Τέλος τα νυχτοπερπατήματα για τους νέους οδηγούς;

1.909 Επισκέψεις στο άρθρο (18/7/2019)

Μια νέα πρόταση του υπουργείου Μεταφορών έχει ως βασικό στόχο την απαγόρευση της κυκλοφορίας των νέων οδηγών με τα αυτοκίνητα τους κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βασικό επιχείρημα, η αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. Πόσο υγιές και λογικό είναι αυτό;

Το νέο σύστημα αδειών οδήγησης θα λειτουργεί σύμφωνα με βρετανικά Μέσα με διαβαθμίσεις και θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στους νέους οδηγούς σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Βρετανίας. Έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 5 οδηγούς έχει κάποιο ατύχημα μέσα στον πρώτο χρόνο από την απόκτηση της άδειας οδήγησης, δηλαδή το διάστημα που θεωρείται από το νόμο ως νέος οδηγός, όσο ισχύει και στη χώρα μας.

Το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση της νυχτερινής οδήγησης, όπως επίσης μια ελάχιστη υποχρεωτική περίοδος εκπαίδευσης και ένα κατώτατο όριο ηλικίας των επιβατών που θα συνοδεύουν το νέο οδηγό, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων. Σε πρώτη φάση παραμένει ασαφές πόσο καιρό μετά την απόκτηση του διπλώματος οδηγήσης θα ισχύουν οι περιορισμοί, αν και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον ένα έτος.

Επιπλέον αυτού, λέγεται ότι στους νέους οδηγούς θα αφαιρείται αυτόματα το δίπλωμα μετά τη συγκέντρωση 6 βαθμών στο point system μέσα στα πρώτα δύο χρόνια, αντί των 12 που είναι το σύνηθες. Σημειώνουμε πως, παρόμοια συστήματα υπάρχουν ήδη σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Σουηδία. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, οι μαθητευόμενοι οδηγοί πρέπει να υποβληθούν σε 10 ώρες νυκτερινής εκπαίδευσης και να συνοδεύονται από κηδεμόνα όχι μικρότερο των 25 ετών μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου από τα τρία «βήματα».

Εσείς πως σχολιάζετε αυτή την κίνηση που έχουν στα πλάνα τους οι Βρετανοί; Θα θέλατε να ισχύσει κάτι παρόμοιο στη χώρα μας;

Hyundai
NISSAN