Τι κάνει το RAV4 best seller; Το ότι είναι πραγματικά καλό ή το ότι πρόκειται για το SUV της Toyota;

Τι κάνει το RAV4 best seller; Το ότι είναι πραγματικά καλό ή το ότι πρόκειται για το SUV της Toyota;

(30/6/2009)

Μερικές φορές το σήμα πάνω στη μάσκα αξίζει περισσότερο από όσο το υπόλοιπο αυτοκίνητο πίσω του. Αν και αυτό το «προνόμιο» συναντάται σε αυτοκίνητα της λεγόμενης premium κατηγορίας, η εμπορική επιτυχία κάποιων μοντέλων κάνει πολλούς να σηκώνουν το φρύδι τους με δυσπιστία. Ανήκει λοιπόν το RAV4 σε αυτή την κατηγορία αυτοκινήτων;

To RAV4 δεν είναι «ακόμη ένα SUV», αλλά ο ορισμός της κατηγορίας. Είναι εξάλλου το αυτοκίνητο που δημιούργησε την κατηγορία το 1994. Η ιδέα ενός ψηλού τετρακίνητου αυτοκινήτου βασισμένο σε μηχανικά μέρη ενός οικογενειακού (του Corolla στην πρώτη γενιά του RAV4), έγινε η πλατφόρμα για ένα όχημα που άλλαξε το πρόσωπο της αυτοκίνησης.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Το πρώτο RAV4 ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία που ακόμη και σήμερα, 15 χρόνια μετά, διατηρεί υψηλή τιμή στην αγορά μεταχειρισμένου. Είναι ένα από τα αυτοκίνητα που εκτόξευσε τη φήμη της Toyota στα ύψη, δίνοντάς της όχι μόνο ουσία πίσω από τη μάρκα, αλλά και αξία στην γκάμα των μοντέλων της.
Το πρώτο RAV4 είχε και ηλεκτρική έκδοση για τις ΗΠΑ τόσο αξιόπιστη που σήμερα τέτοια αυτοκίνητα πωλούνται σε τιμές πάνω από 30.000 ευρώ, ιδιαίτερα ακριβά για τα αμερικανικά δεδομένα.

Η Toyota συνέχισε με απόλυτη επιτυχία το RAV4 στη δεύτερη γενιά του, τόση που όταν επιτέλους αντικαταστάθηκε το 2006 από την τρέχουσα γενιά, οι τιμές των μεταχειρισμένων εκτοξεύθηκαν από την αυξημένη ζήτηση και το φόβο έλλειψης λόγω αλλαγής του μοντέλου.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως η τελευταία γενιά άφηνε πίσω κάποια κεκτημένα, όπως η μόνιμη τετρακίνηση, και γινόταν περισσότερο «όπως τα άλλα», κάτι που όμως κρίνοντας από την εμπορική πορεία του μοντέλου ήταν μόνο γκρίνιες της νιότης.

Όμως ο ανταγωνισμός σήμερα είναι πολύ πιο αξιόλογος από ότι στο παρελθόν. Η VW με το Tiguan έφερε τα γερμανικά γονίδια στην κατηγορία και έριξε τον φορολογικό πήχη στα 1,4 λίτρα. Το RAV4 βρίσκει μπροστά του τα προσιτά κορεατικά μοντέλα, το μπαράζ της Jeep με τα Patriot/Compass την τριπλέτα (Citroen C-Crosser, Peugeot 4007) με βάση το Mitsubishi Outlander και το κλασικό Honda CR-V. Και φυσικά το απόλυτα πετυχημένο Nissan Qashqai που παίζει με τη μικρομεσαία κατηγορία τραβώντας αγοραστές από δεξιά και αριστερά.
¶ρα τι έχει το RAV4και ακόμη ξεχωρίζει; Το παρελθόν του δεν είναι «συσκευασμένο» στο αυτοκίνητο που αγοράζει κανείς, είναι όμως η μάρκα. Το RAV4 φτιάχτηκε από την Toyota και η Toyota όμως «φτιάχτηκε» από το RAV4.
¶ρα RAV4 για αυτό που είναι, ή γιατί είναι Toyota; Και ο ανταγωνισμός μας αφήνει αδιάφορους; Τι παραπάνω έχει το RAV4 και είναι best seller;
Toyota
test center