Η έστω και πολύ μικρή άνοδος που υπήρξε τον Μάιο είναι η πρώτη που σημειώνεται στην Ευρώπη έπειτα από διάστημα εννέα μηνών.

`Aνοδο στις πωλήσεις Ι.Χ. έπειτα από 9 μήνες

1.702 Επισκέψεις στο άρθρο (19/6/2019)

Ανοδική ήταν η πορεία των ευρωπαϊκών πωλήσεων στα επιβατικά αυτοκίνητα έπειτα από διάστημα εννέα μηνών.

Οριακή αύξηση είδαν οι πωλήσεις των Ι.Χ. αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον μήνα Μάιο, βοηθούμενες από ένα «άλμα» που υπήρξε στις παραδόσεις στη Γερμανία. Οι πωλήσεις στην  ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκαν κατά 0,04% (σε 1,44 εκατομμύρια αυτοκίνητα) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ACEA.
 
Μεταξύ των κερδισμένων ήταν η Lexus η οποία είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 26%, ενώ ακολούθησαν η SEAT και η BMW με 15%.  Λίγο πιο κάτω με 14% βρέθηκε η Citroen, ενώ και η Toyota είδε την πωλήσεις της να έχουν ανοδική πορεία της τάξης του 11%. Στον αντίποδα χαμένη ήταν η Alfa Romeo (49%), η Nissan (18%), η Jeep (13%), η Renault (13%) και η VW (8,6%).
 
Σε ότι αφορά τις χώρες, οι πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,1%, όχι όμως και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου μειώθηκαν κατά 4,6%. Υποχώρηση για τον πέμπτο μήνα του 2019 είχαμε και στην Ισπανία (7%), όπως και στις Γαλλία και Ιταλία, αμφότερες με 1,2%. Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση στη Γερμανία ήρθε παρά τα ζοφερά οικονομικά στοιχεία που δείχνουν μια απροσδόκητη άνοδο της ανεργίας το Μάιο.
 
Η έστω και πολύ μικρή άνοδος που υπήρξε τον Μάιο είναι η πρώτη που σημειώνεται στην Ευρώπη έπειτα από διάστημα εννέα μηνών. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων παρουσίασαν παρατεταμένη πτώση από τον Αύγουστο του , με το νέο κύκλο δοκιμών WLTP και την κινδυνολογία λόγω Brexit, να παίζουν σημαντικό ρόλο σύμφωνα με τους αναλυτές. Μάλιστα παρόλο το θετικό πρόσημο για τον Μάιο αναφέρουν πως οι αγορές είναι πιθανό να σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη κάμψη κατά τη διάρκεια του έτους.
 
Τέλος να σημειωθεί πως από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Μάιο η αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη υποχώρησε 2% και συγκεκριμένα στα 6,94 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ACEA.

Mercedes
test center