• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Η Ε.Ε. βάζει το πιστόλι στο κρόταφο των κατασκευαστών και τους αναγκάζει να σταματήσουν την εξέλιξη και άρα πώληση νέων diesel κινητήρων.

Η E.E. σκοτώνει τα diesel

Διαβάστηκε από 347274 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/9/2016

Τον Απρίλιο του 2017 η Ε.Ε. όχι μόνο θα ανακοινώσει αυστηρότερα όρια ρύπων, αλλά και ένα ρεαλιστικότερο τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης. Οι κατασκευαστές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ όλα δείχνουν πως σε 5 χρόνια δεν θα κυκλοφορούν καινούρια diesel. Διαβάστε αναλυτικά

 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1992 θέτει στους κατασκευαστές συγκεκριμένα όρια εκπομπών ρύπων (Euro). Από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα ισχύει το πρότυπο Euro6 (διαβάστε περισσότερα εδώ), ενώ τον Απρίλιο του 2017 θα ανακοινωθούν νέα, αυστηρότερα όρια Euro7, αλλά και νέα διαδικασία μέτρησης της κατανάλωσης και των ρύπων.
 
Αυτό φοβίζει πολύ τους κατασκευαστές και τους έχει καθισμένους σε αναμμένα κάρβουνα, γιατί το να ρίξουν τις εκπομπές ρύπων -ειδικά στους diesel κινητήρες- θέλει πολύ χρόνο και χρήμα. Το καταφέρανε πριν μία 10ετία με τους βενζινοκινητήρες, αλλά τώρα το να ξεκινήσουν την έρευνα και εξέλιξη από την αρχή με τους diesel είναι κοστοβόρο.
 
Επίσης, ο νέος τρόπος μετρήσεων κατανάλωσης και ρύπων θα προσομοιώνει την πραγματική οδήγηση, θα γίνεται δηλαδή με φορητές συσκευές στο δρόμο και όχι στον πάγκο ενός εργαστηρίου, όπου μπορεί κάθε κατασκευαστής να εκμεταλλευτεί τα «παραθυράκια του νόμου». Όπως καταλαβαίνετε, η νέα διαδικασία που ορίζει η Ε.Ε. βάζει τα δύο πόδια των κατασκευαστών σε ένα παπούτσι.
 
Ακόμη, σημειώστε πως από το 2021 θα μπει σε ισχύ η δεύτερη φάση, όπου το όριο για τους ρύπους NOx θα πέσει ακόμη περισσότερο.
Τότε, οι κατασκευαστές αναγκαστικά θα σταματήσουν την εξέλιξη και προώθηση των πετρελαιοκινητήρων, αφού δεν μπορούν να εξελίξουν νέες και φθηνές τεχνολογίες που θα μειώνουν τις εκπομπές NOx (διαβάστε περισσότερα εδώ)
 
Αν τώρα όλα τα παραπάνω σας φαίνονται απίθανα, διαβάστε παρακάτω τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος τα οποία δείχνουν πως το τέλος των πετρελαιοκινητήρων πλησιάζει.
 
1. Η Ειδική Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα. Vera Jourova ήρθε σε επαφή με τις Γ.Γ. Προστασίας των Καταναλωτών σε 20 χώρες (από τις 28) προαναγγέλλοντας σκληρά πρόστιμα για τις εταιρείες που θα πιάνονται να ρυπαίνουν.
 
2. Η αντίδραση της Renault (που δίνει diesel κινητήρες και στη Nissan και στη Mercedes) ήταν άμεση. Ανακοίνωσε πως με τα νέα δεδομένα εγκαταλείπει την εξέλιξη των diesel για τα καθημερινά αυτοκίνητα (μικρά-μικρομεσαία) και πως μετά το 2020 θα έχει diesel κινητήρες μόνο στα πολύ ακριβά και στα επαγγελματικά αυτοκίνητα (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).
 
3. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα προχωρήσει στην αύξηση της τιμής του diesel, αλλά θα το κάνει αν δεν πιαστούν οι στόχοι των εσόδων. Αρα όπου να ναι έρχεται και η αύξηση αυτή (διαβάστε περισσότερα εδώ).
 
Το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά είναι εύκολο. Το Diesel πέθανε. Εσείς το πήρατε είδηση; 

Διαβάστε επίσης:
 
Έχετε φίλους που δεν το πήρανε είδηση ακόμα και εξακολουθούν να ψάχνουν για ένα dieselάκι;

1. Τα diesel είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα μοντέλα βενζίνης κατά 2 με 3 χιλιάδες ευρώ
 
2. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης στην Ελλάδα θα ακριβύνει
 
3. Υπάρχουν βενζινοκινητήρες σήμερα που καίνε το ίδιο με τους diesel
 
4. Οι βενζινοκινητήρες σήμερα είναι φθηνότεροι
 
5. Το πρόβλημα των diesel είναι τα NOx, όχι τα CO2
 
6. Τα diesel πέθαναν. Τώρα κυριαρχεί η βενζίνη. Το μέλλον ανήκει στα ηλεκτρικά
 
7. Κάποιοι κατασκευαστές δεν θα έχουν diesel στη γκάμα τους μετά το 2021
 
8. Ποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θέλουν τα diesel;
 
Εξετάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα αναλυτικά φαίνεται πως το ενδιαφέρον για το diesel μειώνεται, γιατί απαιτείται να δώσεις περισσότερα λεφτά σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο όχημα, ενώ και το μέλλον του είναι αβέβαιο, γιατί και η τιμή του ως καύσιμο θα ακριβύνει, και οι κατασκευαστές δεν επενδύουν σε αυτό.
 
Aρα προκύπτει το ερώτημα: Μήπως το diesel πέθανε;
Εσείς τι γνώμη έχετε; Diesel και ξερό ψωμί, ή ήρθε η ώρα να γυρίσουμε στην παλιά, καλή, βενζίνη μας;
 
Έχετε φίλους που δεν το πήρανε είδηση ακόμα και εξακολουθούν να ψάχνουν για ένα dieselάκι;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 
 • Θάνος

  Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες Ανδρέα και Geo. Οι καταναλώσεις των κατασκευαστών πετυχαίνονται κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να τις έχεις στην καθημερινή ζωή. Στον βωμό δε των ρύπων όλοι οι κατασκευαστές (ακόμα και ονόματα όπως Porsche κ Ferrari) για να πετύχουν πολύ χαμηλούς και κατά συνέπεια και κατανάλωση στο τεστ, καταφεύγουν στους υπερσυμπιεστές. Ναι έχουν πολύ καλή, τέλεια θα έλεγε κανείς συμπεριφορά στην κατανάλωση όσο δεν ανεβάζει στροφές ο υπερσυμπιεστής. Από εκεί και πέρα όμως και όσο ανεβαίνουν οι πιέσεις και οι στροφές του κινητήρα τόσο η βενζίνη τρέχει σαν νερό μέσα στον θάλαμο καύσης. Οπότε εύκολα ένας TFSI από 6λ/100 που ανακοινώνει ο κατασκευαστής περνάει το 12. Και τα ντίζελ έχουν την ίδια τεχνολογία στους υπερσυμπιεστές, μαλιστα ολοένα παρατηρείται και οι χρήση δυο και παραπάνω σε αυτοκίνητα που θα αγόραζε ο μέσος ευρωπαίος. Η διαφορά είναι στην σχέση συμπίεσης και στην χαμηλότερη περιοχή λειτουργίας στροφών έναντι των βενζινοκίνητων. Υψηλή σχέση συμπίεσης 15-17/1 έναντι 9-11/1 στην βενζίνη (χαμηλή συμπίεση = απόδοση, υψηλή= οικονομία) το πετρέλαιο είναι βραδύκαυστο υγρό και θέλει υψηλή θερμοκρασία για να καεί άρα και μεγάλη συμπίεση (λόγοι όπως η αυτανάφλεξης της βενζίνης δεν επιτρέπουν την μεγάλη συμπίεση της). Επίσης το γεγονός ότι ένα diesel μοτερ δουλεύει κατά κανόνα 1000-2000 στροφές πιο κάτω, σε συνδυασμό πάντα με τις μακριές και αραιές σχέσεις, εκεί όπου εμφανίζεται η ροπή τον κάνει ανίκητο στην χαμηλή κατανάλωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ανθρώπινο παράγοντα. Η βενζίνη είναι εκρηκτικό υγρό και ως εκ τούτου οι επιδόσεις είναι πιο “εκρηκτικές”, κάτι που επηρεάζει και την συμπεριφορά του οδηγού αναλόγως προς την σπορ οδήγηση και όχι προς την οικονομία όπως το πετρέλαιο. Το Diesel δεν πέθανε, οι πωλήσεις πέθαναν, ειδικά με την νεα φορολόγηση των αυτοκινήτων και γι αυτό και προμοτάρετε από το περιοδικό και όχι μόνο, ξανά η βενζίνη (βαρεθήκατε το βαρετό diesel και το προβληματικό υγραέριο, ώρα για οικονομικό βενζινοκίνητο). Εννοείτε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πετρέλαιο για οικονομία βενζίνη για επιδόσεις. Η αξιοπιστία είναι κάτι άλλο, γενικά υπό τις ίδιες συνθήκες (ποιότητα καυσίμου, συντήρηση, τρόπος οδήγησης) λόγω κατασκευής (πάχος και αντοχή υλικού) ο πετρελαιοκινητήρας αντέχει από διπλάσια χλμ και πάνω, με ταυτόχρονα 50% πιο αραιά σέρβις. Το ότι βελτιώθηκαν οι βενζινοκινητήρες βελτιώθηκαν αρκετά ως πολύ, όπως και οι πετρελαιοκινητήρες. Ίσως μειώθηκε και 5-15% η διαφορά τους στην κατανάλωση αλλά μέχρι εκεί. Η προσωπική μου προτίμηση σαν καύσιμο είναι η βενζίνη, αλλά θα πρότεινα στον καθένα που κάνει πάνω 10.000 ετησίως κυρίως σε εκτός πόλης διαδρομές να πάει κατευθείαν στο πετρέλαιο χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η βενζίνη πολυτέλεια.

    225
 • GiannisG

  Έχω ένα I20 βενζίνη για τη γυναίκα μου και ένα I20 diesel εταιρικό…. Ένα έχω να πω, diesel και ξερό ψωμί ( μέχρι να εξελιχθούν τα ηλεκτρικά). Από πού να αρχίσω? Από την κατανάλωση που με 40 ευρώ κάνω 700 χλμ εντός αττικής και 850+ εκτός? Από το τράβηγμα που με 4 άτομα και γεμάτο αποσκευές τραβάει σαν παλιότερο 1800αρι βενζίνης? Που βάζεις μια 6η στα διόδια και την βγάζεις στη Θεσσαλονίκη? Το ίδιο αμάξι έχουμε και με βενζινοκινητήρα, ε είναι η μέρα με τη νύχτα και σε απόδοση και σε κατανάλωση. Κατά τη γνώμη μου η προπαγάνδα οφείλεται σε πιέσεις που ασκεί το λόμπι των διυλιστηρίων και των εταιρειών που βλέπουν να υπολειτουργούν οι μονάδες παραγωγής βενζίνης.

    176
 • Thod

  ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΕ ΤΥΠΕ , ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΊΝΗΤΑ...Ή ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΟΏΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΤΙΖΕΛΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΒΕΙ ,ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΟΝΟ ΒΈΝΖΙΝΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ BONUS, ΒΡΕΙΤΕ ΛΟΓΟΥΣ ΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΝΤΌΒΟΛΑ ΝΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ!!! ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΉΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΚΑΤΕΒΆΣΕΤΕ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΉΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΈΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ........

    116
 • loeb

  Φυσικά και είναι θέμα χρόνου να τελειώσουν το ντίζελ από τις μεγάλες πόλεις. επιτέλους να τελειώσουμε με τις ψησταριές. δείτε τι βγάζουν από πίσω τα ταξί και θα καταλάβετε για τι μόλυνση μιλάμε. Αυτά που λέγατε όλοι σας περί καθαρού ντίζελ ήταν αρλούμπες.

