• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Τελικά ποιοι είναι αυτοί που προσπερνούν με 200 από τη ΛΕΑ;

4.102 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/1/2021

Ποιος είναι αυτός που τους περνάει όλους από δεξιά; Που όταν η κίνηση έχει κολλήσει και όλοι περιμένουν υπομονετικά, μπαίνει στην ΛΕΑ και κερδίζει χρόνο; Ποιος είναι αυτός που χρησιμοποιεί τη ΛΕΑ τελικά;


Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι το όνομά της και θα περίμενε κάποιος πως από αυτό και μόνο θα αρκούσε να καταλάβει κανείς οτι εκεί βρίσκονται μόνο τα οχήματα που έχουν κάποια έκτακτη ανάγκη. 

Και όχι, δεν είναι έκτακτη ανάγκη να φτάσεις 15 λεπτά νωρίτερα στο χωριό. Ούτε είναι έκτακτη ανάγκη αν έχεις καθυστερήσει στο ραντεβού σου. Δεν είναι καν έκτακτη ανάγκη αν θες να βρεθείς στην παραλία νωρίτερα από όλους για να προλάβεις να παρκάρεις λίγα μέτρα από εκεί που θα βάλεις την ομπρέλα σου.

Έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι αυτή η λωρίδα χρησιμοποιείται από οχήματα που βρίσκονται εκεί είτε από βλάβη, είτε από ατύχημα, είτε είναι η λωρίδα που μένει ελεύθερη για να περάσουν τα οχήματα που πάνε να σώσουν ζωές. Αυτή είναι η έκτακτη ανάγκη.

Όμως σου λέει ο άλλος, είναι άδεια ρε φίλε την περισσότερη ώρα, και στο κάτω κάτω αν έρθει κανένα ασθενοφόρο, καμία πυροσβεστική ή περιπολικό, θα μπω κάπου αριστερά. Και έτσι η ΛΕΑ γίνεται λωρίδα για τους «έξυπνους». Μία Λωρίδα «Έξυπνων Ανθρώπων» ενώ οι άλλοι κάθονται στην θέση τους.

Αν όμως ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα, τα πράγματα θα ήταν απλά. Πρώτον είναι τόσοι οι «έξυπνοι» στην Ελλάδα που πλέον οι ΛΕΑ είναι γεμάτες. Αρα όταν έρθει το πυροσβεστικό, δεν έχει από που να πάει, γιατί υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες οχήματα που πρέπει να κάνουν αριστερά, εκεί που έχει ήδη τους άλλους, τους τυπικούς οδηγούς. Αρα αυτό το επιχείρημα, του είναι άδεια, δεν ισχύει.

Τι γίνεται όμως αν όπως περνάς με «200» όλους τους άλλους από τη ΛΕΑ βρεις μπροστά σου, σταματημένο, το όχημα που κάνει χρήση της ΛΕΑ; Που είναι εκεί γιατί αναγκάστηκε να σταματήσει στον αυτοκινητόδρομο, και εκεί προβλέπεται να σταματήσει; 

Υπάρχουν ένα σωρό βίντεο στο διαδίκτυο με «χρήστες» της ΛΕΑ να πέφτουν πάνω σε σταματημένα οχήματα. Αλλα τόσα που δείχνουν πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, περιπολικά που τρέχουν να σώσουν ζωές, κολλημένα στη ΛΕΑ που είναι γεμάτη από «έξυπνους».

Ποιος χρησιμοποιεί τη ΛΕΑ; Μήπως έστω έτσι για λίγο, γιατί «έλα μωρέ άδεια είναι»; Μήπως η συστηματική χρήση της ΛΕΑ στην Ελλάδα είναι ακόμη ένας παράγοντας που συντελεί στον υψηλό αριθμό νεκρών στην άσφαλτο; Ποιος λοιπόν χρησιμοποιεί τη ΛΕΑ;