Εσείς τι λέτε πρέπει και στην Ελλάδα να ισχύσει το ίδιο μέτρο;

Υποχρεωτικοί οι αυτόματοι προβολείς στην Ιαπωνία

2.350 Επισκέψεις στο άρθρο (10/4/2020)

Η Ιαπωνία κάνει υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα να έχουν σύστημα αυτόματων προβολέων στο οποίο να μην μπορεί να επέμβει ο οδηγός. Δείτε το νέο νόμο της ασιατικής χώρας και πείτε μας αν πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα.


Οι χώρες ανά τον κόσμο κινούνται προς την κατεύθυνση να καταστήσουν με κάθε τρόπο όσο πιο ασφαλή γίνεται τα αυτοκίνητα και παράλληλα να μειώσουν τα τροχαία. Έτσι η Ιαπωνία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας υποχρεωτικό τον εξοπλισμό των αυτοκινήτων με σύστημα αυτόματων προβολέων.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μέσα της ασιατικής χώρα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ιαπωνία υποχρεούνται να εξοπλίσουν τα νέα τους οχήματα με αυτόματη λειτουργία προβολέων. Μάλιστα η υποχρέωση αυτή βρίσκεται ήδη σε ισχύ καθώς ξεκίνησε από την 1η Απριλίου 2020. Γίνεται σαφές πως δεν μιλάμε για την τεχνολογία των αυτόματων προβολέων που ο οδηγός μπορεί να την απενεργοποιήσει, αλλά για ένα σύστημα στο οποίο ο οδηγός δε θα μπορεί να παρεμβαίνει!
 
Η υποχρέωση αυτή ορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας 48 του ΟΗΕ, όπου οι προβολείς θα πρέπει να ανάβουν μέσα σε δύο δευτερόλεπτα όταν το επίπεδο φωτισμού του περιβάλλοντος μειώνεται σε λιγότερο από 1.000 lux ή περίπου 15 λεπτά πριν το ηλιοβασίλεμα σε μια «καθαρή» ημέρα. Από την άλλη πλευρά, οι προβολείς πρέπει να σβήνουν όταν το φως του περιβάλλοντος υπερβαίνει τα 7.000 lux.  
 
Όσον αφορά τα μοντέλα που εισήχθησαν στην Ιαπωνία πριν από τον Απρίλιο, θα εξακολουθήσουν να πωλούνται χωρίς το νέο σύστημα μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Από εκείνο το σημείο και μετά θα μπορεί να πουληθεί εάν φυσικά έχει εξοπλιστεί με τη νέα τεχνολογία. Όλα τα φορτηγά και τα λεωφορεία, θα πρέπει επίσης να έχουν το ίδιο σύστημα από τον Οκτώβριο του 2023.
 
Τέλος να σημειωθεί πως η Ιαπωνία προχωρά σε αυτή την κίνηση καθώς είχαν διαπιστωθεί πολλά ατυχήματα να συμβαίνουν το σούρουπο με πρωταγωνιστές κυρίως ηλικιωμένους και ποδηλάτες, οι οποίοι στην πλειοψηφίας τους δεν είχαν καταφέρει να δουν το αυτοκίνητο καθώς δεν είχε αναμμένα τα φώτα του.
 
Εσείς τι λέτε πρέπει και στην Ελλάδα να ισχύσει το ίδιο μέτρο;

NEO TRAFIC
skoda