Τι σχέση έχει η δική σου Octavia με την καινούργια;

10.199 Επισκέψεις στο άρθρο (20/5/2020)

Ανάμεσα στην πρώτη γενιά που ακόμη κυκλοφορεί πολύ στους δρόμους, και την ολοκαίνουργια που θα λανσαριστεί φέτος, έχουν μεσολαβήσει 23 χρόνια. Πόση σχέση μπορεί να έχουν (εκτός από το όνομα);


Η πρώτη Octavia έσπασε ταμεία στην Ελλάδα, ειδικά μετά το facelift του 2000, και αφού ο κόσμος ξεκόλλησε από την εικόνα της μάρκας εκ του ανατολικού μπλοκ, και είδε όχι μόνο τη δυναμικότητά της, αλλά και αυτό που η Octavia ήταν: κελεπούρι. Όμορφη, τεράστια, φθηνή, σύγχρονη, γρήγορη. Και αν κρίνει κανείς και από το ότι γέμισαν οι πιάτσες του ταξί με Octavia, μαζί με τα παραπάνω, πρέπει να ήταν και αθάνατη.
 
Αν τα τόσα ταξί δεν το μαρτυρούν, το γεγονός ότι αυτή η Octavia έχει πλέον κλείσει εικοσαετία και πολλοί τη έχουν ακόμη και την βλέπουν σαν καινούργια, σίγουρα κάτι έχει να πει. Όμως πόση σχέση έχει αυτό το μοντέλο με τη νέα γενιά που θα λανσαριστεί μες τη χρονιά;
 
Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η πρώτη Octavia του 1996 με τη σημερινή του 2019, έχουν 23 χρόνια διαφορά. 25 χρόνια διαφορά είχε η Octavia του 1996 από το πρώτο αυτοκίνητο με αυτό το όνομα στη γκάμα της Skoda που σταμάτησε να παράγεται το 1971.
 
Ας πάμε τώρα στις συγκρίσεις. Γιατί τα χρόνια μιλούν. Βάλε λοιπόν την Octavia του 1971 δίπλα σε αυτή που ακόμη κυκλοφορεί στους δρόμους, και ακόμη είναι η τιμή και το καμάρι πολλών οδηγών, που ακόμη την βελτιώνουν, την χαμηλώνουν, και την έχουν τούμπανο με τον 20βάλβιδο 1.8Τ σα να μην πέρασε μια μέρα. Υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα;
 
Αν λοιπόν οι συγκρίσεις είναι αστείες ανάμεσα σε αυτά τα δύο μοντέλα, τότε γιατί να μην είναι και ανάμεσα στην Octavia του 1996 και αυτή που μόλις λανσαρίστηκε. Επειδή και τα δύο αυτοκίνητα αποτελούν μέρος της δικής μας ενήλικης ζωής, πιθανώς να μην βλέπουμε μεγάλες διαφορές, όμως αυτές είναι τεράστιες.
 
Από την πλατφόρμα, τα υλικά, την ακαμψία, την παθητική ασφάλεια, την άνεση και την κατανάλωση (και το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα), μέχρι τους κινητήρες, τα υλικά της καμπίνας και την τεχνολογία ασφάλειας και άνεσης, μιλάμε για χάος.
 
Αν το σκεφτεί κανείς, πιο κοντά ήταν το μοντέλο του 1971 σε αυτό του 1996. Συμβατικοί κινητήρες και κιβώτια, με τις διαφορές να επικεντρώνονται σε ελάχιστους αυτοματισμούς, το ABS και το Antispin (το ESP ήταν εξτρά). Αλλη σημαντική τεχνολογική διαφορά δεν υπήρχε.
 
Το νέο μοντέλο από την άλλη, έχει τελείως διαφορετικό ηλεκτρικό σύστημα, και με 48V, έχει υβριδικές εκδόσεις, έχει μόνο τούρμπο μοτέρ από 1.000 κυβικά, και τα συστήματα/βοηθήματα είναι δύο σελίδες λίστα. Καμία σχέση.
 
Εσείς όμως το βλέπετε έτσι; Πως μετράτε τις διαφορές; Και τελικά βλέπετε την Octavia του 1996 πιο κοντά σε αυτή του 1971 ή πιο κοντά σε αυτή του 2019; Και τελικά πόση σχέση έχουν τα δύο αυτοκίνητα, εκτός από το όνομα;

Toyota
moto