" />
  • Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  20/6/2008

Νέο σύστημα ασφάλειας από την Opel

Διαβάστηκε από 8785 αναγνώστες Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/6/2008
Η Opel προωθεί μια πρωτοποριακή τεχνολογία με το σύστημα «2 σε 1» το οποίο θα διατίθεται από τις αρχές του 2009. Το σύστημα περιλαμβάνει την κάμερα Opel Eye η οποία ενημερώνει τους οδηγούς για όρια ταχύτητας και προειδοποιεί όταν παρεκκλίνουν από τη λωρίδα κυκλοφορίας τους.

Η Opel λανσάρει μία κάμερα που βοηθά τους οδηγούς με δύο διαφορετικούς τρόπους. Η λειτουργία Traffic Sign Recognition (Αναγνώριση Σημάτων Κυκλοφορίας) διαβάζει σήματα ορίων ταχύτητας και απαγόρευσης προσπέρασης και τα προβάλλει στο ταμπλό. Η λειτουργία Lane Departure Warning (Προειδοποίηση Παρέκκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας) προειδοποιεί τους οδηγούς όταν άθελά τους παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Σε συνδυασμό, αυτά τα δύο συστήματα βελτιώνουν την οδηγική ασφάλεια, μειώνουν το στρες και μπορούν ακόμα και να αποτρέψουν μία δαπανηρή κλήση για υπέρβαση ορίου ταχύτητας.

Γνωστή σαν Opel Eye (Μάτι Opel),τοποθετείται ανάμεσα στο παρμπρίζ και τον καθρέπτη πίσω θέασης και ανιχνεύει οδικά σήματα και σημάνσεις λωρίδων κυκλοφορίας. Δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά μπορεί να τραβά 30 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο.

Η Ανίχνευση Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας (Traffic Sign Detection) μπορεί να διαβάζει σήματα ορίων ταχύτητας και απαγόρευσης προσπέρασης, ακόμα και να προειδοποιεί τους οδηγούς όταν αίρονται οι περιορισμοί ταχύτητας. Ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, το σύστημα αρχίζει να αναγνωρίζει και να διαβάζει ανά τακτά διαστήματα σήματα στα 100 μέτρα.

Το σύστημα παρουσιάζει πάντα τις πιο σχετικές πληροφορίες για ασφαλή οδήγηση, φιλτράροντας πολλά σήματα που μπορεί να κουράζουν τους οδηγούς. Αν δύο σήματα αναγνωριστούν σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, τότε αυτά που δηλώνουν ειδική προειδοποίηση, όπως ‘απαγορεύεται η προσπέραση’ έχουν προτεραιότητα έναντι ενός σήματος ορίου ταχύτητας.

Οι προειδοποιήσεις εμφανίζονται για μερικά δευτερόλεπτα σαν σύμβολα στο κέντρο του ταμπλό ανάμεσα στα κύρια, στρογγυλά όργανα. Επιπλέον, οι οδηγοί μπορούν να ανακαλούν τη φωτογραφία οποιαδήποτε στιγμή, πιέζοντας ένα μπουτόν στο τιμόνι. Η λειτουργία Traffic Sign Detection μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω μιας επιμέρους σελίδας στο μενού του υπολογιστή ταξιδιού.

Το Opel Eye δίνει πιο ακριβείς πληροφορίες από τα φορητά συστήματα πλοήγησης με αποθηκευμένα όρια ταχύτητας, επειδή η κάμερα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Αν ένα όριο ταχύτητας αλλάξει, λόγω οδικών έργων, για παράδειγμα, το Opel Eye, το εντοπίζει.

Η κάμερα Opel Eye ελέγχει επίσης κατά πόσον οι οδηγοί παραμένουν στη λωρίδα που έχουν επιλέξει στον αυτοκινητόδρομο. Αυτό βοηθά στην αποφυγή μιας επικίνδυνης κατάστασης, όπως το να κοιμηθεί ο οδηγός στο τιμόνι. Η λειτουργία Lane Departure Warning ενεργοποιείται και απενεργοποιείται από ένα μπουτόν. Όταν είναι ενεργή, προειδοποιεί τον οδηγό με ένα ηχητικό και ένα οπτικό σήμα στο ταμπλό.

Η λειτουργία Lane Departure Warning χρησιμοποιεί ένα δεύτερο επεξεργαστή και λογισμικό για να φιλτράρει γραμμές και διαμήκη σχέδια με ταχύτητες πάνω από 50 km/h. Έτσι, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει τη λωρίδα κυκλοφορίας. Χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους που προσδιορίζουν τις συνθήκες στις οποίες δίδονται προειδοποιήσεις, και παρατηρώντας τις κινήσεις του τιμονιού και των φλας – που σηματοδοτούν μία σκόπιμη αλλαγή λωρίδας – το σύστημα είναι σχεδιασμένο μόνο για να παρεμβαίνει την κατάλληλη στιγμή.

Οι οδηγοί μπορούν να προειδοποιούνται εκ των προτέρων αν ένα άλλο αυτοκίνητο ταξιδεύει σε τυφλό σημείο, είναι σταματημένο σε μία περιοχή με κακή ή μηδενική ορατότητα, ή ετοιμάζεται να μπει στην ίδια διασταύρωση. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Γερμανικό κρατίδιο του Έσσεν σε συνεργασία με την κρατική κυβέρνηση.

Το Opel Eye, που περιλαμβάνει τις λειτουργίες Traffic Sign Detection και Lane Departure Warning θα διατίθεται προαιρετικά με το νέο Opel Insignia, περισσότερα μοντέλα θα εφοδιαστούν με αυτά τα συστήματα στο μέλλον.


περισσότερα »

OPEL - Τελευταία νέα

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ - Τελευταία νέα