Τετραδιεύθυνση: Έτσι απογείωναν το κράτημα πριν έρθουν τα ηλεκτρονικά
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τετραδιεύθυνση: Έτσι απογείωναν το κράτημα πριν έρθουν τα ηλεκτρονικά

17.589 Επισκέψεις στο άρθρο

- Την τεχνολογία την έφεραν οι Ιάπωνες πριν μισό αιώνα
- Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την ενεργητική και την παθητική τετραδιεύθυνση
- Στις στροφές στρίβει τους πίσω τροχούς είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω
- Ανάλογα την ταχύτητα και την κλίση του τιμονιού βελτιώνει ευελιξία ή κράτημα

Την έφεραν οι Ιάπωνες πριν μισό αιώνα


Η τετραδιεύθυνση ήρθε πριν από πολλά χρόνια στον κόσμο της αυτοκίνησης, έμεινε στο ράφι για πολύ καιρό και σήμερα επανέρχεται για να αλλάξει τον όρο «κρατήματα».

Η τετραδιεύθυνση ήρθε πριν από πολλά χρόνια στον κόσμο της αυτοκίνησης, έμεινε στο ράφι για πολύ καιρό και σήμερα επανέρχεται για να αλλάξει τον όρο «κρατήματα».

Ήρθε η ώρα να αναλύσουμε μία τεχνολογία που, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τη συναντάμε κυρίως σε πολυτελή αυτοκίνητα, όπως το Audi A8, αλλά και supercars, όπως η Lamborghini Aventador S. Αναφερόμαστε ασφαλώς στο σύστημα τετραδιεύθυνσης, μία τεχνολογία που έρχεται από το παρελθόν, αλλά ξεπέρασε τα εμπόδια που υπήρχαν και πλέον φαίνεται πως την εμπιστεύονται όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες. Τι σημαίνει, όμως, τετραδιεύθυνση; Ποια η διαφορά ανάμεσα στην ενεργητική και την παθητική; Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Τα είδη τετραδιεύθυνσης

Η ιστορία των συστημάτων τετραδιεύθυνσης ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα προς το τέλος της δεκαετίας του `80 από ιαπωνικές κυρίως εταιρείες, όπως η Honda και η Nissan, αλλά το κόστος και η πολυπλοκότητα των υδραυλικών μηχανισμών που την αποτελούσαν ήταν εμπόδια που κράτησαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για πολλά χρόνια μακριά από την αυτοκίνηση.

Η τετραδιεύθυνση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την ενεργητική και την παθητική. Η κατανόηση αυτού του διαχωρισμού είναι πολύ απλή. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για έναν μηχανισμό που αναλαμβάνει την περιστροφή των πίσω τροχών, είναι ακριβής και μπορεί να ρυθμιστεί λαμβάνοντας υπόψιν πολλές παραμέτρους, όπως η ταχύτητα του οχήματος, η γωνία του τιμονιού κι ούτω καθεξής. Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση η σχεδίαση του πίσω συστήματος ανάρτησης επιτρέπει σκόπιμα στους τροχούς, δίνοντας τους κάποιες ανοχές, να στρίβουν ελάχιστα προς την κατάλληλη κατεύθυνση, ώστε να βελτιωθεί η δυναμική συμπεριφορά του οχήματος.

Όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει, η παθητική τετραδιεύθυνση είναι μία εύκολη και φθηνή λύση, αλλά ανάλογα είναι και τα αποτελέσματά της. Γι` αυτό άλλωστε στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στα ενεργητικά συστήματα τετραδιεύθυνσης που είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντα.
Σελίδα 2Τα πλεονεκτήματα της τετραδιεύθυνσης
Σελίδα 3Η μεγάλη επιστροφή!
Σελίδα 4info
Mercedes
test center