Όταν αγοράζεις αμάξι, σίγουρα ξέρεις σε πόσα δευτερόλεπτα κάνει το 0-100 χλμ./ώρα, αλλά όχι το αντίστροφο!

Τι παίζει με τα φρένα;

22.512 Επισκέψεις στο άρθρο

Δες τώρα από τι αποτελείται το σύστημα φρένων, μάθε πως λειτουργούν, πως βελτιώνονται, αλλά και την εξέλιξη από τα ταμπούρα... στα κεραμικά δισκόφρενα!

Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία στα οποία δίνετε έμφαση κατά την έρευνα αγοράς; Ίσως η ισχύς του κινητήρα, το επίπεδο εξοπλισμού και το κόστος συντήρησης. Αναμφισβήτητα θα γνωρίζετε τα δευτερόλεπτα που απαιτούνται για να επιταχύνει το αυτοκίνητο σας από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα, αλλά όχι το αντίστροφο! Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για τα φρένα, μιας και έχουν τον πρώτο ρόλο στην ενεργητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου και μπορούν να μας σώσουν από μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Θα αναφερθούμε στον τρόπο λειτουργίας τους, στα εξαρτήματα από τα οποία αποτελούνται, στην πρόοδο που έχει γίνει στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και στα περιθώρια «aftermarket» βελτίωσης. 

Ξέρετε ότι:
  • Οι κατασκευαστές προτείνουν αλλαγή των υγρών φρένων κάθε περίπου δύο χρόνια, εργασία που πολλές φορές αμελείται.
  • Με τους όρους διπίστονες, τετραπίστονες κτλ. δαγκάνες, αναφερόμαστε στο πλήθος των εμβόλων που πιέζουν τα τακάκια. 
  • Το κόστος των κεραμικών δισκόφρενων παραμένει ακόμα «απαγορευτικό». Απαιτούνται ποσά της τάξης των 5.000-6.000 ευρώ αν δεν ανήκουν στον «στάνταρ» εξοπλισμό.
  • Οι κεραμικοί δίσκοι των μονοθεσίων της Formula 1 είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 1.200 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

peugeot
NISSAN