    133
 • cool

  Παιδιά....μην πυροβολείτε τον πιανίστα.....όσοι είχαμε λίγο αντίληψη για την Ελληνικη πραγματικότητα και ταυτόχρονα <<γράφουμε>> κάτω από 20 χιλιάδες χλμ το χρόνο....δεν τσιμπήσαμε... 1.5 ecoboost 150 αλογατάκια kai 25 κιλά με 17.000 ευρώ και κατανάλωση μετά απο 25000 χλμ στα 7lt/100 ....κάνενα 1.6 diesel δεν ακουμπάει τις επιδόσεις του (ούτε ρεπρίζ) ενώ κατα μέσο όρο είναι 3000 ευρώ ακριβότερα.... Παντως απορώ πώς κάποιοι είδαν το τυράκι αλλά όχι τη φάκα.Αν θέλετε οικονομία κόψτε το τσιγάρο..... diesel μόνο σε βαριά οχήματα που κάνουν πολλά χλμ...δηλαδή επαγγελματικά ... τώρα για όσους χαλάστηκαν άς πουλήσουν τα diesel άμεσα γιατί προβλέπω μεγάλη πτώση και στην τiμή μεταπώλησης αυτών.... Δεν πειράζει αρκετοί κάνουν λάθος επιλογές ...το θέμα είναι να το παραδέχονται και να προβαίνουν σε διορθωτικές ενέργειες...

    113
 • Kostas

  Απλά τα πράγματα. Μας είχανε "ζαλίσει" οι "ειδικοί" του "ειδικού" τύπου για την απελευθέρωση του ντίζελ σε Αθήνα και Θεσ/νικη και μετά από 5 χρόνια το αλλάζουν το παραμύθι γιατί δεν πουλάει. Έγω μια ιστορία έχω να πω έχοντας στην κατοχή μου ένα μικρο βενζινοκίνητο 10ετίας και ένα μεγάλο ντίζελ νέας τεχνολογίας. Ούτε για πλάκα δεν μπορεί να συγκριθεί σε οικονομία το ένα με το άλλο. Σε δύο χρόνια έχω ήδη κάνει απόσβεση τα επιπλέον χρήματα που επένδυσα για την αγορά του(2000 Ευρώ) αφού κάνω πάνω από 20000 χλμ το χρόνο και επειδή είναι σε εθνική, ήδη έχω αρχίσει να βγάζω κέρδος. Και να το ακριβύνουν έχω κερδίσει ήδη σε μακροζωία και αξιοπιστία (με προσοχή το καύσιμο μην πάρουμε και καμία αντλία πετρελαίου στα χέρια) ενώ και οι επιδόσεις είναι καλύτερες λόγω ροπής και τούρμπο. Μη σας πω για τον πατέρα μου που έχει ντιζελ στην επαρχία από το 2010 που ακρίβυναν τα καύσιμα και μου κάνει πλάκα έκτοτε. Έλεος ρε autotriti.gr...ξύπνησαν οι ελληνάρες...

    111
 • Geo

  Μπορείτε να μου εξηγήσετε κάτι? Έκανα τεστ ντραιβ σε καινουρια μοντέλα της vw, της audi, που φοράνε τον tfsi σε 1400 και 2000 κυβικά. Η αστική κατανάλωση που αναγραφει ο κατασκευαστής ήταν άσχετη με την πραγματικότητα. Σε ποιους βενζινοκινητήρες αναφέρεστε οτι μπορουν να πιάσουν την κατανάλωση του diesel κινητηρα. Τελικά κατέληξα σε diesel για τον οποίο μετα από 2 μηνες χρήσης εξακολουθώ να πιστεύω οτι είναι πολύ πιο τίμιος απο ότι βενζινοκινητηρα εχω οδηγησει μεχρι στιγμης (σχέση αποδοσης -καταναλωσης δεν πιανονται). Ακόμα και την τιμη της βενζίνης να φτάσει το πετρέλαιο, θα συνεχίσω να ξοδεύω αρκετά λιγότερα. Δεν ξέρω αν θα αυξηθεί τελικά η τιμή του πετρελαίου, πράγμα που απεύχομαι, αλλά κάνοντας μία μικρή έρευνα με τις τωρινές τιμές πετρελαίου στην ευρώπη, σε γενικές γραμμές είναι στα επίπεδα της Ελλάδας.

    107
 • Τasos

  Τo diesel είναι για χλμ όχι για ηλιουπολη παγκρατι κ2ταξιδια το χρόνο δηλ σύνολο 10000χλμ το χρόνο.κ έπειτα η κυβερνήσεις στην ελλαδα κοιτάνε να τα πάρουν κ για αυτό βαφτίσουν πράσινα τέλη ρυπογονα κλπ πρέπει να ονοματίζουν τους φόρους χεστηκανε για αν ρυπαινει το αμάξι λεφτά θελουν

    103
 • Christos

  Τελικά δεν έχω καταλάβει ξαφνικά τι σας έπιασε και εσάς, και όπως άλλο ένα site αυτοκινήτου ανεβάζετε τέτοιες ιστορίες για το πετρέλαιο! Μιμητισμός? Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δηλαδή, ενώ το πετρέλαιο κυριαρχεί στις πωλήσεις, τώρα να το γυρίσουν όλοι στην βενζίνη? Επειδή έχουν πέσει οι πωλήσεις, ας στρέψουμε τον κόσμο να παίρνει βενζίνη που είναι ανάλόγως το αυτοκινητο 2-3 χιλιάδες φθηνότερο, και να ξεκολλήσει από το πετρελαιο (που ίσως λόγο αυτής της διαφοράς δεν μπορεί να το αγοράσει και κάνει πίσω). Το αν κάποιες πόλεις δεν θέλουν το πετρέλαιο, δεν λέτε όλη την αλήθεια, αλλά δεν θα θέλουν καθόλου κινητήρες εσωτερικής καύσης, είτε πετρέλαιο είτε βενζίνης. Αυτό που θα θέλουν σε λίγα χρόνια θα είναι μονον τα υβριδικά, με κύρια πρόωση τον Ηλεκτροκινήτηρα. Αυτό γιατι δεν το λέτε? Εάν θέλετε να το πάμε και πιο επιστημονικά ακόμη, με τις νέες νόρμες για τους ρύπους, μετά το Euro6, οι μεγάλοι κατασκευαστές δεν θα σταματήσουν να φτιάχνουν πετρελαιοκινητήρες, αλλά θα σταματήσουν να κατασκευάζουν στα μικρά κυβικά έως και 1600-1800 και θα επικεντρωθούν στα 2λιτρα, γιατί εκεί είναι πιο εύκολο να πιάσουν τους ρύπους και εκεί είναι κυρίως η αγορά της Ευρώπης (και όχι της Ελλάδας). Νομίζω ότι το συγκεκριμένο άρθρο πάντως, πέτυχε τον σκοπό του να μας τραβήξει την προσοχή, αλλά μέχρι εκεί.

    101
 • Φίλιππος

  FACTS ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ 1. Σε κάθε περίπτωση με κριτήριο τις αντίστοιχες επιδόσεις το DIESEL αυτοκίνητο είναι μικράν οικονομικότερο. 2. Δεν είμαι σίγουρος ποιος αλλα υπάρχει ΕΝΑΣ ρύπος στο DIESEL που οι κατασκευαστές δεν μπορούν να κατεβάσουν. 3. Η εναρμόνιση και τελικά προσαρμογή των DIESEL κινητήρων τον τελευταίο χρόνο σε προδιαγραφές καυσαερίων EURO 6 είναι απόδειξη ότι οι κατασκευαστές τους ΕΞΕΛΙΣΣΟΥΝ. 4. Στις περισσότερες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης η τιμή βενζίνης-πετρελαίου είναι ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, σχεδόν εξισωμένη. 5. Στις περισσότερες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης τα DIESEL αυτοκίνητα έχουν ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ αντικίνητρα κτίσης και χρήσης, μέσω αυξημένης φορολογίας. 6. Το DIESEL αντιμετωπίζετε με σκεπτικισμό, ΟΧΙ απαραίτητα επειδή ίσως είναι ποιο ρυπογόνο, αλλά επειδή ίσως το κόστος εξυχρονισμου του είναι δυσανάλογο με αυτό της ΒΕΝΖΙΝΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το DIESEL μάλλον ήρθε αργά στην Ελλάδα και μάλλον ΝΑΙ σιγά σιγά θα πεθαίνει.

    95
 • Tag

  Είναι πολύ περιεργη η ξαφνική αλλαγή στάσης των δημοσιογραφων του Ειδικού Τύπου , που "εσπρωχναν" τον κόσμο να παρει diesel και τωρα τα βγάζουν .. : ρυπογονα, χωρις μελλον, επειδη "καποιοι" εκαναν κατι δηλωσεις.. , ακριβαινει το πετρελαιο , θα τελειωσει λεει το πετρελαιο !! ναι γραφτηκε και αυτό !!, ειναι γνωστά τα "παιχνιδια" κατω από το τραπεζι που παιζονται... Κάποιος ανεφεραν για τα ταξι που βγαζουν καπνα.. , ε φυσικά και θα βγαζουν όταν δεν συντηρουνται σωστά, απλά.. στο diesel φαινεται.. στα Τοσααα απειρα ...μη συντηρημενα βενζινοκινητα που ΔΕΝ φαινεται ???... Συμφωνώ ότι η εξελιξη ειναι .. αλλου και όχι στο καυσιμο βενζινη ή πετρελαιο, πολύ θα ήθελα ενα ηλεκτρικό αυτοκινητο που να εχει ομως αυτονομια 400 ή 500 χλμ , αλλά να μην κανει 50.000€ , να κανει 16 ή 17.000 € , ισως οταν γινω... 80 ??!! τωρα ομως τι ?.. και λεω ΤΩΡΑ .. τωρα, που ειχα το αμαξι που χιλιοπληρωσα το 2006 , που το 2006 δεν με ενοιαζε οτι εκαιγε 10L/100 χλμ.. !! τωρα ομως με εκαιγε... !! Γιατι λοιπόν δεν αξιζει το euro06 diesel των 85ρυπων !! με πραγματική καταναλωση 4l/100 χλμ στις διακοπές και 5.2 στην Πόλη με τα φαναρια σταματα ξεκινα ?? οταν δεν εδωσα μια περιουσια για να το παρω.., εκανα 2000 χλμ το καλοκαιρι και εδωσα 89 € όταν θα ήθελα για τα ίδια χλμ με το αμαξι του 06 , 250 € !! γιατι να παρω βενζινοκινητο με παραπανω ρυπους, λιγοτερη ροπή, παραπανω καταναλωση , δινοντας 2000 λιγοτερα ? .. ολοι , σιγουρα εχουν τα επιχειρηματα τους, αλλά μην τα ισοπεδώνουμε ξαφνικά ! ναι μπορει σε 20 χρονια να ειναι αχρηστα .. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ η κατασταση ειναι αυτή που ζουμε. ευχαριστω και συγγνωμη για το μεγαλο post.

    88
 • Chris

  Μετά από χρόνια πλύση εγκεφάλου σχετικά με το ποσό καλύτερο ειναι το diesel, ποσό λιγότερο ρυπαίνει, ποσό τυχεροί ειναι οι ευρωπαίοι που χρησιμοποιούν πετρελαιοκινητήρες... Ανακαλύπτουμε τον τροχό από την αρχή

    73
 • Pentou

  Όταν κάνετε ποδήλατο ακολουθώντας ένα diesel ακόμη και euro 5 ή 6 ή όταν καθίσετε 2 μόνο λεπτά σε ένα κλειστό πάρκινγκ που λειτουργεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο θα καταλάβετε γιατί πρέπει να αποσυρθούν αυτοί οι κινητήρες το συντομότερο. Τα λεφτά πάνε κι έρχονται, βοηθήστε τα παιδιά σας να ζήσουν σε ένα υγιές περιβάλλον και αποφύγετε το diesel. Με 1.6 ecoboost 182hp και νορμάλ οδήγηση με αρκετές επιταχύνσεις, που δεν συνοδεύονται όμως από άσκοπα φρεναρίσματα... έχω 6.7 L/100km σε μεικτές συνθήκες (πόλη, αυτοκινητόδρομο, επαρχιακό). Οδηγώντας με προβλεψιμότητα μπορείτε να απολαύσετε επιδόσεις 2.0 diesel με 1.6 turbo βενζίνης και πολύ χαμηλότερο κόστος.

    65
 • Yiorgos

  Συγγνώμη αλλά τα του άρθρου τα θεωρώ, απλά, ανοησίες...Καμία σύγκριση δεν υπάρχει στις καταναλώσεις της βενζίνης με τις αντίστοιχες του diesel...Αφήστε τι αναφέρεται εργοστασιακά για τις καταναλώσεις των βενζινοκινητήρων...Αν δεν κάνω λάθος, στο περιοδικό σας, στα διάφορα τεστ κι εσείς οι ίδιοι αναφέρετε και τις δύο καταναλώσεις, εργοστασιακή και του τεστ, τα οποία είναι η μέρα με την νύχτα...Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες στους βενζινοκινητήρες. Αφήστε που σε όλη την Ευρώπη, ο diesel κυριαρχεί...

