Η μόδα των πράσινων πινακίδων ξεκίνησε στην Μεγάλη Βρετανία και χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζουν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Η μόδα των πράσινων πινακίδων ξεκίνησε στην Μεγάλη Βρετανία και χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζουν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Πράσινα» αυτοκίνητα & πινακίδες

88.616 Επισκέψεις στο άρθρο

«Πράσινα» αυτοκίνητα, όνομα και πράγμα

Για το φινάλε αφήσαμε την μόδα η οποία δεν έχει έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να δούμε κάτι παρόμοιο και στα μέρη μας. Η Μεγάλη Βρετανία έχει λανσάρει από τον περασμένο Δεκέμβριο πράσινες πινακίδες κυκλοφορίας τις οποίες και έχουν αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ειδικό χρωματισμένο πλαίσιο που υποδηλώνει και... χρωματικά τον «πράσινο» χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη πολιτική των Βρετανών συνδέεται με το γενικότερο πλάνο της χώρας να απαγορεύσει οριστικά την κυκλοφορία αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (diesel ή πετρελαίου) μέχρι το 2030, προκειμένου να εκμηδενίσει τις εκπομπές αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Από το 1956 μέχρι και σήμερα, υπάρχουν οι κλασικές λευκού φόντου με μαύρα γράμματα πινακίδες κυκλοφορίας.

Από το 1956 μέχρι και σήμερα, υπάρχουν οι κλασικές λευκού φόντου με μαύρα γράμματα πινακίδες κυκλοφορίας.


Πάντως, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί για το ποια αυτοκίνητα δικαιούνται να τοποθετήσουν πράσινες πινακίδες. Στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας επιτρέπεται σε κατόχους μόνο αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυτή δυνατότητα, η οποία υπάρχει επίσης σε φορτηγά μηδενικών ρύπων, καθώς και σε λεωφορεία, μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου. Αντιθέτως, αποκλείονται τα υβριδικά και τα plug-in hybrid αυτοκίνητα.

Η ελληνική νομοθεσία και τα οφέλη των πράσινων πινακίδων

Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες έχουν εισάγει παρόμοια νομοθεσία. Για παράδειγμα, οι πράσινες πινακίδες για οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν εισαχθεί, μεταξύ άλλων, σε Νορβηγία, Ουγγαρία, Καναδά και Κίνα και έχουν αποδειχθεί θετικός παράγοντας στην αύξηση των πωλήσεων μοντέλων με ηλεκτροκινητήρες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των πελατών και η στροφή τους προς την ηλεκτροκίνηση. Σύμφωνα με έρευνα βρετανικής εταιρείας για λογαριασμό της Nissan, το 1/3 όσων έχουν αυτοκίνητο είναι θετικό στο ενδεχόμενο αγοράς ενός e-car, μόνο και μόνο επειδή θα έχει πράσινες πινακίδες. Το ποσοστό αυτό, φυσικά, εξηγείται και με την παρουσία ορισμένων κινήτρων. 

Στην Ελλάδα έχει θεσμοθετηθεί παρόμοια νομοθεσία. Για την περίοδο 1.1.2021-31.12.2022 δίνεται το δικαίωμα δωρεάν στάθμευσης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων, ως ένα έξτρα bonus. Όσοι έχουν αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο ή plug-in hybrid με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. μπορούν να εκδώσουν μέσω gov.gr ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρεώσης πληρωμής τελών στάθμευσης στο κέντρο των πόλεων. Πρόκειται, δηλαδή, για μία άτυπη πράσινη πινακίδα σε μορφή σήματος, η οποία πριμοδοτεί τους πελάτες «πράσινων» αυτοκινήτων. 

Εσείς τι λέτε; Θα δούμε και στην χώρα μας το μέτρο των πράσινων πινακίδων;

Γνωρίζετε ότι...

Το παρελθόν των πινακίδων κυκλοφορίας «κρύβει» την δική του ιστορία. Από το 1911 όταν και είχαμε τις πρώτες πινακίδες, ο κάθε ιδιοκτήτης είχε την υποχρέωση να τις κατασκευάζει από μόνος του, τηρώντας τις λιγοστές προδιαγραφές που υπήρχαν. Όπως ήταν λογικό, δεν υπήρχε καμία ομοιομορφία, ο χρωματισμός, ωστόσο, ήταν ίδιος (μαύροι αριθμοί σε λευκό φόντο). 

Σταδιακά, άρχισε να εφαρμόζεται μία ενιαία νομοθεσία στο γενικότερο πλαίσιο των πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ δεν έλειψαν και οι... δοκιμαστικές περίοδοι (1954-56) όταν και οι χαρακτήρες των πινακίδων ήταν μαύροι, με κίτρινο φόντο. Έκτοτε, υπάρχει ο ενιαίος χρωματισμός που γνωρίζουμε με το λευκό φόντο και τα μαύρα γράμματα.

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center