Τα σημάδια στα λάστιχα μπορούν να σου δείξουν λάθη στη ρύθμιση του αυτοκινήτου σου.

Τα λάστιχα σου μιλάνε, εσύ τα ακούς;

12.976 Επισκέψεις στο άρθρο (19/11/2019)

Η φθορά στα λάστιχα μπορεί να δείξει λάθη στο αυτοκίνητο ή τον τρόπο οδήγησης. Εσείς τι καταλαβαίνετε από την κατάσταση των ελαστικών σας;


Το ξέρετε ότι τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας, σας μιλάνε; Και σας λένε ιστορίες που ξεκινούν από την κατάστασή τους, μέχρι την κατάσταση του αυτοκινήτου σας ή τις συνήθειές σας στο δρόμο. Το μόνο που μένει είναι να ακούσετε τι σας λένε. Εσείς τα ακούτε;
 
Ή καλύτερα, τα βλέπετε; Η κατάσταση των ελαστικών είναι ο καθρέπτης του αυτοκινήτου. Μπορείς να μάθεις ένα σωρό πράγματα για το τι θέλουν, τι θέλει το αυτοκίνητο και το τι θέλει να σταματήσεις να κάνεις. Ας δούμε.
 
Φαγωμένο κέντρο
Αν το κέντρο του πέλματος φαίνεται φαγωμένο ενώ τα άκρα δείχνουν ακόμη καινούργια, τα λάστιχά σας είναι παραφουσκωμένα. Έτσι το κέντρο εξέχει, είναι αυτό που πατάει κυρίως στο δρόμο και τρώγεται πρώτο. Πέραν της αυξημένης φθοράς, έχετε και μειωμένη πρόσφυση, και ειδικά στο βρεγμένο κίνδυνο να γλιστρήσει το αυτοκίνητο.
 
Σκισμένα πλαϊνά
Φαίνονται με την πρώτη ματιά, αλλά αν μιλάμε για κοψίματα ίσως να θέλουν λίγη προσοχή να τα βρείτε. Συνήθως τα σκισίματα οφείλονται στο ότι τα λάστιχα είναι παλιά και φουσκωμένα στη λάθος πίεση και είναι δείγμα ότι πρέπει να αλλαχτούν. Αν υπάρχου σκισίματα, προσέξτε πως ανεβαίνετε στα πεζοδρόμια, γιατί αν το σκίσιμο είναι πάνω από 2 εκατοστά, το λάστιχο πρέπει να αλλαχθεί.
 
Φαγωμένα στη μία πλευρά
Πιο συχνά πρόκειται για την εσωτερική πλευρά και έτσι στα πίσω (όπου συμβαίνει και συχνότερα) είναι δύσκολο να τη δούμε. Αν υπάρχει, σημαίνει πως το αυτοκίνητο έχει πρόβλημα στη ρύθμιση κάμπερ, ή είναι συχνά φορτωμένο πέραν του ορίου.
 
Σταδιακό φάγωμα στη μία πλευρά
Αν η άκρη του πέλματος έχει όλο και λιγότερη γόμα προς τα έξω, το αυτοκίνητο σέρνει τους τροχούς και θέλει ευθυγράμμιση. Αν περνάτε σαμαράκια, αυτό είναι πολύ συχνό και εκτός του ότι σας χαλάει τα λάστιχα, δυσκολεύει και τη χρήση του τιμονιού
 
Φαγωμένες άκρες
Το αντίθετο του φαγωμένου κέντρου του πέλματος, συμβαίνει γιατί το λάστιχο είναι ξεφούσκωτο. Που κάνει το αυτοκίνητο αργό, δύσκολο στο φρενάρισμα και το στρίψιμο, καταστρέφει τα λάστιχα και το πληρώνετε με το παραπάνω στην κατανάλωση καυσίμου. Ότι χειρότερο, αλλά και το πιο συνηθισμένο πρόβλημα αφού οι περισσότεροι ελέγχουν την πίεση των ελαστικών μόνο όταν τα αλλάζουν.
 
Εγκάρσιες γραμμές
Δεν είναι ζημιά. Είναι η εμφάνιση των κομματιών γόμας μέσα στα αυλάκια που υπάρχουν για να σας πουν ότι τα λάστιχά σας κυριολεκτικά έφαγαν τα ψωμιά τους. Όταν μπορείτε να δείτε να ενώνονται εγκάρσια οι γραμμές του πέλματος, τότε είστε έτοιμοι για νέα ελαστικά.
 
Εσείς κοιτάτε τα λάστιχά σας; Ξέρετε τι να προσέξετε; Και βλέπετε στα λάστιχά σας αυτή τη στιγμή κάποιες από τις παραπάνω ενδείξεις;

Mercedes
test center