    61
 • Αρης

  OK παρτε ένα βενζινοκίνητο και ένα πετρελαιοκίνητο και κάντε ένα τεστάκι σε 400 χιλιόμετρα με ανηφόρες κατηφόρες κτλ....διαβάστε την κατανάλωση που γράφεται στην οθόνη και ξαναφουλάρετε τα αυτοκίνητα.Το βενζινοκίνητο θα χρειαστεί αρκετά χαρτονομίσματα παραπάνω και αν δεν τα έχεις δεν επιστρέφεις.....ενώ με το πετρελαιοκίνητο επιστρέφεις.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι όλα τα βαρέα οχήματα είναι πετρελαιοκίνητα.Επίσης το κράτος επίβάλει για τον λόγο αυτό πιο εύκολα περισσότερους φόρους στην βενζίνη

    58
 • Giorgos

  Δε θέλει και πολύ να καταλάβει κάποιος ότι η μόδα αρχίζει να περνάει. Λυπάμαι για τον κόσμο που τα αγόρασε και τώρα κινδυνεύει να απαξιωθούν τα λεφτά του. Μάλλον στην Ελλάδα το θυμηθήκαμε λίγο αργά το ντίζελ

    54
 • APK

  Υστερία και παραλογισμοί κυρίως από άτομα που δεν έχουν μέτρο σύγκρισης και το παίζουν ειδικοί. Φυσικά φταίνε και οι αρθρογράφοι του περιοδικού που όταν γράφουν άρθρα με τον πιασάρικο τίτλο "το diesel πέθανε" εξάπτουν τα πάθη. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους οι περίφημοι κινητήρες εσωτερικής καύσεως (βενζίνης ντήζελ) θα έχουν ακόμα μέλλον και περιθώρια βελτίωσης μέχρις ότου κυριαρχήσουν τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Hδη η Tesla διαθέτει ηλεκτροκίνητο όχημα με 35.000 δολάρια και με αυτονομία 500 χλμ. Σε καμιά δεκαετία ή δεκαπενταετία το αμάξι αυτό θα κοστίζει 15.000 δολάρια και θα έχει αυτονομία 1000 χλμ και θα φορτιζει σε 5 λεπτα από τη πρίζα του σπιτιου μας. Τότε ναι ρε μάγκες θα έρθει το τέλος απάντων των κινητήρων εσωτερικής καύσεως μετά από 150 και πλέον χρόνια. Όπως πέθαναν τα κουρδιστά ρολόγια όταν βγήκαν τα αυτόματα και κυρίως τα ηλεκτρονικά. Αλλά ας πάμε στη κόντρα ντηζελάκηδων και βενζινάκηδων. Νομίζω πως τα είπε όλα ο φίλος με τα 2 ΧΙΟΥΝΤΑΙ ΓΚΕΤΖ. Προσθέτω και εγώ τα ακόλουθα. Τα βενζινοκίνητα όταν τα πιέσεις ή όταν τα πας με πρωτη δευτερα καινε πολλαπλασίως περισσότερο καύσιμο σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα στις ίδιες συνθήκες οδήγησης. Έχω και από τα δυο και ξέρω. Μη τρελαθούμε καταναλώσεις 3,8 για ντηζελ και 4 με 5 για βενζίνη βρίσκονται στη σφαίρα της ουτοπίας αφου τετοιες μετρήσεις προκύπτουν υπό απόλυτα ιδανικές συνθήκες που ειναι ανύπαρκτες σε καθημερινή οδήγηση. Στη πράξη τα ντηζελ τα 1600 μέσα στη πόλη καίνε γύρω στα 7 με 7,5 λίτρα και οι αντίστοιχες τουρμποβενζίνες γύρω στα 10-12 λιτρα. Από κει και πέρα μπορεί το ντήζελ αμάξι να είναι ακριβότερο αλλά η ροπή του δεν παίζεται όπως και οι επιταχύνσεις εν κινήσει. Κοντολογίς αν γουστάρεις ροπές πας σε ντήζελ ενώ αν γουστάρεις 0-100 πας σε βενζίνη. Σε τελική ανάλυση ο καθένας αγοράζει αυτό που του αρέσει προσπαθώντας αφενός να σταθμίσει τις ανάγκες του και αφετέρου το τι χρήμα θα διαθέσει.

    53
 • Μάνος

  Λυπάμαι που διαβάζω τέτοια άρθρα εδώ το diesel δεν θα πέθανει αν δεν εξελιχθούν άλλες μορφές ενέργειας και αν η τιμή της βενζίνης δεν πέσει κάτω από την τιμή του diesel. Έχω diesel από το 2005 και από τότε λέω και θα επιμένω ότι τα οφέλη του diesel είναι δεκαπλάσια τις βενζίνης από που να αρχίσω και που να τελειώσω. ...από την διαφορά στην πραγματική κατανάλωση και μην μου λέτε τη λένε οι κατασκευάστες... από τη διαφορά τιμής ...από την διάρκεια ζωής των κινητήρων. ....από το πραγματικό όφελος στην καθημερινή χρήση την ροπή και τη δύναμη που την έχεις άμεσα και όχι << κάτσε Τούρκο να γεμίσω >> .... από την ρύπανση και τον καρκίνο που εκπέμπουν τα καταλυτικά τα οποία 9 στα 10 δεν έχουν αλλάξει καταλύτη ....για να τα γράψω όλα θα γράψω έως το βράδυ. Το diesel συμφερει ειδικά αν κάνεις και πολλά χιλιόμετρα δεν το συζητώ. .Με λίγα λόγια τα diesel δεν θα πεθάνουν προς το παρόν τουλάχιστον. ....

    52
 • lkoutis

  Δε θα αναφέρω πολλά, τα λόγια είναι περιττά, αυτό που λέτε είναι πέρα για πέρα αληθινό..... οι κατασκευαστές θέλουν να στραφούν σε άλλου είδους καύσιμο όμως, όπως Υδρογόνο, Φυσικό Αέριο, Υβριδική τεχνολογία, Αμιγώς Ηλεκτροκίνητα με μεγάλη αυτονομία και όχι με τη βενζίνη, οι οποίοι κινητήρες καίνε τον άμπακο και σε καμία περίπτωση αυτά που αναφέρουν οι κατασκευαστές, όλοι σχεδόν οι βενζινοκινητήρες ανεξαρτήτως κυβισμού αν τους πιέσεις έστω και λίγο στον αυτοκινητόδρομο, αλλα και σε χρήση μέσα στην πόλη χτυπάνε διψήφια νούμερα για την πλάκα, οι diesel δε πλεονεκτούν στη σχέση απόδοσης κατανάλωσης με τιμές αγοράς ελαφρώς, πλεον, πιο ακριβές, κάτι που συμφέρει σε βάθος χρόνου τους καταναλωτές γι αυτό είναι πρώτοι σε επιλογή στην Ευρώπη. Τέλος τα εναλλακτικά καύσιμα και κινητήρες που προανέφερα είναι σε πολύ πρώιμα στάδια και μέχρι να τελειοποιηθούν και να έρθουν στον καταναλωτή και να τον πείσουν να τα αγοράσει θα έχει έρθει η Δευτέρα Παρουσία...... Άρα η επιλογη προς το παρόν είναι μία...... diesel και πάλι diesel.....

    49
 • Θράσος

  Μας συγχωρείτε,αλλά δεν μπορώ να καταλάβω,όλο αυτό το παραμύθι έσκασε μετα το σκάνδαλο των ντίζελ βολξβάγκεν ή μου φαίνεται?Στο διατάυτα τώρα.Επειδή οι σπόνσορές σας VW και Ford,οι μέν φάγανε τάπα με τα ντίζελ και οι δε με τα κόστη εξέλιξης βενζινοκινητήρων τα οποία ήταν δυσανάλογα σε σχέση με τις πωλήσεις στην κεντρική Ευρώπη και Ασία,προσπαθείτε να σπρώξετε με κάποιο έμμεσο τρόπο το στόκ στους καταναλωτές?Διότι μέσα σε 1,5 χρόνο έχει γίνει η κολοτουμπα της Κομανεντσι.Και στα 2 ευρω να πάει το ντίζελ,πάλι κερδίζεις.Τώρα από πού παίρνετε γρααμμή το τι θα γίνει,ένας Θεός ξέρει.Αλήθεια,πιστέυετε ότι οι Ευροπέη Άρχοντες,υπάρχει περίπτωση να θεσπίσουν άπιαστα όρια ρύπων στους κατασκευαστές,γιατί?Για να καταστρέψουν την Ευρωπαική αυτοκινητοβιομηχανία,η οποία είναι και από τις λιγες βιομηχανίες που έχουν έσοδα,αρα και εισροή ΦΟΡΩΝ??Δηλαδή είναι να τραβάς τα μαλλία σου!!!!!! Για να μην δημιουργείτε τρομολαγνεία,η ερώτηση,αφού ξέρετε,έχει ως εξής -Ποια είναι τα όρια εκπομπής ρύπων(ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ)Euro 7,παρακαλώ??????? Ευχαριστώ.Αρκούμαι και σε προσωπικό μηνυμα.

    21
  • autotriti

   Απάντηση: Πολυ ζόρι τραβάς. Τις ανακοινώσεις της ευρωπαικής επιτροπής και των κατασκευαστών Renault και Honda δημοσιεύουμε, που λενε οτι δεν θα ασχοληθούν άλλο με το ντίζελ. Επρεπε να τις κρύψουμε? Γιατι?

     25
 • KKE

  Τα συλλυπητήρια μου στους νέο Έλληνες που έτρεξαν να αγοράσουν ντίζελ αυτοκίνητα γιατί αισθανόταν μειονεκτικά έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων. Για άλλη μια φορά θα γράψω ότι οι ντίζελ κινητήρες είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης.

    43
 • Τρο'ι'κας

  TOYOTA DIESEL 1,4 D 4D: ΜΑΚΡΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ !!!! Υ.Γ. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ, Η ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ DIESEL ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ! ΟΚ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν' ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤ/ΤΟ ΚΑΘΕ 3, 4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ DIESEL ΠΕΘΑΝΕ !!!!!

    43
 • EL GRECO

  Οι επτά αδελφές έβαλαν πάλι το χεράκι τους. Έπεσαν βλέπετε οι πωλήσεις τους, έριξαν τις τιμές στα τάρταρα για να σαμποτάρουν την εξέλιξη των ΑΠΕ και τώρα σκαρφίστηκαν να μας γυρίσουν πίσω στη βενζίνη η οποία είναι ποσοστιαία πολύ μικρότερο κλάσμα του πετρελαίου. Τα περί τιμών διυλιστηρίων είναι ανυπόστατα και σαφώς χαλκευμένα. Εμεις βέβαια τα χάπατα φροντίσαμε να διώξουμε την TESLA από την Ελλάδα.

    42
 • g

  Αρκετά διασκεδαστικό το άρθρο. Δεν ξέρω για ποιο λόγο γράφτηκε αν και κάτι υποψιάζομαι. Περιττό να πούμε ότι η επιχειρηματολογία είναι για γέλια. Π.Χ., Αν κοιτάξεις τις καταναλώσεις που γράφει το ίδιο το περιοδικό, σε αυτοκίνητα diesel και βενζίνης που έχουν τον ίδιο κυβισμό, αυτοδιαψεύδεται σε αυτά που λέει.

    37
 • ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΣ

  Ο GainnisG τα είπε όλα. TO AUTOTRITI καθώς και άλλα μέσα, έχουν επιδοθεί σε μια καμπάνια κατά των diesel που είναι προφανώς κατευθυνόμενη από τα πετρελαϊκά συμφέροντα...ΠΑΝΤΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΙΤΛΟ...ΤΟ DIESEL πέθανε.... ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ Η ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΝΤΙΖΕΛ? ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΑΠΕΙΡΑ ΤΕΣΤ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΝΤΙΖΕΛ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 5ΛΤ/100ΚΜ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ 140? ΑΝ ΜΟΥ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ...

    35
 • stratos

  ΥΠΟΠΤΗ Η ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ...ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΥΛΗΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΩΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟ?

    34
 • yannis

  ντιζελ ξεντιζελ, οτι ειναι περιπλοκο μηχανικά χαλάει ή εχει μεγάλο κόστος συντήρησης. όποιος θέλει να κάνει οικονομία, παίρνει ατμοσφαιρικό μικρού κυβισμού. Συνδυασμοί πού υπόσχονται και απόδοση και οικονομία ειναι υποκρισία διότι απλά δεν συμβαδίζουν με απλούς κανόνες φυσικής και θερμοδυναμικής. Για να παράγεις έργο πρέπει να καταναλώσεις ενέργεια. Τίποτα δεν είναι οικονομικότερο απο ενα απλό ατμοσφαιρικό μοτέρ που έχει να κινήσει ενα ελαφρύ ομως αμαξωμα. Μην περιμένετε ομως συγκινήσεις... Μήπως να ξεκαβαλισουμε λίγο το καλάμι?

