Τώρα που άλλαξαν τι προτιμάς, Leon ή Golf;

11.237 Επισκέψεις στο άρθρο (27/8/2020)

Ισπανικό ταμπεραμέντο ή γερμανικό σηματάκι; Ποιο μικρομεσαίο σου ταιριάζει καλύτερα, SEAT Leon ή VW Golf;


Μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αλλά δεν τους φαίνεται. Τα δύο μικρομεσαία του ομίλου VW δεν δείχνουν στο παραμικρό ότι προέρχονται από τα ίδια μηχανικά μέρη. Πάτωμα, ανάρτηση, κινητήρες, διακόπτες. Και όμως η εξωτερική σχεδίαση και το σαλόνι δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά.

Και αυτό δεν είναι περίεργο. Τα δύο αυτοκίνητα ανήκουν σε δύο μάρκες με διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές φιλοσοφίες και διαφορετικά ταμπεραμέντα. Γι` αυτό και υπάρχουν και οι δύο στον ίδιο όμιλο, με ελάχιστη επικάλυψη, παρότι έχουν μοντέλα στις ίδιες κατηγορίες.

Από τη μία η Seat προέρχεται από μία μακριά σχέση με τη Fiat, από την οποία αντλεί και το μεσογειακό της ταμπεραμέντο. Από την πρώτη μέρα που έγινε μέλος της VW, η Seat είχε στόχο να απευθύνεται στο συναίσθημα, και το νέο Leon είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτής της τεχνολογίας. Με ξεκάθαρη σχεδίαση, χαμηλό προφίλ, ένα μεγάλο καπό εμπρός, αφήνει το σχήμα σφήνας για ένα πιο μυώδες και θεαματικό χάτσμπακ.

Από την άλλη η VW παραμένει αυστηρή στο Golf, εξέλιξη του προηγούμενου, που με τη σειρά του ήταν εξέλιξη του προ-προηγούμενου κ.ο.κ. Το Golf μπορεί να μην γυρίζει κεφάλια στο δρόμο όπως το Leon, και το κοινό του δεν το αγοράζει από «έρωτα», αλλά γιατί είναι VW και αυτό τους δίνει σιγουριά.

Και αυτές είναι οι βασικές διαφορές των δύο αυτοκινήτων, και φυσικά η τιμή. Που παρά το πλεονέκτημα που δίνει στο Leon στην αγορά, κάνει το ακριβότερο Golf να δείχνει πιο «premium». Και είναι αυτή η μεγαλύτερη διαφορά τους. Το ένα είναι γερμανικό με τη βούλα, το άλλο έχει επιρροές από τη Μεσόγειο με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει. Το ένα έχει το σηματάκι, το άλλο όχι.

Και έτσι παρά τις απίστευτες ομοιότητες, παρότι το Leon είναι πιθανώς αντικειμενικά το ομορφότερο από τα δύο, παρότι είναι το φθηνότερο, και παρότι υπόσχεται τα ίδια επίπεδα άνεσης, ποιότητας, ασφάλειας, επιδόσεων και κατανάλωσης, χάνει στην αγορά.

Γιατί; Τι είναι αυτό που σας κρατάει στο Golf και δεν σας αφήνει να προτιμήσετε το Leon; Είναι τόσο σημαντικό το σηματάκι που το κάνει την προφανή επιλογή; Ή μήπως έχετε ήδη αποφασίσει πως από τα δύο θα πάρετε το φθηνότερο και ομορφότερο; Τι λέτε λοιπόν; Leon ή Golf για μικρομεσαίο από τον όμιλο;

Toyota
moto