Η πλατφόρμα ΜΕΒ

Η νέα πισωκίνητη πλατφόρμα του VW group

11.678 Επισκέψεις στο άρθρο

Η πλατφόρμα MEB της Volkswagen υπόσχεται να κάνει τα ηλεκτρικά οχήματα φθηνά και προσιτά καθώς πληροί τη φιλοσοφία all in one. Πως θα το καταφέρει και τι νέο φέρνει; Ένα τεχνικό θέμα για το τι θα δούμε στο άμεσο μέλλον.


Η πλατφόρμα MEB (Modularer Elektro- baukasten) της Volkswagen είναι αυτή που φιλοδοξεί να κάνει το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο το ίδιο δημοφιλές όπως και τα συμβατικά θερμικά. 

Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι με σημαντική μείωση του κόστους. Η μείωση του κόστους όμως, προϋποθέτει οικονομίες κλίμακος, γι αυτόν τον λόγο η πλατφόρμα MEB θα χρησιμοποιηθεί από σχεδόν όλες τις volume μάρκες του ομίλου VW και αναμένεται να «γεννήσει» δεκάδες μοντέλα την επόμενη πενταετία.

Τι είναι η MEB πλατφόρμα;    
Η πλατφόρμα MEB είναι το ανάλογο της MQB, για τα ηλεκτρικά οχήματα. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος ευλόγως. Μα καλά η πλατφόρμα MQB δεν είχε σχεδιαστεί εξαρχής ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει και ηλεκτρικά οχήματα; Και όντως θα είχε δίκιο. Το τρέχον e-golf βασίζεται σε μια τροποποιημένη εκδοχή της πλατφόρμας MQB. Η λέξη κλειδί σε ότι αφορά όμως την πλατφόρμα MQB, είναι το «και». Αν και η πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίξει ηλεκτρικά οχήματα, η βασική της λειτουργία είναι η υποστήριξη των θερμικών και δεν υπάρχει η αναγκαία βελτιστοποίηση ώστε να μπορεί να υποστηρίξει μαζικής παραγωγής ηλεκτρικά οχήματα με μεγάλη αυτονομία μπαταρίας.

Το γεγονός ότι η πλατφόρμα MEB έχει εξαρχής σχεδιαστεί με γνώμονα την αποκλειστική εφαρμογή αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, της δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα, με κύριο αυτό των προσφερόμενων χώρων αφού δεν υπάρχει κεντρικό τούνελ λόγω απουσίας εξάτμισης καθώς και άξονα τετρακίνησης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

AUTOFIT PASXA
vw