H Tesla έχει φτάσει μέχρι το διάστημα, με το διαστημικό πρόγραμμα του ιδιοκτήτη της, SpaceX.

Tesla: Η μάρκα που αγαπάμε να μισούμε;

7.077 Επισκέψεις στο άρθρο (8/1/2019)

Πως κατάφερε η Tesla, παρότι δεν πουλάει, να μιλάνε όλοι για αυτή; Γιατί έχει γίνει η μάρκα που αγαπάμε να μισούμε;

Tesla στην Ελλάδα ακόμη δεν μπορείς να αγοράσεις. Κι όμως, για μία μάρκα που δεν εισάγεται ακόμη, η δημοσιότητα της Tesla είναι μεγάλη: Οι μισοί την θαυμάζουν και τη θεωρούν πρωτοπόρο και το μέλλον της αυτοκίνησης, άλλοι την μισούν και τη θεωρούν την καταστροφή της. Τελικά τι είναι;

Η Tesla είναι μια αμερικανική μάρκα που παράγει και πουλάει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό που κάνει διαφορετικό η Tesla σε οτιδήποτε μέχρι τώρα συνδέαμε με τον όρο «ηλεκτρικό αυτοκίνητο» είναι ότι τα μοντέλα της είναι υψηλών επιδόσεων και υψηλής τεχνολογίας. Δεν είναι δηλαδή ηλεκτρικά αυτοκινητάκια. Είναι αυτοκινητάρες.

Σε νούμερα η Tesla είναι μικρή. Οι πωλήσεις τις δεν ξεπερνούν τις 100.000 το χρόνο σε Αμερική και Ευρώπη. Οπότε και τα αυτοκίνητά της παραμένουν σπάνια. Για μία τόσο μικρή σε όγκο μάρκα, η δημοσιότητα που έχει είναι τεράστια. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου δεν αντιπροσωπεύεται ακόμη, οι ειδήσεις για την μάρκα, τα μοντέλα της, ακόμη και για τυχαία ευτράπελα, κάνουν τον γύρο λες και μιλάμε για μεγάλες μάρκες. Και με μεγάλες μάρκες συνέχεια συγκρίνεται, συνέχεια τίθεται απέναντί τους, και συχνά αποτελεί το μέτρο σύγκρισης, παρότι πουλάει λιγότερα αυτοκίνητα από μάρκες όπως η BMW, ακόμη κι όταν μετρήσουμε μόνο τα ηλεκτρικά μοντέλα της γερμανικής φίρμας.

Ίσως επειδή τόλμησε πρώτη, επειδή επένδυσε σε μία τεχνολογία που πλέον όλοι στρέφονται. Ίσως επειδή πρωτοπόρησε σε θέματα αυτονομίας και πουλάει μοντέλα που δεν είναι απλά ηλεκτρικά, αλλά οδηγούνται και μόνα τους. Ίσως πάλι επειδή η μάρκα έχει δείξει μεγάλη εμπλοκή με κοινωνικές αλλαγές ώστε να αλλάξει τον τρόπο που το δίκτυο φόρτισης λειτουργεί, με δωρεάν σταθμούς, με το χέρι βαθιά στην τσέπη να προσφέρει παροχές εκεί που δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Tesla είναι ιδιόμορφη για τα αυτοκινητιστικά δεδομένα, και αυτό εκνευρίζει τους παραδοσιακούς κατασκευαστές. Και αυτό αρέσει σε πολλούς. Από τον εκκεντρικό επικεφαλής της Ίλον Μασκ, με το εκπληκτικό του διαστημικό πρόγραμμα και τα μοναδικά τους σχέδια για τραίνα σε σήραγγες κενού, μέχρι τις εξωφρενικές επιδόσεις των μοντέλων της, τον ιδιαίτερο τρόπο απόκτησής τους (με χρονομίσθωση), και την μοναδική τους καμπίνα με μία μεγάλη οθόνη-τάμπλετ, η Tesla ξεχωρίζει σε κάθε τομέα.

Όμως οι αλλαγές που προτείνει και φέρνει στην αυτοκίνηση δεν είναι ευπρόσδεκτες από όλους. Ίσως είναι πολλές, ίσως είναι ριζικές, ίσως είναι οριστικές. Και για πολλούς αντί για αντικείμενο θαυμασμού η Tesla αποτελεί τη μάρκα του αγαπάνε να μισούν.

Εσείς σε ποιους ανήκετε; Θαυμάζετε την Tesla; Σας αρέσουν τα μοντέλα της και θα θέλατε να τα αποκτήσετε; Σας αρέσει που κοντράρει τα μεγάλα ονόματα και μάλιστα «εκτός έδρας» τους; Ή μήπως σας στενοχωρούν οι αλλαγές που φέρνει και θα θέλατε να τη δείτε να αποτυγχάνει; Τι λέτε;

Toyota
moto