2 φωτογραφίες »

smart: Πως να προστατέψεις το «best seller» των κλεφτών

15.370 Επισκέψεις στο άρθρο (24/5/2021)

Το smart αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα πόλης και παράλληλα το πιο δημοφιλές για κλοπές και διαρρήξεις. Δες τι μπορείς να κάνεις για να το προστατέψεις, αλλά και γιατί είναι τα «best seller» των κλεφτών.

Ένα βασικός λόγος που τα φαινόμενα κλοπής smart είναι πολύ συχνά, είναι τα ανταλλακτικά. Επειδή κινούνται χιλιάδες αυτοκίνητα smart στην Ελλάδα υπάρχει όπως είναι λογικό μεγάλη ανάγκη και ζήτηση για ανταλλακτικά τα οποία δεν είναι οικονομικά όπως για ένα οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο πόλης. Ως αποτέλεσμα, τα smart γίνονται στόχος καθώς οι κλέφτες επιδιώκουν να πουλήσουν τα ανταλλακτικά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της εταιρείας.
 
Τι κλέβουν από τα smart
Πολλές φορές οι κλέφτες είναι επιλεκτικοί και παίρνουν ακριβώς ότι χρειάζονται! Κλέβουν ζάντες, προφυλακτήρες ή ακόμη και τιμόνια μετά από διάρρηξη του οχήματος. Αρκετές φορές κλέβουν ολόκληρα smart –τα έχουν φορτώσει σε άλλα οχήματα/φορτηγά– με σκοπό να τα «λύσουν» μετά για ανταλλακτικά. Εναλλακτικά, αλλάζουν τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα και τα πουλάνε με χαρτιά από τρακαρισμένα smart που έχουν αγοράσει οι ίδιοι κοψοχρονιά (σ.σ. αυτά που ίσως να έχετε ακούσει σε συζητήσεις να αποκαλούνται «ταμπελωμένα», λόγω του ότι «χτυπάνε» εκ νέου τον αριθμό πλαισίου στο αμάξωμα).
 
Γιατί τα κλέβουν εύκολα
Τα αυτοκίνητα τύπου smart είναι πολύ ελαφριά. Ζυγίζουν μόνο 700 κιλά, άρα οι επίδοξοι ληστές μπορούν να το σηκώσουν ολόκληρο και να το κλέψουν, βάζοντας το σε κάποιο van ή φορτηγό. Επιπλέον, το κλειδί των smart αντιγράφεται πολύ εύκολα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αντιγραφής κλειδιών, είτε σε πλυντήρια αυτοκινήτων που αφήνονται τα κλειδιά ή σε parking. Εμβαθύνοντας λίγο την αναζήτηση, θα μάθετε ότι ανοίγουν τα smart κόβοντας απλά ένα καλώδιο. Μπορούν, λοιπόν, να κλέψουν είτε ολόκληρο το smart, είτε διάφορα εξαρτήματα (τιμόνι, λεβιέ, ραδιόφωνο), χωρίς καν να φαίνεται παραβιασμένο το smart! Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι ότι στα smart το τιμόνι δεν κλειδώνει, όπως στα άλλα αυτοκίνητα. Μπορούν να το κλέψουν λοιπόν εύκολα ακόμα και με ρυμούλκηση.
 
Τι να κάνεις για να προστατευτείς
Σίγουρα το καλύτερο είναι μια ασφάλεια κλοπής smart την οποία θα αναλύσουμε και παρακάτω. Υπάρχουν και κάποια μέτρα που μπορείς να πάρεις για να προστατευτείς ως ένα βαθμό.
  • Αν έχεις τη δυνατότητα να το βάζεις σε κλειστό πάρκινγκ
  • Αν πάλι παρκάρεις έξω καθημερινά, προσπάθησε να αλλάζεις θέση για να μη γίνεται εύκολα στόχος
  • Βάλε έναν καλό συναγερμό
  • Μην το αφήνεις ποτέ παρκαρισμένο με «νεκρά», να έχεις πάντα ταχύτητα μέσα (θέση P στα αυτόματα) και χειρόφρενο
  • Τοποθέτησε τις γνωστές «φιμέ» ζελατίνες ώστε να κρατάς μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα, για να μην φαίνεται εύκολα από έξω το πακέτο εξοπλισμού που έχεις
  • Τοποθέτησε διακόπτη παροχής καυσίμου σε κρυφό σημείο, ώστε να μην μπορέσουν να το οδηγήσουν για να το κλέψουν
  • Τοποθέτησε μηχανισμό που κλειδώνει το τιμόνι όταν παρκάρεις
Ασφάλεια αυτοκινήτου κλοπής για smart στο Pricefox.gr
Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείς από τους κλέφτες είναι μια ασφάλεια αυτοκινήτου πυρός/κλοπής για το smart σου. Σε ορισμένες ασφαλιστικές ενδέχεται να μην βρεις κάλυψη από όλες τις ασφαλιστικές. Τα smart είναι στατιστικά τα αυτοκίνητα που κλέβουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο στην Ελλάδα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πολλές ασφαλιστικές επιλέγουν να μην προσφέρουν ασφάλεια αυτοκινήτου σε smart και ιδιαίτερα ασφάλεια κλοπής. Αυτό που εσύ μπορείς να κάνεις, πριν επιλέξεις ασφάλεια αυτοκινήτουs smart, είναι μια πολύ καλή έρευνα αγοράς.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι καλύτερες τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου smart ετήσιας διάρκειας για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανά μοντέλο smart. Οι τιμές έχουν προκύψει από το Pricefox μέσω online σύγκριση τιμών και καλύψεων της αγοράς. Το Pricefox είναι η καινοτόμα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και καλύψεων για ασφάλεια αυτοκινήτου όπου εύκολα και γρήγορα μπορείς να επιλέξεις ασφάλεια κλοπής για smart με όποιο συνδυασμό καλύψεων επιθυμείς.

Hyundai
vw