Συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης (CVT): Όπως στα… σκούτερ

58.697 Επισκέψεις στο άρθρο
Toyota Yaris HSD
8 Φωτογραφίες »

Toyota Yaris HSD

Toyota Yaris HSD: Μια κατηγορία μόνο του


To αυτόματο κιβώτιο του Toyota Yaris HSD λειτουργεί σαν CVT, αλλά δεν διαθέτει τις τροχαλίες και τον ιμάντα, παρά ένα περίπλοκο πλανητικό σύστημα γραναζιών.
8 Φωτογραφίες »

To αυτόματο κιβώτιο του Toyota Yaris HSD λειτουργεί σαν CVT, αλλά δεν διαθέτει τις τροχαλίες και τον ιμάντα, παρά ένα περίπλοκο πλανητικό σύστημα γραναζιών.

To υβριδικό Toyota Yaris είναι high-tech σε όλα του, ακόμη και στο αυτόματο κιβώτιο του συστήματος κίνησης Hybrid Synergy Drive. Αυτό ονομάζεται Ecvt (electronic Continuously Variable Transmission) και λειτουργεί σαν κλασικό CVT χωρίς συγκεκριμένο αριθμό σχέσεων. Ωστόσο δε χρησιμοποιεί το σύστημα με τους κώνους και τον ιμάντα, αλλά ένα πλανητικό σύστημα γραναζιών. Χρησιμοποιώντας ελάχιστα κινούμενα μέρη (σε σύγκριση με ένα συμβατικό αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο) εξασφαλίζοντας αξιοπιστία, ωστόσο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο στη λειτουργία του. Το αποτέλεσμα πάντως θυμίζει απόλυτα αυτό ενός κλασικού CVT κιβωτίου… Η χαμηλή κατανάλωση στην πόλη, όπου κινείται και αμιγώς ηλεκτρικά, σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο καθιστούν το υβριδικό Yaris τη χρυσή λύση για την πόλη!

Toyota Yaris 
Το Toyota Yaris είναι διαθέσιμο στην έκδοση με τον 1,33 λτ. κινητήρα των 99 ίππων και με αυτόματο κιβώτιο τύπου CVT, το οποίο η ιαπωνική φίρμα ονομάζει MultiDrive-S. Να σημειωθεί εδώ πως, το MultiDrive-S έχει και λειτουργία Sport, ενώ εκτός από συνεχή μεταβολή σχέσης έχει και 7 προκαθορισμένες θέσεις που λειτουργούν σα συγκεκριμένες σχέσεις. Η σειριακή λειτουργία του κιβωτίου μπορεί να γίνει και από τα paddles, που βρίσκονται πίσω από τη στεφάνη του τιμονιού. Nα σημειώσουμε εδώ πως μέχρι το καλοκαίρι θα λανσαριστεί η ανανεωμένη έκδοση του Yaris με κινητήρα 1,5 λτ. (από το υβριδικό) και που πάλι θα μπορεί να συνδυαστεί με CVT.

Μitsubishi Space Star
Στην έκδοση με το αυτόματο CVT κιβώτιο ταχυτήτων, το Mitsubishi Space Star γίνεται ακόμα πιο ευκολοδήγητο και λειτουργεί ως αγχολυτικό στην πόλη. Ο 1,2, μεταβλητού χρονισμού, 3κύλινδρος κινητήρας του Space Star αποδίδει, όπως και στο χειροκίνητο μοντέλο, 80 ίππους και διακρίνεται για την πολιτισμένη του λειτουργία. Το κιβώτιο διαθέτει 2 προγράμματα λειτουργίας, D και Ds, ενώ υπάρχει επίσης θέση L (Low) για ισχυρότερο φρενάρισμα με τον κινητήρα στις κατηφόρες. Στην πράξη το κιβώτιο είναι σχετικά αργό σε απόκριση, έχει μόνο 5 σχέσεις, η έκδοση τσιμπάει σε κατανάλωση και η τιμή είναι αλμυρή.

Honda Jazz
Το Honda Jazz, που διακρίνεται για την ευρυχωρία και την πρακτικότητά του, διατίθεται και με αυτόματο κιβώτιο CVT 7 σχέσεων. Στην πράξη το κιβώτιο είναι από τα καλά σε λειτουργία, η κατανάλωση είναι στα επίπεδα της χειροκίνητης έκδοσης και ο οδηγός μπορεί να κάνει αλλαγές και με paddles στο τιμόνι. Ωστόσο η τιμή είναι ιδιαίτερα αλμυρή, αφού πλησιάζει τα 1.600 ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχου εξοπλισμού χειροκίνητη έκδοση.

Σελίδα 115 αυτόματα για όλους
Σελίδα 2Συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης (CVT): Όπως στα… σκούτερ
Σελίδα 3Το κλασικό αυτόματο: Ανεση και αξιοπιστία
Σελίδα 4Κιβώτιο διπλού συμπλέκτη: Η τελευταία, high-tech, μόδα στα αυτόματα
Σελίδα 5Μηχανικό αυτοματοποιημένο: Πατάει μόνο του τον συμπλέκτη
NEO TRAFIC
moto