• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Η Τουρκία παράγει σήμερα πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αυτοκίνητα το χρόνο.

Τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία: Αστείο ή πραγματικότητα;

Διαβάστηκε από 2683 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/4/2019
 

Πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία στον παγκόσμιο χάρτη; Μια βιομηχανία αξιοζήλευτη και αξιοπρόσεκτη ή ένα ακόμη αστείο για να γελάμε με τους γείτονες;

Η Τουρκία παράγει σήμερα πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αυτοκίνητα το χρόνο. Οι εξαγωγές είναι άνω του 85% και τα ετήσια έσοδα ξεπερνούν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό για να απαντηθεί αμέσως το δεύτερο σκέλος της ερώτησης: Η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι αστείο.
 
Η Τουρκία σήμερα φτιάχνει αυτοκίνητα για επτά αυτοκινητοβιομηχανίες. Μπορεί η χώρα να μην έχει τη δική της μάρκα, όμως κατασκευάζει μοντέλα των Fiat, Honda,  Renault, Ford, Hyundai, Mercedes και Toyota, επιβατικά και επαγγελματικά, ενώ παράγει και αγροτικά τροχοφόρα μηχανήματα, όπως τρακτέρ. Χώρια τα δίκυκλα.
 
Η αγορά της Τουρκίας είναι περίπου 650.000 αυτοκίνητα το χρόνο, με 60% να εισάγονται και τα υπόλοιπα εγχώριας παραγωγής. Μια αυτάρκεια 40% στα αυτοκίνητα (και τα ανταλλακτικά τους) δεν είναι κάτι που αγνοείται εύκολα, αφού μόνο οι Αμερική, Κίνα, Γερμανία και Γαλλία έχουν μεγαλύτερη. Και μιας και συγκρίνουμε με άλλες χώρες, η Τουρκία έχει μερικές ακόμη επιτυχίες να αναφέρει.
 
Είναι 11η χώρα σε παραγωγή αυτοκινήτων στον κόσμο, με την Κίνα, Αμερική, Ιαπωνία στην πρώτη τριάδα, αλλά μόλις η 5η χωρίς δική της μάρκα, πίσω από το Μεξικό, Βραζιλία, Καναδά και Ταϊλάνδη.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει ξεπεράσει κατά πολύ την Ιταλία, ενώ παράγει περισσότερα αυτοκίνητα και από την Ρωσία. Η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία εξάγει αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, είναι όμως η μέση ανατολή, η Αφρική και η ανατολική Ευρώπη που έχουν άμεση εξάρτηση από τα μοντέλα αυτά, και έτσι χώρες από αυτές τις περιοχές έχουν αποκτήσει ακόμη περισσότερους εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία.
 
Ακόμη πιο σημαντική είναι η εξάρτηση που έχουν οι κατασκευαστές αυτοί και οι χώρες προέλευσής τους, με αποτέλεσμα η θέση της Τουρκίας στην παγκόσμια βιομηχανία και την πολιτική ισχύ που αυτή επιφέρει, να έχουν ενισχυθεί σημαντικά, κάτι που φαίνεται και από τη συμμετοχή της Τουρκίας στις 20 ισχυρότερες χώρες του κόσμου G20.
 
Τι λέτε λοιπόν; Είναι η αυτοκινητοβιομηχανία της γείτονος για γέλια ή για κλάματα; Για να γελάει ποιός και να κλαίει ποιός; Και τελικά εσείς θα αγοράζατε αυτοκίνητο «made in Turkey»; Τι λέτε;

 
Σχολιάστε την είδηση 6 σχόλια

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις το αυτοκίνητο σου;

LPG: Τα συστήματα 5ης γενιάς είναι εδώ!

Οι «μπελάδες» των ηλεκτρικών του αυτοκινήτου

Νέο concept της Mercedes

Η κίνηση στους δρόμους

Δοκιμή: Νέο Citroen Berlingo

Νέο Audi Q5 55 TFSI e quattro

MEGA TEST: Κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα

Νέος κινητήρας για το Renault Megane

H νέα BMW Σειρά 1;

Ανανεώθηκε το SsangYong Tivoli

Η SEAT μείωσε τα απόβλητά της κατά 34%

SEAT: Service Πλήρες από κάθε άποψη πακέτο

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: No1 δίκτυο μεταχειρισμένων αυτ/των.

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

CITROEN: Ανοιξιάτικες εκπτώσεις έως 31 Μαΐου

NISSAN: Micra με νέο 1.000άρι turbo από 12.690€

MITSUBISHI: 0-100 Όλα τα επιβατικά μοντέλα με 0% επιτόκιο & 100€/μήνα

SEAT: Eπίλεξε το δικό σου Αrona από 15.245€

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: 500€ έκπτωση έως 30 Ιουνίου.

περισσότερα »