Οικονομία στην κατανάλωση
Τρόποι να γλιτώσεις τον καταλύτη σου από τους κλέφτες
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τρόποι να γλιτώσεις τον καταλύτη σου από τους κλέφτες

6.174 Επισκέψεις στο άρθρο (15/11/2022)

Όλο ακούμε για κλεμμένους καταλύτες και έχει αρχίσει να γεννιέται μια ιδιαίτερη ανασφάλεια μέσα μας. Υπάρχει όμως τρόπος να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ; Και όμως ναι και μάλιστα πολλοί.

Από ένα χέρι σπρέι, μέχρι συγκόλληση με ολόκληρη σιδεριά!

Το πρόβλημα με τις κλοπές καταλυτών έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και έχει πάρει παγκοσμίως διαστάσεις πανδημίας. Προφανώς και η χώρα μας έχει το ίδιο πρόβλημα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν έναν ακόμα πονοκέφαλο στην καθημερινότητά τους.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για να σώσεις τον καταλύτη σου ή να αποθαρρύνεις τους κλέφτες; Είτε να βρεις τρόπο να τους καθυστερήσεις, είτε να ασφαλίσεις σωστά το αυτοκίνητό σου ώστε να μην σε νοιάζει καθόλου όσες φορές και να σε κλέψουν.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τρόποι να αποθαρρύνεις τους κλέφτες

Συναγερμός καταλύτη
Ο πρώτος τρόπος είναι να εγκαταστήσεις ένα σύστημα συναγερμού στο σωλήνα της εξάτμισης, που ενεργοποιείται με την παραμικρή δόνηση. Στα θετικά του συστήματος είναι η προσιτή τιμή (υπολογίστε γύρω στα 30 ευρώ) και η εύκολη εγκατάσταση.

Από την άλλη το συγκεκριμένο σύστημα αφαιρείται αρκετά εύκολα, ενώ μεταξύ μας τώρα… σχεδόν κανείς δεν θα ασχοληθεί με άλλον ένα ήχο συναγερμού.

Βάψε τον καταλύτη
Μπορεί να ακούγεται χαζή ιδέα, ωστόσο βάφοντας με ένα έντονο φωσφοριζέ χρώμα (με σπρέι υψηλής θερμοκρασίας) τον καταλύτη σας και χαράζοντας πάνω τον αριθμό πλαισίου ή την πινακίδα του αυτοκινήτου σου, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κόψεις τη φόρα από τους κλέφτες καθώς ο καταλύτης θα ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους κλεμμένους, κάτι που δεν θα ήθελε κανένας κλέφτης.

Εγκατέστησε κάποιο σύστημα προστασίας

Υπάρχουν διαφόρων τύπων συστήματα προστασίας του καταλύτη. Μια επιλογή είναι ένα λουρί από καουτσούκ, που με τη θερμοκρασία γίνεται ένα με το σωλήνα της εξάτμισης και στο εσωτερικό του έχει χοντρά σύρματα, που κόβονται σχετικά δύσκολα με μια ηλεκτρική σέγα χειρός (πριόνι), το συχνότερο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι κλέφτες. Τα συγκεκριμένα συστήματα κυκλοφορούν με διάφορες επωνυμίες και η τοποθέτησή τους είναι παιχνιδάκι, ωστόσο κοστίζουν αρκετά (γύρω στα 200 ευρώ).

Ακόμα καλύτερη επιλογή είναι ένας σφικτήρας  καταλύτη, μια συσκευή με χοντρά συρματόσχοινα, που την τυλίγεις γύρω από τον καταλύτη σαν δίχτυ. Στην πράξη κάνει τη ζωή των κλεφτών ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ σε σχετικό πείραμα στο διαδίκτυο, για να καταφέρουν να κόψουν το συρματόσχοινο χρειάστηκαν τροχό κοπής, που εκτός από αρκετά λεπτά καθυστέρησης, προκαλεί πολύ θόρυβο και σπίθες, κάνοντας τους κλέφτες εύκολα αντιληπτούς. Στα αρνητικά του συστήματος εκτός από την τιμή (και αυτό περίπου στα 200 ευρώ), είναι και η τοποθέτηση που θα χρειαστεί σήκωμα του αυτοκινήτου και «πλέξιμο» του συρματόσχοινου γύρω- γύρω στο πάτωμα του αυτοκινήτου.

Τέλος, ένα από τα πιο… ζόρικα αντικλεπτικά συστήματα για τον καταλύτη σας, είναι μία ασπίδα από σίδερο με χοντρό πάχος, «ραμμένο» γύρω από τον καταλύτη πάνω στο αμάξωμα. Αυτή την ασπίδα μπορείς να την φτιάξεις σε ένα έμπειρο συνεργείο ή ακόμα και σε κάποιον «εξατμισά», ενώ υπάρχουν και έτοιμα κιτ στο διαδίκτυο που όμως και πάλι χρειάζονται συγκόλληση πάνω στο αμάξι. Αντιστοίχως υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, όπως για παράδειγμα με χοντρές μπετόβεργες συγκολυμμένες γύρω από τον καταλύτη φτιάχνοντας ένα «κλουβί» Το κόστος διαφέρει ανάλογα το όχημα, μπορεί να θεωρηθεί τσιμπημένο, ωστόσο αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη περίπτωση για τους κλέφτες, κόβοντάς τους όποια φόρα για να σας κλέψουν.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
Toyota
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel