Αυτά αλλάζουν σε κοτσαδόρους & τρέιλερ

7.793 Επισκέψεις στο άρθρο (27/3/2020)

Στις 12 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ η νέα υπουργική απόφαση που ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την νομιμότητα των κοτσαδόρων και των ρυμουλκούμενων.

Σε ισχύ από τις 12 Μαρτίου βρίσκεται η υπουργική απόφαση Γ9/46447/2397 (ΦΕΚ 2302/12.06.19) που ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τους κοτσαδόρους και τα ρυμουλκούμενα.

Από την απόφαση αυτή ορίζεται πως όλα τα ρυμουλκούμενα θεωρούνται ξεχωριστά οχήματα που πρέπει να έχουν την δική τους άδεια κυκλοφορίας ενώ οι κοτσαδόροι πρέπει να είναι αναδιπλούμενοι ή αποσπώμενοι, ώστε να αφαιρούνται για να μην προεξέχουν από το όχημα όταν αυτό δεν έλκει κάποιο καποιο τρέιλερ, τροχόσπιτο κτλ. Ακόμα, καθορίζονται οι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να μπορέσει ένα ρυμουλκούμενο να λάβει άδεια κυκλοφορίας και οι προυποθέσεις έλξης των ρυμουλκούμενων ανάλογα με την κατηγορία τους και το έλκον όχημα. Βασικό σημείο είναι ότι πρέπει το έλκον όχημα να μπορεί τεχνικά να έλξει το ρυμουλκούμενο ή το ημιρυμουλκούμενο.

Ακόμα, όσοι κυκλοφορούν με σημειώματα έλξης (μπαγκαζιέρες, τρέιλερ, τροχόσπιτα, οχήματα για μεταφορά σκαφών – αγωνιστικών αυτοκινήτων – μοτοσικλετών – αλόγων - αθλητικού εξοπλισμού) θα πρέπει να εφοδιαστούν με άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες εντός 9 μηνών (μέχρι 12 Δεκεμβρίου του 2020) ενώ μέχρι τις 12 Ιουνίου είναι υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουν τους κοτσαδόρους στο αυτοκίνητό τους με αποσπώμενους ή αναδιπλούμενους (όσοι δεν έχουν ήδη τέτοιους). 

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να κατέχει κάποιος στο όνομά του ένα ρυμουλκούμενο χωρίς να κατέχει έλκον όχημα (π.χ. ένα τροχόσπιτο, ένα όχημα μεταφοράς σκαφών ή αλόγων) και να μπορεί να το συνδέσει σε ένα έλκον όχημα που τεχνικά δικαιούται να το κάνει. Με αυτή τη ρύθμιση επιλύονται και τα αιτήματα των ιδιοκτητών και των εμπόρων τροχόσπιτων, αλλά και των ομοσπονδιών μηχανοκίνητου αθλητισμού.
 
Τέλος, όσοι κυκλοφορούν με το αυτοκίνητό τους και ταυτόχορνα έλκουν κάποιο ρυμουλκούμενο πρέπει να έχουν μαζί τους και τις δύο άδειες κυκλοφορίας.
 

Toyota
moto