσεις;

 
  • Στάθης

    Πριν πολλά χρόνια στο περιοδικό 4Τροχοί είχε δημοσιευθεί μια μελέτη, που έκανε το περιοδικό, όπου αγόρασαν ένα αριθμό λαδιών του εμπορίου και τα έστειλαν στο ΕΜΠ για τεστ. Από το τεστ αυτό βγήκε το συμπέρασμα ότι δεν είχαν όλα τα λάδια, που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή, τις σωστές προδιαγραφές, αυτές δηλαδή που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν. Μάλιστα από όσο θυμάμαι, ένα λάδι ήταν εντελώς ανεπαρκές και είχε προδιαγραφές σαν να ήταν παραφινέλαιο. Καλό θα ήταν λοιπόν κάποιος να κάνει και σήμερα μια αντίστοιχη μελέτη, ώστε να δούμε αν τα λάδια που κυκλοφορούν έχουν τις σωστές προδιαγραφές. Πέρα όμως από αυτό, τα λάδια πρέπει να αλλάζονται όχι μόνο με βάση τα χιλιόμετρα, αλλά και με βάση το χρόνο που βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στη μηχανή. Αν δηλαδή δεν κινείται το αυτοκίνητο συχνά, τα λάδια θα πρέπει να αλλάζουν κάθε χρόνο, έστω και αν δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα χιλιόμετρα, που λέει ο κατασκευαστής. Προσωπικά δεν κάνω ποτέ οικονομία στα λάδια και τα αλλάζω σε λιγότερα χιλιόμετρα από αυτά, που συνιστά ο κατασκευαστής, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

      3
  • Αντώνης

    Πρώτα υπάρχουν οι προδιαγραφές που συνιστά ο κατασκευαστής. Υπάρχουν ακριβότερα και φτηνότερα λιπαντικά που καλύπτουν τις ίδιες προδιαγραφές.

      3