    33
 • ΤΑSOS

  TO DIESEL ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ 30% ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΤΟΙΣΤΙΧΟ ΒΕΝΖΙΝΗΣ 2.0 D RENAULT LAGUNA COUPE DIADROMH 1250ΧΛΜ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 85 EURO ANΤΟΙΣΤΙΧΟ ΒΕΝΖΙΝΗΣ PASSAT 130 EURO PΕΡΙΠΟΥ ΑΥΤΑ.....

    32
 • Γιώργπς

  Εσείς που είσαστε κατά του diesel μιλάτε εκ πείρας;;; Γιατί εγώ στην πράξη για τα ίδια καθημερινά δρομολόγια έχω μειώσει το κόστος κίνησης κάτω από το μισό σε σχέση με το προηγούμενο (βενζινοκίνητο) αυτοκίνητο που είχα.... Επιπλέον όλοι οι επαγγελματίες οδηγοί κάθε είδους χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ DIESEL. Λέτε να το κάνουν από συνήθεια ή από οπαδισμό;;;; (είτε αυτοί που κάνουν άπειρα χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς, είτε αυτοί που κάνουν επίσης άπειρα χιλιόμετρα μέσα στις πόλεις καθώς και στους αγρούς, δηλαδή νταλίκες, ταξί, ημιφορτηγά, αγροτικά, τρακτέρ και άλλα πολλά). Όταν λοιπόν δούμε αυτούς που ζουν την οικογένειά τους από την οδήγηση να ξαναγυρίζουν στη βενζίνη, τότε θα πεισθούμε για όλα αυτά που ισχυρίζεστε.... Μέχρι τότε καλύτερα να προσέχουμε καλύτερα τι λέμε και να φροντίζουμε να το τεκμηριώνουμε με πρακτικά παραδείγματα και όχι με (ίσως τρελές) θεωρίες!!!!

    31
 • France

  Μήπως αντι το diesel πέθαναν οι έμποροι μεταχειρισμένων που τους έχει μείνει στοκ βενζινα και προσπαθουν μεσω προπαγανδας στα μμε να το ξεφορτωθουν μοσχοπουλώντας το;Γιατί απο όσο ξερω στην ευρωπη ζει και βασιλεύει ο κινητηρας diesel και στην ελλάδα πλεον όλοι κοιτανε καινούριο ή παλιο μόνο diesel πλέον.

    30
 • ΤρόμπαςΠετρελαίου

  Οι diesel όντως έχουν πεθάνει αφού κανείς δεν επενδύει πλέον σε αυτούς. Η Renault που έχει τα καλύτερα μοτερ diesel θα τα σταματήσει, η Toyota που πουλάει τα κέρατά της από τέτοια θα τα σταματήσει, ακόμα και η Fiat προτίθεται να τα σταματήσει. Ξαφνικά όλοι μας γίναμε ταρίφες και φάγαμε για άλλη μια φορά το τυράκι που μας προσέφεραν. Από τη μία δίνουμε 5.000 επιπλέον για να πάρουμε την ντιζελάρα που τόσο ονειρευόμασταν και από την άλλη ψαχνόμαστε να το γεμίσουμε με ντίζελ θέρμανσης, αφαιρούμε το φίλτρο αν χαλάσει κ.λ.π. για να εξοικονομήσουμε λίγα ευρώ ακόμα ΤΩΡΑ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες του ΑΥΡΙΟ σε πολύ πιο σημαντικά πράγματα από την τσέπη μας.

    30
 • konstantinos GLA

  Ας πω και εγω την εμπειρια μου με τα diesel... Αν και οταν το πηρα εγω ηταν ελαφρως διαφορετικες οι τιμες... Επηρρεασμενος απο τα περιβαλλοντικα αρθρα και η αφεντια μου πηγα ο φουκαρας να κανω ενα test drive μια Mercedes GLA . Πηγα στην ΕΚΚΑ και πηρα στο τεστ ντραιβ για πολλα χλμ ( Αθηνα Χαλκιδα και πισω) δυο διαφορετικα αυτοκινητα. Πήρα το GLA βενζινη 1600 και το GLA 1.5 diesel . Οδηγησα σε πραγματικες συνθηκες εθνικης και τα δυο αυτοκινητα 160 σταθερα. Ακούστε τις καταναλωσεις όπως τις πληρωσα στο βενζιναδικο... Το βενζινη κατανάλωσε 9,3 λιτρα στα 100χλμ ενω το πετρελαιο 5,4 .... Η βενζινη που εβαλα τοτε κοστιζε 1,45 ευρώ ανα λίτρο ενω το πετρέλαιο 1,03 ανα λίτρο ( το VPOWER). Επιπλέον επειδη κόβω τιμολογιο στο ονομα της εταιριας το πετρελαιο μου εβγαινε μειον 24% δλδ περιπου 0,85 λεπτα του ευρω ( η βενζινη δεν γινεται να κοπει ΑΡΑ την πληρωνα ατοφια).. Παρελειψα να πω πως κανω περιπου 3000 χλμ το μηνα το ελαχιστο και εχω το αυτοκινητο ενα χρονο και δυο μηνες. Αποτελεσματα χρονου... Με το πετρελαιο ξοδεψα κατα μεσο όρο περιπου 1685 ευρω... με τη βενζινη θα ξοδευα ( ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ) 4855 ΕΥΡΩ..... Η διαφορα μεταξυ των δυο κινητηρων ηταν τοτε 3000 ευρω ακριβως ( για ενα περιεργο λογο τωρα που το κοιταξα εχει παει στις 7000 ευρω) . Στην περιπτωση μου γραφω ηδη και κερδος απο εδω και περα και επιπλεον με την ανατιμηση που πηρε το αυτοκινητο λογω αυξησης τελων ταξινομησης ΑΝ ΘΕΛΩ ΤΟ ΠΟΥΛΑΩ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΣΟ ΤΟ ΠΗΡΑ!!!! Το αγορασα 45500 ( τελικη τιμη 40400 με τις εκπτωσεις ) και βλεπω οτι μεταχειρισμενο το πουλαω σημερα οσο το αγορασα... Συνεπως για να μη μακρυγορουμαι... Diesel και παλι Diesel αφηστε τον κοσμο να ξαναβγει απο το σπιτι του.

    28
 • telis

  Ντιζελ και ξερο ψωμι.Τι βενζινες και υβριδικα αυτα ειναι παραμυθια.Χαμηλη καταναλωση,πολυ καλες ροπες και επιτζαχυνσεις.Εχω το χοντα σιβικ ντιζελ και πηγαινει πολυ καλα.Δηλαδη το καινουργιο σιβικ με τα 160 αλογα απο 1600 με το πολυ 6.2 καταναλωση και επιδοσεις 2 λιτρου βενζινοκινητηρα,τι λιγοτερη αισθηση εχει απο ενα τsi.Καλα τα υβριδικα ειναι η μεγαλυτερη παπατζα.Βαραινουν το αυτοκινητο,χαλανε καθε οχτω χρονια οι μπαταριες και κοστιζουν μια περιουσια.

    27
 • Νίκος Κοπελιάς

  Κανονικά ο τίτλος της είδησης θα έπρεπε να είναι: Υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει η κυριαρχία των diesel στις πωλήσεις από τους σύγχρονους υψηλής απόδοσης βενζινοκινητήρες; Η απάντηση είναι, μόνο στα αυτοκίνητα πόλης και ίσως για τους οδηγούς που κάνουν λιγότερα από 10.000 km το χρόνο. Οι diesel κινητήρες υπερέχουν από τους αντίστοιχου κυβισμού βενζινοκινητήρες σε όλα εκτός από το κόστος κατασκευής. Επομένως το diesel ήρθε για να μείνει. Μόνο μια εξίσωση στην τιμή των δύο καυσίμων θα μπορούσε να το θέσει σε κίνδυνο για τα IX και σε καμιά περίπτωση για τα επαγγελματικά οχήματα.

    27
 • Αναγνωστης Χ

  " Ο μονος ανταγωνιστης των ηλεκτρικων αυτοκινητων ειναι τα ντηζελ " Ελον Μασκ, ιδιοκτητης Τεσλα κλπ. Ψαξτε το στο Γκουγκλ

