2 φωτογραφίες »

Aυτές οι κουκίδες σε συνδυασμό με το μαύρο πλαίσιο αποτελούν ένα πολύ σημαντικό συστατικό του παρμπρίζ.

Τι κάνουν οι μαύρες κουκίδες στο παρμπρίζ;

27.766 Επισκέψεις στο άρθρο (24/2/2020)

Κάποια στιγμή όλοι θα έχουμε αναρωτηθεί που ακριβώς αποσκοπεί η ύπαρξη των μαύρων κουκίδων που συνοδεύουν το επίσης μαύρο πλαίσιο που υπάρχει στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων, ενώ κάποιες φορές τις βλέπουμε και σε πλευρικά παράθυρα. Ποιος είναι ο ρόλος τους;


Όπως αποδεικνύεται, αυτές οι κουκίδες σε συνδυασμό με το μαύρο πλαίσιο αποτελούν ένα πολύ σημαντικό συστατικό του παρμπρίζ. Το frit (όπως ονομάζεται στα αγγλικά) είναι ουσιαστικά ένα κεραμικό χρώμα ψημένο πάνω στο γυαλί που προστατεύει το σημείο συγκόλλησης με το αμάξωμα, διατηρώντας το παρμπρίζ προσκολλημένο στο όχημά σας ανά πάσα στιγμή.
 
Παράλληλα η μαύρη περιμετρική λωρίδα χρησιμεύει επίσης ως ο τρόπος απόκρυψης για το στεγανωτικό, συμβάλλοντας έτσι στο καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Μία ακόμα χρησιμότητα είναι πως προστατεύει στεγανωτικό υλικό από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου που με το πέρασμα του χρόνου θα μπορούσε να το αποδυναμώσει.
 
Επιπλέον, οι μαύρες κουκίδες έχουν μία ακόμα πολύ σημαντική ιδιότητα. Τα παρμπρίζ είναι βασικά κατασκευασμένα σε φούρνο αλλά επειδή το frit θερμαίνεται γρηγορότερα από το ίδιο το γυαλί, μπορεί κάποιες φορές να το παραμορφώσει. Έτσι με τη χρήση των κουκίδων επιτυγχάνεται καλύτερη εξάπλωση της θερμοκρασίας και αποφυγή της πιθανότητας παραμόρφωσης.    
 
Τέλος ορισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν ένα πρόσθετο σύνολο κουκίδων ακριβώς πίσω από τον κεντρικό καθρέφτη προκειμένου να εμποδίσουν με ήπιο τρόπο τον ήλιο να επηρεάσει την όραση του οδηγού, καθώς πολλές φορές περνάει από το σημείο που μένει ακάλυπτο από τα δύο αλεξήλια.

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
skoda