Επειδή (σχεδόν) όλοι γνωρίζουν την λειτουργία της κάμερας οπισθοπορείας, πάμε να «συστηθούμε» με μία άλλη hi-tech υπηρεσία, τον εσωτερικό ψηφιακό καθρέπτη που μπορεί ο καθένας να εγκαταστήσει στο αυτοκίνητό του.
Κάμερα οπισθοπορείας: Δεν κάνει μόνο για το παρκάρισμα!
Δεν μιλάμε για κάμερα οπισθοπορείας κατά το παρκάρισμα
Μεγαλύτερο οπτικό πεδίο τουλάχιστον 100 μοιρών
Χρειάζεται εξοικείωση γιατί σε ζαλίζει
Μιλήσαμε με την Αρμόδια Αρχή για το νομικό πλαίσιο
Λιγότερα τυφλά σημεία και καλύτερη ορατότητα, αλλά περισσότερα έξοδα συντήρησης και δυσκολία στο να συνηθίσεις. Θα επέλεγες να βάλεις κάμερα πάνω στο παρμπρίζ αντί για τον κλασικό κεντρικό καθρέπτη;
Η αρχή έγινε με την Lexus το 2018 και την αντικατάσταση των εξωτερικών καθρεπτών με κάμερες σε μοντέλο μαζικής παραγωγής (το Lexus ES για να είμαστε ακριβείς). Έκτοτε, υιοθέτησαν και άλλες εταιρείες την συγκεκριμένη καινοτομία, με τις Toyota, Honda και Nissan να πηγαίνουν... ένα βήμα παρακάτω. Και αν για την τελευταία δεν μπορούμε να έχουμε προσωπική άποψη (η τεχνολογία I-RVM της Nissan δεν έχει έρθει σε μοντέλα της ελληνικής αγοράς) για τις Toyota και Honda μπορούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας.
Για όσους δεν έχουν μπει στο κλίμα, μιλάμε για τους εσωτερικούς ψηφιακούς καθρέπτες, μία κάμερα δηλαδή που αντικαθιστά τον παραδοσιακό κεντρικό καθρέπτη και την οποία συναντάμε π.χ. στα Toyota RAV4 και Honda e. Αμφότερα τα μοντέλα είναι διαθέσιμα και στην χώρα μας, οπότε με κριτήριο αυτά πάμε να δούμε αν βολεύει ή όχι να εγκαταστήσουμε μία κάμερα που θα δείχνει όλα όσα γίνονται πίσω από το αυτοκίνητό μας. Σημαντική επισήμανση, το θολό νομικό τοπίο στο οποίο και θα αναφερθούμε παρακάτω.
Συγκριτικά με την κλασικές κάμερες οπισθοπορείας για το παρκάρισμα, η εγκατάσταση ενός τέτοιου gadget εγγυάται μεγαλύτερο οπτικό πεδίο τουλάχιστον στις 100 μοίρες.
Ο εσωτερικός ψηφιακός καθρέπτης έχει δημιουργηθεί με βασικό στόχο να «μεγαλώσει» την πίσω εικόνα που βλέπει ο οδηγός. Πρόκειται για ένα gadget που περιορίζει άλλα προβλήματα, τα οποία συναντάμε στους δρόμους λόγω κακής οδικής παιδείας από τους γύρω μας (π.χ. «τύφλωση» από φώτα πορείας κ.ά.). Συνολικά, η χρήση κάμερας αντί του παραδοσιακού καθρέπτη προσφέρει τα εξής:
ευρύτερο οπτικό πεδίο, μία μεγαλύτερη κάμερα οπισθοπορείας που «βλέπει» τουλάχιστον 100 μοίρες
βελτιωμένη ορατότητα, ειδικά σε coupe αυτοκίνητα με κεκλιμένη οροφή
ευκρινέστερη εικόνα τις βραδινές ώρες
ορατότητα όταν έχεις γεμίσει το πορτ μπαγκάζ με αποσκευές (πάντα έχοντας βάλει το απαραίτητο δίχτυ προστασίας)
λιγότερα τυφλά σημεία σε σχέση με τον παραδοσιακό καθρέπτη
φιλτράρει-μειώνει την ένταση από το φως άλλων οχημάτων για να μην «τυφλώνεται» ο οδηγός
καλύτερη ορατότητα όταν έχει τρεις πίσω επιβάτες (ποτέ στο κέντρο ο ψηλότερος!)
Vintage ψηφιακό μωσαϊκό συναντά κανείς στο Honda e, όπου πέρα από τις πέντε κάμερες πάνω στο ταμπλό, στην ακριβότερη έκδοση Advance υπάρχει και μια έξτρα οθόνη, αντί του κεντρικού καθρέπτη.
Στον αντίποδα, όπως κάθε νέα τεχνολογία, έτσι και ο εσωτερικός ψηφιακός καθρέπτης θέλει τον χρόνο του. Έχοντας παράλληλα και το «κακό συνήθειο» να... κοστίζει. Επιγραμματικά να πούμε τα παρακάτω:
έξτρα χρήματα για αγορά και εγκατάσταση του gadget
πιο κοστοβόρο σε συντήρηση και επισκευή (όταν η δεύτερη είναι εφικτή)
Αυτού τους είδους την απεικόνιση συναντά ο οδηγός στον μεσαίο καθρέφτη όταν επιλέξει την οπίσθια θέαση με κάμερα στο Toyota RAV4.
Το νομικό πλαίσιο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αρκετά θολό και υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει προτού κάνετε το οτιδήποτε. Το AutoΤρίτη επικοινώνησε με την «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» για να ξεδιαλύνει τυχόν απορίες και να δοθούν απαντήσεις.
Για το ζήτημα τοποθέτησης συστημάτων καταγραφής στα αυτοκίνητα, λοιπόν, είχαν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες από την ετήσια έκθεση της Αρχής το 2014 (σελ. 83). Από τον Μάιο του 2018 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) ο οποίος αποτελεί κοινή βάση για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπαίνοντας στην ουσία, μας μεταφέρθηκε ότι ειδικές κατευθύνσεις για το ζήτημα θα εκδοθούν σύντομα από την Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων. Σαν γενική ιδέα, πάντως, οποιοδήποτε βοήθημα παρκαρίσματος εγκαθίσταται σε ένα αυτοκίνητο πρέπει να είναι ρυθμισμένο με τρόπο τέτοιο που δεν συγκεντρώνει προσωπικές πληροφορίες για άλλους οδηγούς.