• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
3 φωτογραφίες »

Τα μοντέλα-ιδρυτές κάθε κατηγορίας!

23.983 Επισκέψεις στο άρθρο (21/5/2021)

FIAT: Διπλό κέρδος στα μοντέλα Fiat με 0% προκαταβολή & 5 χρόνια εγγύηση

VOLKSWAGEN: T-Cross το trendy SUV πόλης

RENAULT: Νew Renault Arkana. Hybrid by nature! Ανακαλύψτε το

Ξέρετε ποιο ήταν το πρώτο SUV, το πρώτο μικρομεσαίο, το πρώτο μίνι, ή το πρώτο MPV, που άνοιξε το δρόμο στους υπολοίπους και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση; Αν όχι διαβάστε παρακάτω για τα μοντέλα που ίδρυσαν μια ολόκληρη κατηγορία!


Με το ρετρομοντέρνο σχεδιαστικά 500e λανσάρεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο για την ιταλική μάρκα.

Με το ρετρομοντέρνο σχεδιαστικά 500e λανσάρεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο για την ιταλική μάρκα.Πριν φτάσουμε στα σημερινά Mini Cooper, ο ελληνικής καταγωγής Αλεκ Ισιγόνης σχεδίασε πάνω σε... χαρτοπετσέτα το πρώτο Mini (1959)!

Πριν φτάσουμε στα σημερινά Mini Cooper, ο ελληνικής καταγωγής Αλεκ Ισιγόνης σχεδίασε πάνω σε... χαρτοπετσέτα το πρώτο Mini (1959)!

Μίνι, μικρομεσαία, οικογενειακά SUV, πολυμορφικά. Χαθήκατε με το πόσα διαφορετικά μεγέθη υπάρχουν; Σίγουρα, η ταξινόμηση των οχημάτων σε κάθε segment είναι ένα μικρό μπέρδεμα, το οποίο ήδη σας έχουμε ξεδιαλύνει με προηγούμενο άρθρο.

Αυτή την φορά όμως θα μιλήσουμε για τα μοντέλα εκείνα στα οποία «χρωστάμε» μία ολόκληρη κατηγορία. Θα αναφερθούμε στα αυτοκίνητα, δηλαδή, τα οποία είναι ιδρυτές και πρωτεργάτες κορυφαίων κατηγοριών, οι οποίες έχουν καθιερωθεί στο σήμερα. Από τα μίνι και τα μικρομεσαία ως τα SUV και τα πολυτελή, διαβάστε από πού ξεκίνησαν όλα...

Fiat 500: Όσκαρ πρώτου αστικού ρόλου!
Τα μίνι αυτοκίνητα (κατηγορία Α) είναι τα μικρότερα της αγοράς έχοντας μήκος γύρω στα 3,6 μέτρα. Όπως είναι λογικό, η χρήση τους εστιάζεται κυρίως για τον αστικό ιστό, καθώς χάρη στις διαστάσεις τους αφενός κινούνται ευέλικτα, αφετέρου είναι πολύ εύκολα στο παρκάρισμα. 

Αν υπάρχει ένα μοντέλο που καθιέρωσε το ορισμό «αυτοκίνητο πόλης» αυτό δεν είναι άλλο από το Fiat 500. Το θρυλικό Cinquecento, γνωστό και ως «πεντακοσαράκι» στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του `50 (1957). Στην πάροδο της εξέλιξής του άγγιξε άλλες κατηγορίες (500L και 500X) και αποτέλεσε μία προσιτή επιλογή για την αστική τάξη, σε σημείο, μάλιστα, να κατασκευαστούν προς τιμήν του 4.000 αναμνηστικά νομίσματα!

Στην πιο σύγχρονη τρίτη γενιά του, το Fiat 500 παραμένει ρετρομοντέρνο σχεδιαστικά, διατίθεται σε ευρεία γκάμα κινητήρων (συμβατικούς, υβριδικό), ενώ με το 500e λανσάρεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο για την ιταλική μάρκα. Στην συγκεκριμένη σειρά εντυπωσιάζει η πρακτική έκδοση 3+1, στην οποία για λόγους ασφαλείας προστέθηκε μία πίσω πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού.

Και το... ελληνικής καταγωγής Mini
Ξεχωριστό ρόλο στην ανάδειξη της Α-κατηγορίας έπαιξε και το Mini, ένα μοντέλο του οποίο το πρώτο σκίτσο φέρεται να έφτιαξε ο Έλληνας Αλέξανδρος Αρνόλδος Ισιγόνης πάνω σε μία χαρτοπετσέτα! Το μικρό αστικό όχημα της βρετανικής BMC αναδείχτηκε δεύτερο σημαντικότερο μοντέλο του 20ού αιώνα, πίσω από το ιστορικό Ford Model T. Από το 2000 και μετά η BMW έχει αναλάβει την παραγωγή του, με το δημοφιλές νέο Mini Cooper να αριθμεί 3 γενιές.

Επόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)