Mercedes χωρίς οδηγό από το 2020.

Τα πλάνα της Mercedes σχεδιάζονται πάνω σε 4 άξονες.

Τα αυτοκίνητα στο μέλλον θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, θα επικοινωνεί το ένα με το άλλο.

Ξεχάστε την ιδιοκτησία, υποδεχτείτε την «κοινοκτημοσύνη».

Η αυτόνομη οδήγηση από την Mercedes-Benz

4.166 Επισκέψεις στο άρθρο

Ξεχάστε την οδήγηση όπως την ξέρατε. Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, η αυτόνομη οδήγηση θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Τα επόμενα χρόνια η αυτοκίνηση θα αλλάξει ριζικά πρόσωπο. Ξεχάστε την οδήγηση όπως την ξέρατε. Οι κατασκευαστές το γνωρίζουν αυτό και πράττουν αναλόγως. Παρακάτω αναφερόμαστε στα πλάνα της Mercedes τα οποία σχεδιάζονται πάνω σε 4 άξονες.

Στα περιθώρια της έκθεσης αυτοκινήτου της Γενεύης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα στελέχη των εταιρειών σχετικά με το μέλλον της αυτοκίνησης και τα σχέδια της κάθε φίρμας ξεχωριστά. Φυσικά, ψηλά στη λίστα μας ήταν η Mercedes, αφού πρόκειται για την εταιρεία που η καινοτομία και η εξέλιξη είναι χαραγμένες στο DNA της… 

Το μέλλον, λοιπόν, των μοντέλων της Mercedes-Benz προσδιορίζεται μέσα από τα τέσσερα γράμματα του αρκτικόλεξου CASE, που είναι τα αρχικά των λέξεων «Connected», «Autonomous», «Sharing/Services» και «Electric». Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της Mercedes για το CASE, κ. Wilko Andreas Stark, η εταιρεία θα επενδύσει την επόμενη 2ετία 10 δισεκατομμύρια (!) ευρώ για την ανάπτυξη νέων ηλεκτροκίνητων μοντέλων, αυτόνομων οχημάτων, αλλά και υπηρεσιών σχετικά με αυτά. Για παράδειγμα, μας είπε ότι έως το 2022 η Daimler θα μας παρουσιάσει 10 νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, ενώ μέχρι το 2020 θα είναι σε θέση να κατασκευάσει αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 4 και 5! Τι σημαίνει αυτό; Αυτοκίνητα, τα οποία θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς οδηγό! Σας φαίνεται απίστευτο; Σε δύο χρόνια θα είναι αληθινό… Για αυτό και εμείς, δεν χάσαμε την ευκαιρία για μια μίνι συνέντευξη διαφορετικού τύπου με τον κ. Δρ. Michael Hafner, Επικεφαλής Αυτόνομης Οδήγησης της εταιρείας. Πριν από αυτή, όμως, ας δούμε τι σημαίνει ο κάθε άξονας της φιλοσοφίας CASE.

Connected
Σύμφωνα με την Mercedes, αλλά και άλλους κατασκευαστές, τα αυτοκίνητα στο μέλλον θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Θα επικοινωνεί το ένα με το άλλο, θα ενημερώνει για το που ακριβώς βρίσκεται, την ταχύτητά του, θα προειδοποιεί για ένα ενδεχόμενο κίνδυνο. Στόχος; Μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και οικονομία.

Autonomous
Τα αυτοκίνητα στο μέλλον θα πηγαίνουν χωρίς ο οδηγός να ακουμπάει το τιμόνι ή τα πεντάλ! Ίσως και χωρίς να έχουν τιμόνι, όπως είδαμε σε κάποια concept στη φετινή έκθεση της Γενεύης. Φαντάζει απίστευτο, όμως το software και το hardware υπάρχει ήδη και εξελίσσεται. Μένει το νομοθετικό πλαίσιο και φυσικά τα updates κάθε εταιρείας. 

Sharing
Ξεχάστε την ιδιοκτησία, υποδεχτείτε την «κοινοκτημοσύνη». Μια νέα γενιά, αυτή των millennials, βλέπει την οδήγηση με άλλο μάτι. Αυτή η γενιά θέλει το αυτοκίνητο να αποτελεί προέκταση του smartphone της και να μπορεί να το μοιράζεται με τους φίλους της. Είναι η γενιά που πιο πάνω στη λίστα έχει το infotainment από τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Πως σας φαίνεται η αυτοκίνηση υπό αυτό το πρίσμα;

Electric
Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν ανήκουν στο μακρινό μέλλον, αλλά στο παρόν. Οι κατασκευαστές επενδύουν συνεχώς σε αυτά και σύντομα θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Aλλωστε και οι κατασκευαστές ιδρύουν ειδικά τμήματα-μάρκες για αυτά. Για παράδειγμα η Mercedes έχει την μάρκα EQ, ενώ σε δύο χρόνια το smart θα προσφέρεται μόνο ως ηλεκτρικό. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Hyundai
vw