    24
 • Yannis

  Το σχόλιο μου από μια πιο "επιστημονική" (κουραστική και ανούσια ίσως για πολλούς, ενδιαφέρουσα ενδεχομένως για κάποιους) προσέγγιση του θέματος... Ξεκινώντας με τη φυσικοχημεία πίσω από το πρόβλημα, ξέρουμε ότι μια τέλεια (100%) καύση περιγράφεται χοντρικά από την εξής (εξώθερμη) αντίδραση: Η/C (υδρογονάνθρακες δηλ. κάυσιμη οργανική ύλη) + Ο2 (οξυγόνο) --> CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) + Η2Ο (νερό με τη μορφή υδρατμών), με άλλα οι των υδρογονανθρακες μετατρέπονται πλήρως σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό (με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας φυσικά που προκύπτει από την διάσπαση των δεσμών μεταξύ των μορίων της αλυσίδας των Η/C). Στην πράξη όμως, δεδομένου ότι: (1) ο αέρας περιέχει χοντρικά μόνο 20% Ο2 (το υπόλοιπο είναι κυρίως άζωτο -Ν2), (2) η θερμοδυναμική απόδοση των κινητήρων εσωτερικής καύσης δεν ξεπερνά το 40%, και (3) το καύσιμο (βενζίνη ή ντίζελ) δεν είναι 100% καθαρό αλλά έχει πρόσθετα/προσμίξεις πχ. θειούχες ενώσεις, δεν έχουμε 100% μετατροπή σε αέριο CO2 και υδρατμούς, αλλά ατελή καύση με παράλληλη παραγωγή υποπροίοντων η συσσώρευση των οποίων είναι επικίνδυνη τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τη δημόσια υγεία: Βενζίνη/Ντίζελ + Ο2 + Ν2 --> THC + CO2 + CO + NOx + SOx + PM + Η2Ο ,όπου: THC : άκαυστοι υδρογονάνθρακες CO2 : κύρια εκπομπή, συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (αποτελεί τη βάση υπολογισμού τελών σε πολλές χώρες) CO : μονοξείδιο του ανθρακα, άοσμο, άχρωμο δηλητήριο NOx : οξείδια του αζώτου, αντιδρούν με νερό παράγοντας όξινη βροχή, προκαλούν εξάρσεις άσθματος και αναπνευστικά προβλήματα SOx : οξείδια του θείου, αντιδρούν με το φώς παράγοντας αιθαλομίχλη PM : σωματίδια αιθάλης, σε νανο-κλίμακα (DEP) είναι καρκινογόνα, προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, αιθαλομίχλη Να δούμε τώρα πως η φυσικοχημεία συνδέεται πρακτικά με το πρόβλημα: 1) Χοντρικά, οι κινητήρες βενζίνης παράγουν περισσότερο τους 3 πρώτους ρύπους (ιδιαίτερα CO και CO2), ενώ οι ντίζελ ευθύνονται περισσότερο για την εκπομπή των 3 τελευταίων (ιδίως NOx και PM). 2) Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα NOx είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τη δημόσια υγεία δ(κάτι σαν την ισχυρή συσχέτιση τσιγάρου - καρκίνου του πνεύμονα, μόνο χειρότερα, γιατί τα ΝOx παράγονται κατά κάτι εκαττομύρια τόνους το χρόνο και τα εισπνέουμε ΟΛΟΙ), οπότε η έμφαση έχει περάσει από τη μείωση CO2 σε μείωση ΝΟx. 3) Kαι επειδή τα ντίζελ παράγουν περισσότερο NOx απ'ότι τα βενζινοκίνητα, οι απαιτήσεις των προδιαγραφών είναι μεγαλύτερες για τα πρώτα. Έτσι ενώ οι προδιαγραφές ΕU5 απαιτούσαν τα ΝΟx να μειωθούν κατά 28% στα ντίζελ σε σχέση με τις προηγούμενες EU4, τα τελευταία (περσινά) στάνταρ EU6 επέβαλλαν διπλάσια μείωση 55% σε σχέση με τις ΕU5. Αντίθετα, οι απαιτούμενες μειώσεις για τα βενζινοκίνητα άλλαξαν από 25% για EU4->EU5 σε 0% (ΜΗΔΕΝ = ΚΑΜΜΙΑ μειωση!!!) για EU5->EU6. 4) Οι όλο και αυστηρότερες προδιαγραφές που επιβάλλουν οι νέεες νομοθεσίες (που παρεπιπτόντως αναθεωρούνται κάθε 4-5 χρόνια) συνεπάγονται αυξανόμενες πιέσεις στους κατασκευαστές καθώς μη έγκαιρη συμμόρφωσή τους οδηγεί όχι μόνο σε τσουχτερά πρόστιμα αλλά και συρίκνωση του μεριδίου αγοράς λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού. 5) Συνεπώς οι κατασκευαστές συνεχώς ερευνούν και αναπτύσουν τεχνογνωσία/τεχνολογία ώστε μεσοπρόθεσμα (4-8 χρόνια) να βελτιώνουν τις εκπομπές της τρέχουσας γκάμας κινητήρων τους ή/και μακροπρόθεσμα (8-12 χρόνια) να προχωρουν στο σχεδιασμό και παραγωγή νέων μηχανικών συνόλων. Στην πρώτη περιπτωση υιοθετούνται λύσεις που συνήθώς επεμβαίνουν στο σύστημα εξάτμισης (π.χ. "παγίδα" NOx). Όπως και να έχει η έρευνα και ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών έχει υψηλό κόστος το οποίο αναπόφευκτα μετακυλιέται στον καταναλωτή, ενώ η εφαρμογή τους συμβάλλει στη περαιτέρω αύξηση της πολυπλοκότητας των πετρελαιοκινητήρων (που ήδη είναι φορτωμένοι με DEP, EGR, common rail, κύκλωμα προθέρμανσης κτλ) 6) Δυστυχώς προσφάτως το σκάνδαλο "VW dieselgate" εδειξεΔυστυχώς προσφάτως το σκάνδαλο "VW dieselgate" εδειξε ότι υπάρχει και μια εναλλακτική λύση για την μείωση ρύπων.... απλά να "κλέψεις έξυπνα στο ζύγι", δηλ. να επινοήσεις τεχνάσματα (hardware συσκευές ή λογισμικό εξαπάτησης) που δείχνουν χαμηλούς ρύπους κατά τους επίσημους ελέγχους, αντί να εφεύρεις πραγματικά έξυπνες πατέντες που όντως χαμηλώνουν τους ρύπους. 7) Τέταια συμβάντα προκαλούν κακυποψία γύρω από τη λειτουργία των ντίζελ ξεκινώντας νεό (φαύλο) κύκλο πιο προσεκτικού ελέγχου και αξιολόγησης των εκπομπών τους και επιβολή ισχυρότερων προδιαγραφών. Ως σχετικό παράδειγμα αναφέρω το θέμα που προέκυψε προσφάτως με το Nissan Qashqai 1.6 DCI στην Κορέα. O εν λόγω ντίζελ κινητήρας είναι της Renault, ενσωματώνει πολλές τεχνολογίες που έχουν προκύψει από την εμπλοκή της στην F1 και θεωρείται από τους καλύτερους/αποδοτικότερους στην κατηγορία του. ¨Φοριέται' δε εκτός από τα μοντέλα της Renault (Megane/Scenic/Kadjar), και από τα Νιssan Qashqai/X-trail, καθώς και από τη Μercedes C-class. Οι Κορεάτες λοιπόν, μετά την πολύχρονη παραμονή του Qashqai στην κορυφή των πωλήσεων στην Ευρώπη, αποφάσισαν να εισάγουν το και στην τοπική τους αγορά μέ τον συγκεκριμένο ντιζελοκινητήρα. Μετά από αυστηρό έλεγχο ρύπων (λόγω σκανδάλου VW) oi ειδικόι ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο υπό ορισμένες συνθήκες λειτουργίας εξέπεμπε ΝΟχ πολλαπλάσιο του επιτρεπτού (σας θυμίζει τίποτα??). Αυτό΄που γινόταν ήταν ότι το σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων EGR που υπήρχε ως λύση για τη μειωση των ρύπων, ήταν ρυθμισμένο να δουλεύει σε συγκεκριμένο φάσμα θερμοκρασίας και όχι συνέχεια γιατί συνεχόμενη λειτουργιά του προκαλούσε υπερθέρμανση του κινητήρα. Ετσι, για παράδειγμα, σε θερμοκρασιες άνω τωn 35C περιοριζόταν η λειτουργία του για να διασφάλιστεί η αξιοπιστία του κινητήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνoνται οι ρύποι. Αυτό το είδαν οι Κορεάτες γιατί υποψιασμένοι από την υπόθεση VW, έκαναν ελέγχους πέραν των κλασσικές εργαστηριακές συνθήκες (25C), όπου φυσικά ο δούλευε ρολόι. Ακολούθησε πάγωμα εισαγωγών και μηνύσεις. Φυσικά η υποθεση αύτή δε μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της VW αφού δεν αφορά εγκατάσταση υλικού/λογισμικού, δείχνει όμως πόσο δύσκολο έχει αρχίσει να γίνεται ο συνδυασμός χαμηλών εκπομπών - χαμηλού κόστους εξέλιξης/πολυπλοκότητας. Δηλαδή αν εταιρίες όπως η Renault, με τεράστια τεχνογνωσία (βλ. F1/Renault Trucks) στα ντίζελ, ανακοινώνουν ότι δεν θα ασχοληθούν με την εξέλιξη (μικρών) πετρελαιοκινητήρων πέραν της τρέχουσας δεκαετίας, τότε ποιο είναι το μέλλον τους??? Για την ιστορία τέλος αναφέρω τις παρακάτω τιμές (ΕU6) που αντιστοιχούν στα 2 ισχυρότερα μοτέρ που είναι διαθέσιμα για το Qashqai J11 (και τα δύο είναι 1.6L, 16V, εξ'ολοκλήρου από αλουμίνιο, με turbo και START-STOP); 1.6 DIG-T (βενζίνη): CO2 = 134-138 g/km = 1.18 φορές (ή +18%) περισσότερο από τον 1.6 DCi 1.6 DCi (πετρέλαιο) : NOx = 41 mg/km = 4.5 φορές (ή +350%) περισσότερο από τον 1.6 DIG-T Δέστε και εδώ (EU5) http://www.which.co.uk/cars/driving/dri ... s-for-nox-

    23
 • KKE

  Ανέβασα βίντεο στο άρθρο ''308 vs Astra vs Golf'' που δείχνει την ανωτερότητα του Peugeot 308 GTi 270 στο Nurburgring και το σβήσατε. Τώρα μου στείλατε email για την άποψη στο άρθρο; Σιγά μην ξανα συμμετάσχω στην προπαγάνδα υπέρ το λουκανικάδων. Υπάρχουν ακόμα ιστοτόποι που είναι ελεύθεροι σε διαφορετικά σχόλια!!!!!!!!!!!!!

    20
 • el savio

  Den kserw pws odhgoun merikoi kai grafoun gia kati apisteutes katanalwseis me benzinh. Egw me Audi A5 1.8T 180HP ekana A8hna 8essalonikh kai pisw me to cruise control sta 120km/h kai mesh pragmatikh katanalwsh 6.4lit/100km. Gia poio logo na parw diesel? Kai opoia oikonomia na kanw ap to kausimo to mono sigouro einai oti 8a ta plhrwsw se blabes. Ola ta sugxrona diesel einai zhmiarika giati einai apisteuta poluploka. Ase pou den mou aresei ka8olou na akougetai to autokinhto mou san trakter kai stis 3500 strofes na psofaei.

    20
 • pan

  προσωπικα, εχοντας στην κατοχη μου μονο 5 χρονια , ενα μικρο diesel, εχω κανει αποσβεση οχι μονο την διαφορα απο εναν βενζινοκινητηρα, αλλα ολοκρηρο το ποσο που δαπανησα. κοντευω τις 200000. και ουτε λογος για καπνισμα , θορυβο η τριξιμο. Επιπλεον καθολου ζημιες , αλλαξα μονο προληπτικα ιμαντες (στις 150000). και ολα αυτα παροτι το οδηγαμε 2 διαφορετικα ατομα (η γυναικα μου μαλιστα εμαθε πανω σε αυτο)

    17
 • σπυρος

  Ας μιλησουμε με πραγματικα νουμερα.αθηνα γιαννενα με fiat 500l 1,3 diesel εκαψα 14,ευρω και με κανονικες ταχυτητες.στην επιστροφη που το πατησα εκαψε 21 ευρω.και με τιμη αγορας στα επιπεδα ενος λιγοτερο εξοπλισμενου 500l με βενζινοκινητηρα.λογω το οτι ηταν πινακιδωμενο.για την πολη μεσα δεν το συζηταω ποση οικονομια κανει.οσο καιρο το εχω εχει μεση καταναλωση πραγματικη σε ολες τις συνθηκες 5,6 l/km.

    15
 • Κωνσταντίνος

  Σε πραγματικές συνθήκες κίνησης, δε νομίζω ότι οι diesel τείνουν να χάσουν το πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης από τους βενζινοκινητήρες. Επίσης, οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις (ρεπρίζ) ενός diesel είναι εφάμιλλες με ενός αντίστοιχου βενζινοκίνητου. Άρα τα diesel έχουν ακόμη πλεονεκτήματα έναντι των βενζινοκίνητων. Έχουν ωστόσο το μειονέκτημα της υψηλότερης τιμής αγοράς και της ευαισθησίας στην ποιότητα καυσίμου.

    15
 • ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΣ

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΩΝ....ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ SUV ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ? ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ SUV 1.4 TURBO, ΚΑΙ ΑΜΑ ΔΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 9ΛΤ/100 ΧΛΜ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΡΥΠΟΙ (ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ) ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΙΖΕΛ, ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΟΥΡΙΑΣ? ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΗΔΗ ΠΟΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΠΩΣ PEUGEOT/CITROEN. ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΕΣΑΣ...ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΑ ΓΡΑΦΩ... ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΙΧ ΕΙΝΑΙ ΝΤΙΖΕΛ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2017? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

    9
  • autotriti

   Απάντηση: Δημοσιευουμε ξανα και ξανα τις πραγματικες καταναλωσεις των αυτοκινητων. Δεν ισχυει το οτι τα SUV εχουν το μεγαλυτερο μεριδιο στις πολεις. προηγουνται μικρα και μικρομεσαια. Οι καταναλωσεις των SUV με νεας τεχνολογιας βενζινοκινητηρες ειναι αρκετα χαμηλοτερα απο τα 9 λιτρα.Εχουμε πολλες φορες ενημερωσει για τα diesel με ουρία, αλλα ειναι ελάχιστα τα SUV με ουρια (Tiguan, Ateca, Peugeot 3008). Ειναι επισης ανακριβες οτι στην Ευρωπη το diesel ειναι πλειοψηφια. Το αντιθετο ισχυει.

     5
 • Θανος

  Και εγώ αναρωτιέμαι, πέρα από δηλώσεις τύπου "επιβεβαιωμένες πληροφορίες από στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών" κτλ κτλ, παρακολουθεί κανείς την αγορά να δει αν όντως βγαίνουν καινούριοι diesel κινητήρες; Δεν είναι δύσκολο, από μία ματιά στη λίστα των νέων κινητήρων ανα όχημα, μέχρι το ίδιο το εξώφυλλο του σημερινού auto triti, να διαπιστώσει κανείς πως σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν επενδύσει σε σούπερ σύγχρονους diesel κινητήρες ενός ή δύο τούρμπο και σε μεγάλη γκάμα κυβικών. Αν τώρα μιλάμε για το 2025, τότε ναι, φαντάζομαι πως θα οδηγούμε όλοι ενα μικρομεσαίο Tesla. Μέχρι τότε όμως; Και κάτι ακόμα, ποιος αληθινά πιστεύει πως ένα τρέχον οικογενειακό 1.4-1.6 αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης μπορεί να πλησιάσει την οικονομία ενός αντίστοιχου πετρελαίου; Για να μην μιλήσω για την απόσβεση όχι μόνο στην αρχική διαφορά τιμής λόγω κινητήρα, αλλά και σε μέρος της αξίας του οχήματος (φυσικά με την προυπόθεση πως κάνουμε χλμ). Φυσικά δεν αναφέρομαι σε υβριδικές λύσεις, αλλά σε down to earth μεσαίας κατηγορίας οχήματα. Την καλησπέρα μου!

