3 φωτογραφίες »

Το ESP για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1995 με στην τρίτη γενιά της Mercedes-Benz S-Class.

Το ESP γίνεται 25 ετών

1.899 Επισκέψεις στο άρθρο (29/5/2020)

Ένα από τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων έχει σήμερα (29/5) γενέθλια καθώς συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής. Ο λόγος για το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας ή πιο απλά ESP.


Το ESP για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1995 με στην τρίτη γενιά της Mercedes-Benz S-Class και από τότε έμελε να γίνει ένα από τα πιο βασικά συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών. Μάλιστα τα αποτελέσματά του ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά κάτι που αναγνωρίστηκε από όλες τις εταιρείες του χώρους της αυτοκινητοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα το 2014 να χαρακτηριστεί ως ένα από τα υποχρεωτικά συστήματα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νέο αυτοκίνητο.
 
Το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας επεμβαίνει τόσο στο σύστημα φρένων όσο και στη διαχείριση του κινητήρα. Αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα μετρήσεων του αισθητήρα γωνίας τιμονιού, του αισθητήρα αριθμού στροφών, του αισθητήρα εγκάρσιας επιτάχυνσης και του αισθητήρα ποσοστού γυροσκοπικής επιτάχυνσης και μπορεί να υποστηρίζει τον οδηγό όταν το όχημα βρεθεί το όχημα σε συνθήκες οδηγικής αστάθειας. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου, το ESP μπορεί να επεμβαίνει στοχευμένα στο ηλεκτρονικό σύστημα του κινητήρα και το σύστημα φρένων και υποστηρίζει τον οδηγό αυξάνοντας ενεργά τις σταθεροποιητικές δυνάμεις πέδησης.
 
Το ESP περιλαμβάνει και άλλες λειτουργίες, οι οποίες μπορούν να αυξάνουν την οδηγική ασφάλεια σε ειδικές περιπτώσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών ABS, το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης ASR και η υποβοήθηση πέδησης BAS, η οποία σε περίπτωση πέδησης έκτακτης ανάγκης μπορεί να αυξάνει την πίεση φρένων, μειώνοντας έτσι την απόσταση πέδησης.
 
Σχετικά με τη σημαντικότητα του ESP, όπως σας έχουμε αναφέρει στο παρελθόν στο σχετικό θέμα που έχουμε ετοιμάσει, υπολογίζεται πως από 1995 που εμφανίστηκε αποφεύχθηκαν 200.000 τροχαία ατυχήματα μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε χρόνια πολλά στο ESP.

NEO TRAFIC
moto