SUV και κάμπριο γίνεται;

6.264 Επισκέψεις στο άρθρο (21/9/2018)

Μήπως μετά τα κουπέ SUV έρχεται και η ώρα των ανοιχτών; Αν σε μία αγορά που αλλάζει και τα SUV αντικαθιστούν τα συμβατικά αυτοκίνητα, μήπως οι εκδόσεις καμπριολέ είναι απλά φυσικό ακόλουθο; Ποιος όμως μπορεί να θέλει ένα τέτοιο SUV;

Οι φήμες για περισσότερα SUV χωρίς οροφή ξανάναψαν όταν η Hyundai έδειξε μία κάμπριο έκδοση του Santa Fe. Δεν είναι φυσικά το πρώτο κάμπριο SUV. Έχουν προηγηθεί τουλάχιστον δύο μοντέλα, το Infiniti Murano πρώτης γενιάς, από το οποίο πήραμε μια πρώτη γεύση για το πως μπορεί να είναι ένας τέτοιος συνδυασμός, ενώ σήμερα παράγεται και σημειώνει και καλή σχετικά εμπορική πορεία, το Range Rover Evoque Convertible, το μόνο κάμπριο SUV μαζικής παραγωγής.

Όμως φαίνεται πως αυτό θα αλλάξει. Ήδη οι κατασκευαστές έχουν σειρά κουπέ SUV, και όλο και περισσότερες κατασκοπευτικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ακόμη και οι μη premium κατασκευαστές παίζουν με την ιδέα. Η Hyundai πάντως δεν είναι ένας από αυτούς.

Όσο κι αν τάραξε τα νερά το ανοιχτό Santa Fe, πρόκειται για ένα και μοναδικό αυτοκίνητο. Οι Κορεάτες το ετοίμασαν για την παραγωγή διαφημιστικού για την αυστραλιανή αγορά, και πριν το καταστρέψουν, το έδειξαν στον τύπο.

Η VW από την άλλη, όμως, ετοιμάζεται για το δικό της πρώτο ανοιχτό SUV. Θα είναι μια έκδοση του T-Roc, και θα είναι το πρώτο κάμπριο μοντέλο της μάρκας μετά την διακοπή του Eos και την παύση του Beetle. Για την ακρίβεια θα είναι το μόνο ανοιχτό μοντέλο της μάρκας.

Και αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Αν η VW βάζει όλα τα αβγά των κάμπριο στο καλάθι των SUV, η αγορά απλά θα ακολουθήσει. Υπάρχει προφανώς ενδιαφέρον, ή καλύτερα υπάρχει περιθώριο κέρδους, σε μία κατηγορία οχημάτων όπως τα SUV που από μόνη της είναι πιο κερδοφόρα από οτιδήποτε άλλο στο ίδιο μέγεθος.

Εσείς όμως θα θέλατε ένα καμπριολέ SUV; Είναι κάτι που έχετε σκεφτεί ποτέ; Και τελικά μήπως θα είναι κάτι ακόμη που θα συνηθίσουμε να μας αρέσει; Τι λέτε;

Toyota
test center