    14
 • Κυριακος Καλυβας

  Αυτό που κάνετε παραπέμπει σε στρατευμένη δημοσιογραφία.Το diesel είναι τιμιοτερο καύσιμο σε όλους τους τομείς και το γνωρίζετε.Οσοι μιλούν για περισσότερους ρυπους,θα πρέπει να μάθουν ότι ή βενζίνη για την παραγωγή της απαιτεί περισσότερη ενέργεια και κατά συνέπεια περισσότερους ρύπους για τη διύλιση της.Αν σε αυτό προσθέσουμε τη διαφορά κατανάλωσης,τότε ίσως μιλάμε για μία διαφορά της τάξης του 100% αύξησης ενεργειακού κόστους και ρύπων.

    13
 • tony

  Φίλε loeb, πρέπει να γνωρίζεις ότι πολλοί οδηγοί ταξί ( μου το έχει παραδεχτεί οδηγός ταξί χωρίς ίχνος ντροπής ), αφαιρούν το φίλτρο μικροσωματιδίων dpf, από τα οχήματά τους καθώς με τα πολλά χλμ που κάνουν χρειάζεται αλλαγή πιο σύντομα και το κόστος είναι πολύ υψηλό. Ειδικά όταν ένα ταξί κάνει εντός Αθηνών 30.000 km τον χρόνο πχ. Υπάρχει δε ειδικό πρόγραμμα που τσιπάρεις τον εγκέφαλο ( τον ξεγελάς ) ώστε να νομίζει ότι υπάρχει το φίλτρο στο αυτοκίνητο. Αυτό γίνεται γιατί χωρίς το φίλτρο το αμάξι δεν μπορεί να εκκινήσει. Ουσιαστικά hackaρουν το μηχανισμό αναγνώρισης φίλτρου χωρίς να έχουν φίλτρο. Γιαυτό πολλές φορές βλέπεις μούργα και μαύρο σύννεφο να βγαίνει από πίσω στην εξάτμιση ( χώρια κτεο, κακή συντήρηση, ξεκάπνισμα, κλπ ). Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν έχω τίποτα με τον κλάδο, απλά παραθέτω αυτά που μου είπε επαγγελματίας οδηγός ταξί. Η κατάσταση είναι χειρότερη ειδικά με moter euro 3 και 4.

    13
 • Hλίου φαεινότερον

  Eχω προσωπικο ΙΧ ενα διλιτρο rav4 βενζινη και εταιρικο ενα duster 1.5 diesel .Το ΙΧ κανει πολυ λιγα χλμ το χρονο ,περιπου 12 με 15 χιλιαδες ,το duster κανει περιπου 30.000 και αυτο λόγω του οτι ειναι οικονομικοτερο .Σαν αυτοκινητα δεν συγκρινονται ,ο ατμοσφαιρικος της toyota ειναι πολυ πιο ευχαριστος και το rav πολυ καλυτερο στο δρομο .Aπο την αλλη το duster πολυ οικονομικοτερο σε καταναλωση και αξιοπρεπεστατο στο δρομο .Ναι κροταλιζει ,ναι το καθολου γραμμικο φουσκωμα της ροπης λογω τουρμπο με εκνευριζει αλλα την οικονομια του δεν μπορω να την παραβλεψω .Αν ακριβαινει το πετρελαιο και πλησιασει την βενζινη ,και μπορεις να μεινω κατω απο τις 20000 χμλ το χρονο τοτε επιλεγεις βενζινη και ατμοσφαιρικο .Με αυτες τις τιμες καυσιμων (+40 λεπτα η βενζινη) και για πανω απο 20000 το χρονο συστηνω πετρελαιο .Κανεις θυσιες σε λειτουργια ,κινδυνους σε μαπα καυσιμο αλλα ειναι πολλα τα λεφτα για να παραβλεψεις την οικονομια του ντιζελ . Τελος η εμπειρια εχει δειξει οτι μια υπουργικη αποφαση μπορει απο την μια μερα στην αλλη να ανατρεψει το πλεονεκτημα του ντιζελ και να στειλει χιλιαδες ευρω στον κουβα.

    13
 • travoltas

  Diesel μόνο σε SUV 4X4, ταξί, λεωφορείο, νταλίκα, πλοίο, μπουλντόζα. Τα καινούρια βενζίνης είναι πραγματικά εκπληκτικά. Εκτός του ότι δεν κροταλίζουν σαν κουνημένοι κουμπαράδες, έχουν απόκριση παντού και είναι δυνατά. Ασε που δεν στρίβεις με την αδράνεια και αν χρειαστεί έχεις γκάζι και σ.α.λ, να διορθώσεις. Επίσης άνετα παίζεις σε καταναλώσεις μέχρι 8 λίτρα/100 χλμ. Εντάξει με το diesel καις 1,5 λίτρο λιγότερο αλλά το χεις προπληρώσει για τα καλά. Δεν συζητάω καν το ενδεχόμενο να ξυπνήσουν οι φωστήρες μας αύριο και να πούνε "πως θα τους πάρουμε τα φράγκα πάλι;"

    13
 • Ιωαννης

  Ok! Κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις νόμους και αποφάσεις οι λαοί πρέπει να συμορφώνωνται.. ΟΧΙ εγώ δεν το κανω πήρα ντίζελ το 2014 γιατί κάνω 200 χιλιόμετρα την ημέρα και θα εξακολουθώ να τα κάνω για πολλά χρόνια ακόμη εκτός αν μου πάρουν αυτοκίνητο αυτοί που μου λένε να το πουλήσω και να πάρω βενζίνη...

    12
 • petros

  Καλα τα βενζινοκινητα αλλα εχουν ακομα δρομο να φτασουν τα πετρελαιοκινητα στην καταναλωση, αφηστε που οι εργοστασιακες καταναλωσεις ειναι αλλα για αλλα! Κι επισης μην ξεχνατε οτι στα πετρελαιοκινητα το κοστος σερβις ειναι μικροτερο και σε πιο αραια διαστηματα.

    11
 • Gmike

  Αδικα μαλωνετε.Τοσο το Ντιζελ οσο και η βενζινη εχουν πεθανει.Απλα δεν το ξερουν ακομα.Καλημερα ηλεκτροκινηση.

    10
 • tsax

  Οντως πεθανε το ντιζελ μονο 7 στα 10 αυτοκινητα πουλαει. Να σας δω ξερολες σε καμια πενταετια ποσο θα τα πουλατε τ αμαξια σας που δεν θ αξιζουν μια

    10
 • Γιαννης

  Κραζετε χωρις να διαβασετε το αρθρο μου φαινεται! Ουτε αυριο θα γινει αυτο ουτε μεθαυριο! Οταν ομως τα νεα στανταρντς στις εκπομπες ρυπων ειναι τετοια που δε θα τα καλυπτουν οι κινητηρες, οταν οι αυτοκινητοβιομηχανιες λενε οτι δε μπορουν να εξελιξουν τους κινητηρες τους για τα νεα στανταρντς, τοτε το diesel θα πεθανει σιγα αργα και σταδιακα!

    10
 • Geo Papa

  Θα σας αναφέρω τα προσωπικά συγκριτικά μου στοιχεία και βιώματα: ΑΘΗΝΑ (κέντρο) - ΧΑΛΚΙΔΑ - ΑΘΗΝΑ (καθημερινή εργασία 160 χλμ συνολικά) Με το παλιό (αντιρρυπαντικό) αμάξι ένα C2 1600 cc έκαιγα στην καλύτερη 6,3 lit/100 χλμ Τώρα με το DIESEL (Euro 6) πάλι 1600 cc καίω (κατά μ.ο) --> 3,8 lit/100 χλμ. ΚΑΝΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

    9
 • kostas

  Κατοχος ντιζελ, μετανιωμένος. Αγόρασα πριν πεντε χρονια το Yaris, απο το οποίο ειμαι απολυτα ευχαριστημένος, όμως κάνω 12.000 χλμ. το χρόνο μέσα στην πολη. αν ειχα παρει το 1,33 θα είχα γλιτώσει 3.000 χιλιάρικα. Κια όσο για τη κατανάλωση; Είμαι προσεκτικος και το trip δεν δειχνει πάνω από 6,5 λίτρα.

    9
 • Raimon

  Το ότι το το γερμανικό group πήγε κατα διαολου στους diesel δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει το ντίζελ...Ξέρουμε τον λόγο για τον οποίον γίνεται αυτό και γράφεται ότι σας έρθει...Το ότι οι κορυφαίοι ντίζελ κινητήρες αυτοί την στιγμή είναι της renault και της peugeot μάλλον δεν μπορούν να το χωνέψουν τα περιοδικά και οι γερμανοτσολιάδες...Επίσης αυτοί που γράφουμε για ντίζελ και σχολιάζουν έχουν προσωπική εμπειρία?Τι να συγκρίνεις οικονομία ροπή ,οικονομία και αντοχή στον χρόνο...Το ότι βγαίνουν καινούριοι κινητήρες diesel ακόμα είναι επειδή πέθανε το ντίζελ ε!Προπαγάνδα είναι αυτό με σκοπό τα μπουρδέλα τα group που πάνε απατά...ντε περαστικά σας και να ξέρετε επίσης ότι τα ντίζελ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο ποσοστό από βενζινας....Σε απάντηση autotriti καλά θα ήταν να το ψάξεις πριν απαντας ότι να ναι...

    5
  • autotriti

   Απάντηση: Το ότι η Renault έχει ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει τους Diesel, το γνωρίζεις φίλε Raimon υποθέτουμε, έτσι; Εκτός αυτού, πόλεις όπως το Παρίσι, το Όσλο και η πόλη του Μεξικού καταργούν ήδη την κυκλοφορία των diesel στο εσωτερικό τους. Πρόκειται για θέμα παγκόσμιας επικαιρότητας...

     3
 • expert

  Καμία σχέση οι κινητήρες βενζίνης με τους αντίστοιχους πετρελαίου. Εννοείται ότι εκτός της κατανάλωσης οι νέοι βενζινοκινητήρες έχουν όλα τα χαρακτηριστικά καλύτερα απο τους diesel που το τραγικότερο τους πρόβλημα είναι το κόστος όταν προκύψουν επισκευές. Αντλίες καυσίμου, μπέκ, φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων (DPF), συχνοί καθαρισμοί δεξαμενής καυσίμου όλα αυτά είναι (ψωμοτύρι) ειδικά σε όσους κυκλοφορούν Αττική από εκεί και πέρα καλύτερα να μην συζητ'ησουμε ενδεχόμενες σοβαρότερες επισκευές γιατί το κόστος είναι απαγορευτικό.

    8
 • Παπαδάκης Αντώνης

  Το Diesel σίγουρα δεν είναι για την πόλη και σκοπός των κυβερνήσεων (βλέπε Γαλλία) είναι να σταματήσουν την κυκλοφορία τους εκεί. Εγώ που μένω επαρχία τυχαίνει να έχω και Diesel και Υβριδικό, οπότε μπορώ να ξέρω με σιγουριά ότι στη πόλη, όταν πάω, παίρνω το Jazz ενώ για ταξίδια το Focus. Όσο αφορά το κόστος χρήσης γενικά είναι ίδιο (σέρβις, λάστιχα κ.α.) αλλά το κόστος σε καύσιμο το Diesel είναι αλλού. Με 50€ κάνω 1.000 χλμ (προφανώς λόγο του ότι κινούμε επαρχία) με μια μέση κατανάλωση στα 4.3 με 1,15€/λίτρο. Με το Υβριδικό με 70€ κάνω 1.000 με μια μέση κατανάλωση στα 5 με 1,4€/λίτρο. Το Diesel απλά στην πόλη υποφέρει ενώ στον ανοικτό δρόμο είναι το στοιχείο του. Το Diesel σίγουρα δεν θα πεθάνει με την έννοια που την εννοεί το άρθρο απλά θα υπάρξουν μόνο ακριβά μοντέλα και προφανώς επαγγελματικά και αγροτικά. Το σίγουρο πάντως θα είναι ότι τα μεταχειρισμένα Diesel θα πάρουν πάνω σε τιμή μια και δεν θα μπορείς να πάρεις καινούριο. Όσοι το χρησιμοποιούν εκτός πόλη γνωρίζουν ότι ένα Diesel αυτοκίνητο απλά είναι μονόδρομος. Και ας μην μιλήσω για φορτηγά και επαγγελματικά που φορτώνονται.

    7
 • Καρολίνα Σάββα

  Βενζίνη κ μόνο βενζίνη !! Θ ανεβει κ η φορολογια - τελη στα υβριδικα κλπ κ δυστυχως θα την πατησουν οσοι τα πηραν για οικονομια.

