Τι δεν έχουμε στην Ελλάδα;

Το ελληνικό πρόβλημα των ηλεκτρικών

6.490 Επισκέψεις στο άρθρο (11/10/2018)

Δεν πουλάνε τα ηλεκτρικά γιατί δεν υπάρχουν σταθμοί φόρτισης, ή δεν υπάρχουν σταθμοί φόρτισης γιατί δεν πουλάνε τα ηλεκτρικά;

Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τι ισχύει; Δεν πωλούνται ηλεκτρικά στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει υποδομή φόρτισης, ή δεν υπάρχει υποδομή φόρτισης γιατί απλά δεν πωλούνται τα ηλεκτρικά;

Την ερώτηση την έχουμε κάνει ξανά: Πως θα φορτίσεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο αν δεν υπάρχει ίχνος υποδομής; Στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά βρίσκονται ήδη στο 5-7% των πωλήσεων, αφού ακόμη και πριν αρχίσουν οι επενδύσεις για δίκτυο φόρτισης, ο κόσμος τα αγοράζει. Τα αγοράζει γιατί το επιτρέπει η χωροταξία των πόλεων, αφού τα σπίτια δεν είναι πολυκατοικίες όπως στην Ελλάδα και έτσι μπορεί μια μεγάλη μερίδα της αγοράς να φορτίζει στο σπίτι. Στην Ελλάδα, για τους περισσότερους, αυτό δεν γίνεται.

Και μετά είναι οι χώροι στάθμευσης. Με την στάθμευση να είναι ελεγχόμενη, να γίνεται σε μεγάλα ιδιωτικά πάρκιν και με τις εταιρείες να διαθέτουν δικούς τους χώρους, υπάρχουν σταθμοί φόρτισης που καλύπτουν, τουλάχιστον αρχικά τη ζήτηση. Δηλαδή ξέρεις πως μπορείς να φορτίσεις σπίτι σου, στη δουλειά και στα ψώνια.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών στην Ευρώπη, σπρώχνουν την επένδυση σε δίκτυο. Εταιρείες ενέργειας (ηλεκτρισμού αλλά και πετρελαϊκές) έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες για την εξέλιξη κέντρων φόρτισης.

Στην Ελλάδα όμως το πράγμα είναι αλλιώς. Η αγορά είναι βασικά νεκρή. Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων περιμένει και στη χώρα μας να φτάσουμε σε ένα 5% της αγοράς μέχρι το 2025, που με τους ρυθμούς πωλήσεων σήμερα μεταφράζεται περίπου σε 50.000 αυτοκίνητα μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Σε αντίθεση με την άλλη Ευρώπη όμως εδώ περιμένουμε πρώτα το δίκτυο πριν αρχίσουμε να αγοράζουμε, αφού χωρίς αυτό, ούτε σπίτι, ούτε δουλειά, ούτε στα ψώνια μπορείς να φορτίσεις.

Οπότε τα ηλεκτρικά που αναμένονται στα επόμενα 5 χρόνια, και είναι πολλά, πάρα πολλά, θα περιμένουν στα «ράφια» μέχρι να υπάρξει δίκτυο, κάτι που ακόμη φαίνεται μακρινό όνειρο.

Εσείς τι λέτε όμως; Είναι η αδυναμία φόρτισης, σπίτι ή αλλού ο λόγος που δεν σκέφτεστε ηλεκτρικά; Ή έχετε άλλους λόγους; Ποιους;

Toyota
moto