2 φωτογραφίες »

Αφού τα αυτοκίνητα μεγαλώνουν γιατί οι θέσεις parking μένουν ίδιες;

1.974 Επισκέψεις στο άρθρο (25/11/2020)

Tα αυτοκίνητα μεγαλώνουν σε διαστάσεις ολοένα και περισσότερο αλλά την ίδια στιγμή οι διαστάσεις των θέσεων παρκαρίσματος μένουν ίδιες.


Το μέγεθος των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί έως και 55% από τη δεκαετία του 1970, ωστόσο οι διαστάσεις των θέσεων παρκαρίσματος έχουν μείνει ίδιες, σύμφωνα με το CarGurus.co.uk.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το σημερινό Land Rover Range Rover καταλαμβάνει έως και το 86% του χώρου στάθμευσης, ενώ το μοντέλο της δεκαετίας του 1970 καταλάμβανε μόλις το 69% του χώρου, όσο καταλαμβάνει σήμερα το νέο Ford Focus. H αύξηση αυτή σημαίνει πως οι οδηγοί έχουν λιγότερο χώρο για να επιχειρήσουν μανούβρες για να παρκάρουν και να ξεπαρκάρουν και την ίδια στιγμή, σε περίπτωση που έχουν παρκάρει με το πλάι, το ένα δίπλα στο άλλο, ο οδηγός δεν έχει πλέον τόσο χώρο για να ανοίξει την πόρτα του και να επιβιβαστεί ή να το αποβιβαστεί. Αυτό συνεπάγεται ότι οι οδηγοί ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα για την επισκευή οχήματός τους από βαθουλώματα και χτυπημένους προφυλακτήρες.

Ας δούμε τι συμβαίνει με όλα μοντέλα και πως άλλαξαν στο πέρασμα των δεκαετιών. Το νέο Honda Civic καταλαμβάνει πλέον το 71% του χώρου στάθμευσης, ενώ το ποσοστό για την πρώτη γενιά δεν ξεπερνούσε το 49%. Το MINI hatchback είναι το μοντέλο που έχει μεγαλώσει περισσότερο καθώς πλέον καταλαμβάνει 20% περισσότερο χώρο σε σχέση με την πρώτη γενιά. Τα Audi A4, BMW Σειρά και Σειρά 5, Ford Focus, Ford Mondeo, Mercedes E-Class, Peugeot 308, Opel Insignia και VW Passat έχουν επίσης μεγαλώσει σημαντικά. Σύμφωνα με το CarGurus, τα αυτοκίνητα συνεχίζουν να αυξάνονται κατά μέσο όρο σχεδόν 3% από γενιά σε γενιά, που σημαίνει πως οι θέσεις parking θα συνεχίσουν να γίνονται ολοένα και πιο μικρές.

Ο Chris Knapman, εκδότης του CarGurus.co.uk, δήλωσε: «Πολλά νέα μοντέλα αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα με τεχνολογίες που βοηθούν στο παρκάρισμα ενώ κάποια άλλα έχουν προστατευτικά στο αμάξωμά τους για να προφυλάσσονται από ζημιές. Ωστόσο, αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από το ποιες τεχνολογίες αναπτύσσονται, εάν ο χώρος είναι πολύ μικρός για το αυτοκίνητό σας, κανένα από αυτά δεν θα σας βοηθήσει».
 

peugeot
NISSAN