    7
 • Aggelos

  el savio θα σου απαντήσω που λες για το 6,4 που καις και για ζημιές σε ντίζελ.Εκανες μία μέτρηση με 120 km/h και σου έγραψε 6,4.Αφου δεν καίει όπως λες γιατί δεν πηγαίνεις 140 και 160 ?Απλά γιατί εκεί θα δεις 10 στην κατανάλωση.Στα 120 ένα diesel είναι κοντά στα 5.Οσο για της ζημιές που λες έχεις κάποια εμπειρία?Γιατί εγώ έχω από audi και ξέρω το τι ζημιά βγάζουν.Τα diesel φίλε μου αντέχουν από 600.000 km και πάνω ...Ξέρεις γιατί?Γιατί είναι πιο δεμένη κινητήρες για να αντέχουν την υψηλή θερμοκρασία.Τουλαχιστον φίλε ελπίζω να μην πιάνεις την αριστερή λωρίδα με τα 120 που πας για να μην έχεις κατανάλωση πάνω από 6,4 και ΑΣΕ τους υπόλοιπους με diesel να χαρούν χωρίς να κοιτάνε την κατανάλωση...Όταν γράφεται καλό είναι να ξέρεις και για τα δύο και να τα βάλεις στην ζυγαριά....Ελληνικό φαινόμενο ότι όλοι γνωρίζουν χωρίς να ξέρουν την τύφλα τους

    6
 • Κυριακος

  Αυτό που πεθαίνει δεν είναι το diesel αλλά τα κέρδη του κλαδου και οι δημοσιογράφοι της αυτοκίνησης. Σε μία γενική τάση για πετρελαίοκινηση οι αυτοβιομηχανιες χάνουν χρήματα από τις μικρές πωλησεις,λόγω μεγάλης διάρκειας ζωής τους και των μεγάλων διαστημάτων service. Για αυτό το λόγο προσπαθούν να στρέψουν το καταναλωτικό κοινό προς την βενζινη,έστω πρόσκαιρα και χρησιμοποιώντας κάθε μέσο,κάνοντας μία παράκαμψη στην εξέλιξη των diesel που θα τους αποφέρει κάποια μεσοπροθεσμα κέρδη.

    6
 • Jimakos

  Από το 2007 έως και τώρα έχω αλλάξει 3 εταιρικά αυτοκίνητα . Golf Tsi 140ps , Opel astra turbo 140 ps βενζινοκίνητα και τώρα golf station vagon 105 ps Diesel . Η διαδρομή μου δεν έχει αλλάξει αυτά τα 10 χρόνια και τα ετήσια χιλιόμετρα μου είναι 23-25 χιλιάδες . Από την ανάλυση του λογιστηρίου προέκυψε πως σε βενζίνες τα εξοδολόγια είχαν μέσο όρο τα 250 / μήνα ενώ με το golf diesel δεν έχουν ξεπεράσει τα 100 ευρώ \ μήνα . Επίσης η ροπή του τωρινού μου golf δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα προηγούμενα δυο αυτοκίνητα . Για εμένα το diesel είναι μονόδρομος

    6
 • Νάσος

  Η βετζίνη έχει πεθάνει χρόνια τώρα λόγω υγραερίου . Το ντίζελ πεθαίνει κ αυτό. το υγραέριο θα πεθάνει λόγω cng (φυσικού αερίου) , το οποίο είναι και το πιο συμφέρον ακόμα και από το πετρέλαιο ,μη ρυπογόνο . Άρα καλώς πεθαίνουν όλα αυτά . πάμε σε βετζίνες , κατευθείαν μετατροπή φυσικό αέριο με την αγορά (ή γνήσιο φυσικό από το εργοστάσιο) και είμαστε μια χαρά .

    6
 • filippos_kar

  Αθήνα - Γιάννενα - Αθήνα, με 3 άντρες 100kgr και βάλε ο καθένας, 43euro diesel με c4 1.6 90hp!! Τα λέμε...

    6
 • savvas

  Ενδιαφερον το αρθρο αλλα το βρισκω λιγο υπερβολικο σε βαθμο προπαγανδας υπερ των βενζινοκιντηρων. Ολα ειναι καλα αναλογα με τις αναγκες του καθενος. Παντως αυτο για τη διαρκεια ζωης των diesel κινητηρων ουσιαστικα δεν εχει αποδειχθει ακομη γιατι τα μονα μακροχρονα παραδειγματα που εχουμε ειναι των μεγαλων diesel κινητηρων 2,0 λιτρα και ανω. Εμεις μεγαλωσαμε με ενα opel kaddett 1,2 λιτρα και πριν το δωσουμε για αποσυρση ειχε κατι παραπανω απο 800,000 χλμ μετα απο 23 χρονια με ενα συμπλεκτη αλλαγμενο ολο κι ολο. Αρα ειναι λιγο ακυρα τα σχολια για μακροζωια. Απο προσωπικη εμπειρια ναι το diesel καιει πολυ λιγοτερο και ειναι πιο ευχαριστο στην οδηγηση εκτος πολης. Αλλα ετσι και σου βγαλει ζημια τα ανταλλακτικα των κινητηρων τους τα χρυσοπληρωνεις σαν να φουλαρες πολλες φορες ακομα ενα ντεποζιτο ενος βενζινοκινητου. Διαλεγεις και περνεις οτι νομιζεις πως καλυπτει καλυτερα τις αναγκες σου και τελειωνει τι θεμα. Στο κατω κατω οι κατασκευαστες πανε με τα νερα της εποχης...

    6
 • Σρακ

  Φίλε ΚΚΕ..Για το autotriti είναι αδιανόητο όπως κατάλαβες να υπάρχει ένα αμάξι καλύτερο από το golf η group γενικά.Πολυ κόλλημα εσείς στο autotriti με τα ντίζελ ξαφνικα βλέπουμε και τον λόγο δεν μπορούμε να καταλάβουμε η μάλλον κάπου πάει το μυαλό μας.Το diesel στην Ευρώπη θα κρατήσει περισσότερο καιρό από το autotriti εάν συνεχίσει να είναι τόσο αντικειμενικο...

    5
 • Μανος

  Αυτό ήταν ένα έξυπνο άρθρο από τον δημοσιογράφο του AUTOTRITI και τα κατάφερε πολύ καλά . Βρήκε να ασχοληθεί με κάτι που πονάει ΚΑΙ ξέρει πολύ καλά τι εστί diesel και αν πεθάνει και πότε... ωραίο το κόλπο αυτό αλλά καλό είναι να βάλει και λίγο νερό στο κρασί του και να δει την πραγματικότητα πως έχει , γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανία τον διαψεύδει προς το παρών γιατί όλες συνεχίζουν να παρουσιάζουν νέα μοντέλα με diesel κινητήρες και μη μου πείτε τώρα για την ΤΟΥΟΤΑ με το CHR γιατί θα σας απαντήσω ότι η συνταγή δεν τις βγήκε όσο αφορά τους κινητήρες( σαν αυτοκίνητο είναι πολύ ωραίο ) . Αν συνεχίσετε να επιμένετε με τέτοια ρεπορτάζ το τι θα γίνει το 2025 ή το 2030 θα σας περάσουν για συριζαίους και θα σταματήσει ο κόσμος να ασχολείται μαζί σας ……… όπως και εγώ που διαβάζω AUTOTRITI από όταν βγήκε ...

    5
 • Πανος

  Εν ολιγοις. Αν οι περισσοτερες διαδρομες που κανετε, ειναι αστικες και κυριως συντομες (κατω απο 10 χλμ), τοτε βενζινη. Αν οι διαδρομες που κανετε συνδυαζουν κινηση εκτος πολης και αστικες διαδρομες μεγαλυτερες των 10χλμ. τοτε πετρελαιο. Ο λογος που επισημαινω τη συχνοτητα μικρων αστικων διαδρομων, ακουει στο ονομα DPF, φιλτρο παρακρατησης σωματιδιων, στους κινητηρες diesel. Το DPF ειναι στανταρ στους πετρελαιοκινητηρες Euro5 και πανω και για να λειτουργησει αποτεκεσματικα πρεπει να φτασει στη σωστη θερμοκρασια. Οι συχνες μικρες αστικες διαδρομες, δεν εξασφαλιζουν αυτη τη σωστη θερμοκρασια λειτουργιας, το φιλτρο μπουκωνει (παρα το μηχανισμο αυτοκαθαρισμου που διαθετει και φθειρεται κοστιζοντας ουκ ολιγα λεφτα για την αντικατασταση του. Διαμενω μονιμα εξωτερικο και ειμαι κατοχος αυτοκινητου diesel Euro4 που δεν εχει DPF. Επειδη το προφιλ οδηγησης μου αποτελειται ακριβως απο καθημερινες μικρες διαδρομες των 2-3 χλμ. αναγκαστικα η επομενη επιλογη μου θα ειναι βενζινοκινητηρας. Κατα τ'αλλα οι κινητηρες diesel εξακολουθουν να διατηρουν τα πλεονεκτηματα της χαμηλοτερης πραγματικης καταναλωσης κατω απ'ολες τις συνθηκες και φυσικα της μεγαλυτερης διαρκειας ζωης οταν κανεις δεκαδες χιλιαδες χιλιομετρα καθε χρονο. Ειναι ομως πιο απαιτητικοι στη συντηρηση.

    5
 • Νίκος

  Η λύση είναι απλή, λιγότερη ιπποδύναμη. Πότε ένα δίλιτρο diesel έβγαζε 210 και 240 άλογα αντίστοιχες ιπποδυνάμεις τις βενζίνης;; Αφήστε τις κινδυνολογίες και τις προφητείες...

    5
 • Kostas

  Νέος Κινητήρας diesel 1.6 lt. i-DTEC 120 ίππων 30,6 χργμ στις 2.000 σαλ, και 3,9 κατανάλωση για το νέο Honda Civic ….. είπατε τίποτα κύριοι Γερμανοί, που το 1000αρακι turbo βενζίνης του νέου Octavia σας δεν πέφτει με τίποτα κάτω από τα 7 λίτρα σε πραγματικές συνθήκες???….. Πεθαίνει τελικά το Diesel?

    4
 • Μήτσος

  Για τα NOx γίνεται ψεκασμός ουριάς σε μεγάλα diesel οχήματα. Ίσως το εφαρμόσουν και στα μικρά.

    4
 • ΟΧΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

  Γαιδουράκια αντί των ηλεκτρικο-υβριδικο-βενζινο-whatever_the_fuel_is-τουτουνιών.Και για τρελά παντιλίκια, κατανάλωση βαλεριάνας πριν το καβάλημα...:-)

    4
 • ΦΥΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΑ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΚΡΙΒΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΑΜΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    4
 • Νικόλαος Τσουκαλάς

  Στην ήπειρο (Ευρώπη) όπου όλοι γεννιούνται δημόσιοι υπάλληλοι στη λογική, εκπαίδευση για να εμπεδώσουν οτι υπάρχει και ιδιωτική πρωτοβουλία, και με προοπτική τη σύνταξη (πιο γερασμένα μυαλά μόνο στους βρυκόλακες), σ' αυτή την ήπειρο θα γίνουν όλα αυτά;Δηλαδή οι Αυστραλοί, οι Αμερικάνοι, οι Ιάπωνες, είναι όλοι δεύτεροι...Όλο το σενάριο, θυμίζει τον αριθμό 4 που είναι και επίκαιρος...:-) Έχω μια ερωτησούλα : αυτά τα "kingcab" με κρατικές πινακίδες, διάσπαρτα μέσα στην Αθήνα, μέχρι πόσα χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων κανονισμών θα βρίσκοναι στο λεκανοπέδιο; Ή μήπως αυτά είναι αριστερά και επομένως και καλά...;

    4
 • Casper

  1500 κυβικά τούρμπο πετρέλαιο, σε τετρακίνητο όχημα με 4 άτομα και μπαγκάζια, με AC αναμμένο, κατανάλωσε λιγοτερο απο ενα ντεπόζιτο 50 λίτρων πήγαινε-έλα Γιάννενα-Αθήνα με 120-130 χλμ και ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ !!

    3
 • Yan

  Ο φίλος Loeb νομίζω ότι θα έπρεπε να καταλάβει ότι τα ταξί-ψησταριές όχι μόνο δε θα απομακρυνθούν, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν (τα ίδια που βλέπει και τώρα) και να ρυπαίνουν πολύ περισσότερο αφού δε θα υπάρχουν νέα diesel για αντικατάσταση. Φαντάζομαι ότι δεν περιμένει κανείς να τρέξουν οι επαγγελματίες (και ιδιοκτήτες) των δρόμων να αντικαταστήσουν τα σαράβαλα με πανάκριβα (κυρίως στη συντήρηση) ηλεκτρικά ή υβριδικά. Και καμία κυβέρνηση δε θα τα έβαζε μαζί τους για να του υποχρεώσει να τα αλλάξουν...

