Τι είναι οι αισθητήρες; Που βρίσκονται, πως λειτουργούν και τι σκοπούς εξυπηρετούν; Δείτε τα όλα στην αναλυτική παρουσίαση.

Λαμπάκια & αισθητήρες: Τι δείχνουν;

81.965 Επισκέψεις στο άρθρο

Πόσα «αισθητήρια όργανα» έχει ένα αυτοκίνητο; Ποια είναι τα σημαντικότερα και πως λειτουργούν; Διαβάστε παρακάτω τον ρόλο των αισθητήρων στα σημερινά αυτοκίνητα.

Όσο θα προχωρά η τεχνολογία της αυτοκίνησης, όσο τα ηλεκτρονικά συστήματα θα πληθαίνουν σε ένα αυτοκίνητο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη τοποθέτησης αισθητήρων για τον έλεγχο και την εύρυθμη λειτουργία του. Τι είναι, όμως, οι αισθητήρες; Που βρίσκονται, πως λειτουργούν και τι σκοπούς εξυπηρετούν; Στο παρακάτω κείμενο θα αναλύσουμε τους σημαντικότερους αισθητήρες που αναλαμβάνουν την σωστή λειτουργία του κινητήρα, ενώ στο επόμενο μέρος θα αναφερθούμε στα «αισθητήρια όργανα» των περιφερειακών του συστημάτων, όπως αυτό της λίπανσης, της τροφοδοσίας και της ψύξης, τα οποία παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ας ξεκινήσουμε, όμως, με το τι είναι ένας αισθητήρας και πως λειτουργεί για να γίνει πιο εύκολη η κατανόηση των «αισθητήριων οργάνων» του οχήματός μας!

Ο «ρόλος» ενός αισθητήρα
Με απλά λόγια, ο αισθητήρας είναι μία συσκευή, η οποία λαμβάνει ερεθίσματα από το περιβάλλον, παρακολουθεί τη μεταβολή ενός φυσικού μεγέθους και την μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα, συνήθως σε τάση (Volt) ή ένταση (Amper) ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια οι μετρήσεις που καταγράφει «στέλνονται» στην κεντρική μονάδα ελέγχου του αυτοκινήτου ECU (ή εγκέφαλος), όπου αξιολογούνται και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.
 
Υπάρχουν πολλά είδη αισθητήρων και χωρίζονται με βάση τον τρόπο μέτρησης και το είδος του μεγέθους που «παρακολουθούν». Στον τομέα της αυτοκίνησης, οι αισθητήρες που παρακολουθούν την λειτουργία του κινητήρα και των περιφερειακών του συστημάτων μετρούν συνήθως ροή, πίεση, θερμοκρασία και στάθμη. Ας ξεκινήσουμε τη «γνωριμία» με τους σημαντικότερους αισθητήρες.

Επόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

Toyota
test center