Mega Test: Με 10 B-SUV σε άσφαλτο και χώμα (+video)

336.049 Επισκέψεις στο άρθρο (31/8/2020)

Περάσαμε με 10 SUV από κροκάλα, λάσπη και άμμο για να δούμε πως τα καταφέρνουν μακριά από την άσφαλτο οι βασικοί παίχτες της πιο hot κατηγορίας. Τελικά «μασάνε» τα σύγχρονα crossover-άκια; Δες το βίντεο και θα μάθεις!

Mega Test: Με 10 B-SUV σε άσφαλτο και χώμα (+video)

Mega Test: Με 10 B-SUV σε άσφαλτο και χώμα (+video)

  • Mega Test: Με 10 B-SUV σε άσφαλτο και χώμα (+video)
  • Mega Test: Με 10 B-SUV σε άσφαλτο και χώμα (+video)
  • Mega Test: Με 10 B-SUV σε άσφαλτο και χώμα (+video)
Η πιο hot κατηγορία της αγοράς είναι χωρίς αμφιβολία αυτή των μικρών crossover, τα οποία είναι η νέα τρέλα των κατασκευαστών. Πριν καμιά 10αριά χρόνια Nissan Juke και Renault Captur υπήρξαν προπομποί για μια κατηγορία οχημάτων, που συνδυάζουν τις κόμπακτ διαστάσεις για αστική ευελιξία και οικονομία με περιπετειώδη χαρακτήρα και δυνατότητες για «outdoor activities». Ο κόσμος λάτρεψε την ιδέα και έτσι φτάσαμε στο σήμερα με τον ανταγωνισμό στην κατηγορία να έχει χτυπήσει κόκκινα. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν δώσει το «παρών». Και η ένταση του ανταγωνισμού δεν έχει σταματημό με νέες προτάσεις να είναι στην αναμονή, όπως το εξαιρετικά ενδιαφέρον Toyota Yaris Cross, που παρουσιάστηκε επίσημα πριν λίγο καιρό, αλλά θα κυκλοφορήσει το 2021. 
Η αλήθεια είναι ότι, από καιρό ψάχναμε μια ευκαιρία να κάνουμε έναν σκονισμένο και λασπωμένο, off-road «Γύρο», όπως αυτούς που μόνο το AutoΤρίτη ξέρει να σχεδιάζει και να υλοποιεί εδώ και τρεις δεκαετίες, με πρωταγωνιστές τα σύγχρονα μικρά crossover. H μετά καραντίνα εποχή ήταν ό,τι πρέπει για να πάρουμε τα βουνά και τις άγνωστες παραλίες της Αττικής. 

All Star (dirt) game
Η 10άδα, η οποία κλήθηκε να μας δείξει αν τα σύγχρονα crossoverάκια είναι μόνο μόστρα ή όντως δεν κωλώνουν στα δύσκολα, αποτελέστηκε από 9 δικίνητα και 1 τετρακίνητο μοντέλο (Jeep Renegade). Πέρα από το θέμα της διαθεσιμότητας, με την παρουσία ενός τετρακίνητου μοντέλου θέλαμε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για τις δυνατότητες των 4Χ2 μοντέλων στα οποία υπήρχε όλος ο φρέσκος ανταγωνισμός (Ford Puma, νέο Nissan Juke, νέο Renault Captur και Peugeot 2008), αλλά και οι βασικοί παίχτες όπως, το Citroen C3 Aircross, Fiat 500X, Opel Crossland X, Skoda Kamiq και VW T-Roc. Σίγουρα θα θέλαμε μαζί μοντέλα όπως τα Hyundai Kona, Kia Stonic, SEAT Arona και Suzuki Vitara, αλλά δεν υπήρχε διαθεσιμότητα εκείνη τη περίοδο λόγω συνθηκών από τις αντιπροσωπείες.

Κροκάλα, νεροφαγώματα και άμμος 
Αγοράζουμε αυτοκίνητα για… σαθρά εδάφη, αλλά βγαίνουμε όντως να τα οδηγήσουμε εκεί; Κι άντε, ας πούμε ότι ο οδηγός είναι πρόθυμος, το ίδιο το μικρό crossover της σημερινής εποχής μπορεί; Έχει τις ικανότητες; Ή είναι όλα υπερυψωμενα, soft οχήματα σχεδιασμένα να μας καθίζουν απλώς λίγο ψηλότερα από τα συμβατικά αδερφάκια τους, να μας κάνουν να αισθανόμαστε λίγο «μάτσο», που «ξέρουν» ότι μας αρέσει, αλλά τελικά να μας πηγαίνουν απλώς μέχρι το σούπερ μάρκετ κάθε Σάββατο;

Το ημερολόγιο καταστρώματος κατέγραψε με το καλημέρα μια δύσκολη χωμάτινη διαδρομή από την Πηγή Καρακαντά της Πεντέλης προς τον Άγιο Πέτρο Διονύσου με κροκάλα, νεροφαγώματα και λάσπη σε 2 περάσματα. Μετά από μερικά χιλιόμετρα ασφάλτου φτάσαμε στην παραλία του Σχοινιά για δοκιμή άμμου. Με πορεία προς το Βορρά μετά βρεθήκαμε στον Ραμνούντα και από εκεί μέσα από χωμάτινες διαδρομές σε άγνωστες παραλίες απέναντι από την Έυβοια και στα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία του Λημνιώνα. Μετά μέσα από δασική διαδρομή φτάσαμε στη γραφική παραλία μικρό Σέσσι για να καταλήξουμε να οδηγούμε σε ασφάλτινη ανάβαση για αξιολόγηση συμπεριφοράς στην άσφαλτο και επιστροφή μέσω Γραμματικού και ανάβαση αυτή τη φορά Διονύσου. Για το τι ακριβώς καταφέρνουν τα 10 «εργαλεία», που συγκρίνουμε εδώ, ανατρέξτε στις επόμενες σελίδες.
Σελίδα 2Citroen C3 Aircross: Με όπλο του την άνεση
Σελίδα 3Fiat 500X: Με στιλ και στο βουνό
Σελίδα 4Ford Puma: Πλήρες πακέτο…
Σελίδα 5Jeep Renegade: There is only one…
Σελίδα 6Nissan Juke: Αξιος μαχητής
Σελίδα 7Opel Crossland X: Ανετο και all around
Σελίδα 8Peugeot 2008: Λιοντάρι εντός & εκτός δρόμου
Σελίδα 9Renault Captur: Σκληρό καρύδι
Σελίδα 10Skoda Kamiq: Τα καταφέρνει, προτιμά την άσφαλτο
Σελίδα 11VW T-Roc: Και όμως μπορεί
Mercedes
RENAULT