    3
 • TD

  Πριν μερικά χρόνια το diesel ήταν απαγορευμένο στις πόλεις γιατί είχε ρυπους και έστρεφαν τον κόσμο στην βενζίνη, μετά το επέτρεψαν γιατί δεν είχε ρύπους και έστρεψαν τον κόσμο στο diesel τωρα θέλουν να καταργήσουν το diesel και να ξαναστρέψουν τον κόσμο αλλού Ηλεκτρικά, Υδρογόνο, αέριο, κουρδιστά. Πολύ δούλεμα απο όλους και μας πάνε εκεί που θέλουν θελουμε δεν θέλουμε.

    3
 • Ανδρεας

  Ειμαι υπερ του πετρελαιου,και του αεριου(φυσικου κυριως). Αυτο που δε λεει κανεις απ'τους υψηλα ισταμενους,ειναι οτι η παραγωγη της βενζινης ειναι μεγαλη αγορα,και απασχολει παμπολλους εργαζομενους.Αυτοι τι θα γινουνε?κλεφτες??? Ετσι ειναι.Αν βαλουν ολοι αεριο,ολοι αυτοι θα γινουν ανεργοι.Και,φυσικα,την καραμελα του στυλ ''ρυπαινει= οχι καλο,θα πρεπει να τη φτυσουμε.

    3
 • Toyota Starlet

  Και εγώ όταν διάβασα τον τίτλο του συντάκτη σκέφτηκα πως δεν είνια λογική αυτή η στροφή στη βενζίνη. Μετά όμως είδα πως δεν είναι καθόλου απίθανα να συμβούν όλα όσα λέει. φοβάμαι και εγώ πως όπως ο τσίπρας κατέργησε τον ενφια, έτσι δεν θα ακριβύνει τη τιμή του ντιζελ... Αγόρασα corsa diesel πριν 6 μήνες, μόνο και μόνο για να γεμίζω με ένα 50ευρω. Αν ακριβύνει το ντιζελ κλαψτα χαράλαμπε. τώρα για τους κατασκευαστές, δεν ξερω τι θα κανουν με τους πετρελαιοκινητήρες και δεν με ενδιαφέρει. καλά κάνει η ευρωπαική ένωση και τους έχει στη μπούκα

    3
 • Kostas

  Η καλύτερη λύση είναι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Άμα υπήρχε τρόπος να μπει πολλαπλασιαστής στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα ήτανε το καλύτερο γιατί θες να βάλεις άμα πας ταξίδι πολλές αποσκευές ή οτιδήποτε άλλο. Και το ρεύμα στη μπαταρία με τη βοήθεια του πολλαπλασιαστή ούτως συ άλλος θα μειωνόταν γρήγορα.

    3
 • Sotiris

  Η στρουθοκάμηλος βάζει το κεφάλι στη γη. Για όσους δε θέλουν να δουν την αλήθεια, να εξηγήσω με απλά points: Πρώτον, τo diesel θα γίνει ακριβότερο από τη βενζίνη. Αυτή τη στιγμή στην Ελβετία για παράδειγμα, η βενζίνη κοστίζει 1.4 φράγκα το λίτρο και το diesel 1.95. Δεύτερον, οι κινητήρες βενζίνης είναι πλέον αρκετά οικονομικοί και ειδικά σε κινητήρες όπως Peugeot, Ford, BMW κλπ. Η διαφορά στις καταναλώσεις είναι μικρή και χωρίς όφελος. Τρίτον και το πιο σημαντικό για τις εταιρείες, η εξέλιξη μη ρυπογόνων κινητήρων diesel πέθανε γιατί οι περισσότερες έχουν παραποιήσει ήδη στοιχεία για να κυκλοφορεί το dieselaki σας στο δρόμο. Το diesel με μεγάλη ιπποδύναμη, μπορεί να μην καίει αρκετά, αλλά ρυπαίνει αρκετά και αυτό δεν αλλάζει. Καθώς τα στάνταρντ ρύπων στις περισσότερες χώρες μειώνονται, το diesel δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

    2
 • Alex

  Νομίζω ότι με τις καταναλώσεις, δεν είναι όπως ακριβώς τα γράφετε. Έχει φίλος μου την BMW την coupe την 2αρα με τον 2λιτρο με 190ps και 40 κιλά ροπή, πετρελαιοκινητήρα. Η μέση εργοστασιακή κατανάλωση είναι 4.1 λίτρα/100χλμ. Ποιο αυτοκίνητο βενζηνοκίνητο μπορεί να μου δώσει 40 κιλά ροπή τις επιδόσης της 2αρα κουπέ BMW με τον πετρελαιοκινητήρα με τα 190ps και να έχω μέση κατανάλωση 4.1 λίτρα. Αν μπορείτε βρήτε μου ένα βενζινοκινητήρα με 40 κιλά ροπή και τις επιδόσης της 2αρα και την κατανάλωσή της και να το αγοράσω. Και αν δεν βρείτε με 4.1 λίτρα, ας είναι και με 5 λίτρα, αρκεί να μου δίνει τις επιδόσεις και την ροπή της 2.20d Coupe. Γιατί η ροπή μετράει για εμένα, όπως και οι επιδόσεις της.

    2
 • Gianni

  Πως μπορούμε να διαβασουμε το συνολο των σχολίων; Γιατί είναι απενεργοποιήμένο το link του πληθους τους;

   
 • Dim

  είναι πολύ απλό. εάν και εφόσον κάνεις έως 10.000-12.000 χλμ το χρόνο, δεν συμφέρει να αγοράσεις diesel αυτοκίνητο. απλά τα πράγματα. γιατί πολύ απλά εάν υποθέσουμε ότι καις βενζίνη και κάνεις 10000 το χρόνο και το αυτοκίνητο καίει 8 λίτρα στα 100, θες περίπου 1100 ευρώ για βενζίνη το χρόνο. με ντίζελ θες 800 ευρώ περίπου (αν δεχθούμε πως ο ντίζελ καίει λιγότερο στο ίδιο αυτοκίνητο). δηλαδή με 300 ευρώ / χρόνο, και με τη διαφορά κοστολόγησης των κινητήρων, θες περίπου 10 χρονάκια να τα πάρεις πίσω. επομένως είναι κακή επένδυση. τώρα για τους κινητήρες ντίζελ, όποιος έχει διαβάσει τι γίνεται γύρω του, θα δει πως πλέον πως δεν παίρνουν άλλη εξέλιξη. όλοι πάνε πλέον στην βενζίνη. ούτε ένας κατασκευαστής δεν εξελίσσει πλέον το ντίζελ, έφτασε στο τέρμα. τώρα πάνε στη βενζίνη, και λογικά όταν τελειώσουν από εκεί θα ξαναγυρίσουν στο ντίζελ ή σε κάποιο άλλο καύσιμο. για εμένα είναι κρίμα που δεν προσφέρουν όλες οι εταιρείες εργοσταστιακά αυτοκίνητα με αέριο

    2
 • Ελλην ζ3υς

  Μπροστα στην οικονομια και στο να γλυτωνεις καποια ευρω και λογικο ετσι δεν μας νιαζει το μελλον τον παιδιων μας οχι για μας αλλα για τα παιδια μας ας μου πει καποιος ρε παιδια εαν ενα αμαξι βενζινης βγαζει την μαυριλα που βγαζει ενα ντιζελ και ειδικα τα ποιο παλια ...ας μου πει καποιος εαν γνωριζει ποσο βιοντιζελ πρεπει να εχει σε περιεκτιοτητα ενα λιτρο ντιζελ και ποσο εχει στην πραγματικοτητα ..τα καυσαέρια του πετρελαίου με βάση τα στοιχεία που τα συνδέουν με τον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το τμήμα για τον καρκίνο του ΠΟΥ, αναταξινόμησε τα καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ από την ομάδα 2Α, των πιθανών καρκινογόνων ουσιών, στις ουσίες της ομάδας 1, που έχουν σαφή σύνδεση με τον καρκίνο. «Η ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι τα καυσαέρια του ντίζελ μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και σημείωσε, επίσης, μια θετική συσχέτιση με έναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η IARC. Η απόφαση είναι το αποτέλεσμα μιας εβδομαδιαίας συνόδου ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που αξιολόγησαν τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα πρόκλησης καρκίνου των καυσαερίων του ντίζελ και της βενζίνης. Η ομάδα δήλωσε ότι τα καυσαέρια βενζίνης θα πρέπει να ταξινομούνται ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», ένα εύρημα που παραμένει αμετάβλητο από την προηγούμενη εκτίμηση της IARC το 1989.να την χεσ@ την οικονομια λοιπον...

    1
 • Raimon

  Αγαπητέ κύριε του autotriti μόνο το diesel θα απαγορευτεί στο Παρίσι,Όσλο και Μεξικό?Πιστεύω γνωρίζεται και την απάντηση.Η renault μπορεί το 2020 να μην ασχοληθεί με τα diesel αλλά έχει προμηθεύσει και πόσες εταιρίες με ντίζελ.Επισης κάπου είδα ότι οι εταιρίες όπως λέτε άλλες μετρήσεις είχαν με την πραγματικότητα..Όλες οι εταιρίες ειναι?Επίσης ποιες? γιατί εγώ για μία έχω ακουσει και μπορεί να κάνω λάθος..

    1
 • Διονύσης Γεωργόπουλος

  Χρησιμοποιώντας όμως βιοντίζελ από τηγανέλαια τότε βοηθάμε το περιβάλλον

   
 • Stathis V

  Πολλα εχω να πω! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΒΕΝΖΙΝΑ ΑΥΤΟ.. ΚΟΛΗΤΟ Στην ιδια τιμη να πανε Βενζινα& diesel! Παλη ΣΥΜΦΕΡΕΙ!@@!@! ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ? ΞΕΦΤΙΛΑ... ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΑΔΕΝΑ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ? (Π.Χ ΤΟΥΟΤΑ ΥΑRIS) 1200 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΙΚΤΑ Κ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!! Φιλος πηρε bmw 520 d του 13 Καταναλωση? 25-30 ευρω πηγε κΑι ηρθε λαμια!!! ( ο γερος μου με vectra 1.6 θελει 60-70 ευρω συντιριτικα) ΕΝΝΩΗΤΕ ΟΤΙ ΕΒΑΛΕ DIESEL POWER ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.. ΓΙΑ ΚΑΥΣΤΙΡΕΣ.. ΚΑΙ ΜΑΖΟΥΤ ...ΑΝΑΜΙΓΜΕΝΟ!!!

   
 • Fanis

  Ούτε σε όνειρο δεν υπάρχει αυτή η κατανάλωση στους βενζινοκινητήρες. Κάτω από 7,5lit/100km με τίποτα σε μικρομεσαίο. Ούτε σε τρικύλινδρο. Συνεχώς τρομοκρατείτε τον κόσμο και κάνετε σπέκουλα.

   
 • Σταθης

  Καλησπέρα σας!!! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση είχα και εγώ παραμυθιαστει από αυτά τα άρθρα που λέγανε ότι το diesel πέθανε για τους ρύπους γιατί δε το θέλει η ε.ε γιατί θα αυξηθούν τα τέλη γιατί είναι πιο ακριβά τα service είμαι στην αναζήτησή αγοράς Καινούργιου αυτοκινήτου και για μια χρήση σε νησί που μένω λογικά γύρω στις 10000χλμ το χρόνο μπορεί να λέω και πολλά γιατί κυρίως τους μήνες που το επιτρέπουν κινούμε με μηχανή αξιζουν τα 3 χιλιάρικα έξτρα για αγορά diesel θα τα αποταμίευση από μελλοντικές βενζίνες τέλη κλπ? Μεγάλο δίλλημα μετά τα σχόλια που διάβασα....

   
 • Tasos

  Κατανάλωση 1)MERCEDES C 180 μοντ. 2008 εκτός πόλης 6, 4-6,6 εντός πόλης δύσκολα κάτω από 9 lt. 2)AUDI 1.8 TURBO μοντ 2006 εκτός πόλης 6, 5-6,7 εντός πόλης πολύ δύσκολα κάτω από 9lt 3)OPEL ASTRA 1.4 μοντ 2001 εντός πόλης δύσκολα κάτω από 8 lt 4) KIA PICANTO 999 cc μοντ 2008 εντός πόλης 8lt. Σημειωτέον και τα 4 αυτοκίνητα καλό συντηρημενα και κανονικά τα σέρβις τους με normal οδήγηση. Τώρα οι κατασκευαστες που τις βρίσκουν αυτές τις τιμές σίγουρα είναι περίεργο.

   

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Υπηρεσίες - Προϊόντα