• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Αλλάζετε τα λιπαντικά στην ώρα τους και τι λιπαντικά επιλέγετε;

Πώς επιλέγετε λιπαντικά;

Διαβάστηκε από 5905 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/8/2017

Τηρείτε τα διαστήματα αλλαγής λιπαντικών ή όχι; Και, τελικά, επιλέγετε στην τύχη προϊόντα βάσει τιμής ή σύμφωνα με τις προδιαγραφές;

 
Το λιπαντικό αποτελεί κύρια παράμετρο στη λειτουργία του κινητήρα. Στόχος του είναι να μειώνει στο ελάχιστο τις τριβές των μηχανικών μερών στο εσωτερικό του, ώστε να μη δημιουργηθεί φθορά στα τμήματα αυτά. Επίσης, έχει την ικανότητα να απορροφά τις υψηλές θερμοκρασίες από τα τμήματα που διαπερνά, ιδιαίτερα στα υπερτροφοδοτούμενα μηχανικά σύνολα, όπου οι θερμοκρασίες στο τούρμπο φτάνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Τέλος, με τα ειδικά χημικά πρόσθετα που εμπεριέχει, καθαρίζει τον κινητήρα από υπολείμματα καύσης, που δημιουργούνται στο πέρασμα του χρόνου. 

Επειδή, όμως, κάθε λιπαντικό έχει συγκεκριμένο όριο ζωής, μέχρι το οποίο προσφέρει σωστή λίπανση, ο κάθε κατασκευαστής ορίζει -ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα- το πότε θα πρέπει να αντικαθίστανται τα λάδια. Από την άλλη πλευρά, τα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας χρειάζονται αλλαγή λαδιών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, κάθε 15.000 -και παραπάνω- χιλιόμετρα, νούμερο που σε πολλούς φαίνεται φυσιολογικό και σε άλλους υπερβολικό. Τα λιπαντικά αυτά συνήθως φέρουν την ονομασία «long life» (μακράς διάρκειας), κάτι που υποδηλώνει ότι έχουν την ικανότητα να αντέχουν το όριο που ορίζει ο κατασκευαστής. 

Ελέω οικονομικής κρίσης είναι αρκετοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα σημερινά λιπαντικά αντέχουν για περισσότερα χιλιόμετρα, από κείνα που ορίζουν οι κατασκευαστές ή ακόμη ότι μπορείς να τα κρατάς για χρόνια αν δεν έχεις συμπληρώσει τα απαιτούμενα χιλιόμετρα.

Εσείς όμως τι κάνετε; Αλλάζετε τα λιπαντικά στην ώρα τους ή τα αφήνετε για χρόνια; Τηρείτε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή ή επιλέγετε να χρησιμοποιείτε οικονομικές λύσεις;

 
  • Nikos

    H mobil διαφημιζε παλια 1.000.000 χλμ για το συνθετικο της λαδι. Ειναι απολυτως ακριβες με μονη ενσταση οτι το φιλτρο λαδιου δεν αντεχει τοσα χλμ. Πρεπει λοιπον να γινει αλλαγη φιλτρου και μοιραια θα γινει και λαδιων,επομενως το οριο ειναι τα 30.000-50.000 χλμ,ασφαλης κανονας τα 30.000,μιλαμε παντα για full synthetic. Αν καποιος αυτα τα χλμ χρειαζεται ~10 χρονια να τα κανει,καλο ειναι να κανει αλλαγη νωριτερα γιατι τα λαδια θα χαλασουν οχι απο τα χλμ αλλα απο τον καιρο,δεν εχω ομως τεκμηριωμενο νουμερο για αυτο,πιστευω οτι στα 4 χρονια θα πρεπει να γινει αλλαγη. Βαζουμε παντα το ειδος λαδιου που συνιστα ο κατασκευαστης,ποτε αγωνιστικα ή ξερω γω τι.

      1